Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planety sluneční soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planety sluneční soustavy"— Transkript prezentace:

1 Planety sluneční soustavy

2 Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy.

3 Slunce Slunce je hlavním, nejtěžším a největším tělesem sluneční soustavy. Je to hvězda. Svou hmotností, a tím i gravitační silou drží naši sluneční soustavu pohromadě. Slunce je obrovským zdrojem energie – např. světla a tepla. Světlo ze Slunce doletí na naši planetu přibližně za 8 minut.

4

5 Planety sluneční soustavy

6 Merkur Merkur je nejblíže k Slunci a také je nejmenší planetou sluneční soustavy. Jeho povrch je pokryt množstvím kráterů, nízkých pohoří a lávových planin. Je to vlivem neustálých dopadů těles všech velikostí na povrch Merkuru, ale i působením velké blízkosti Slunce a rozdílem teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Na polokouli přivrácené ke Slunci může teplota vystoupit na téměř 430 °C. Na polokouli odvrácené panuje mráz až -180 °C.

7

8 Venuše Druhá planeta od Slunce.
Má velmi hustou atmosféru, tvořenou převážně oxidem uhličitým. Je zde silná sopečná činnost. Teplota na povrchu se pohybuje kolem 480 °C Někdy bývá označována jako jitřenka nebo večernice. Ze všech planet se kolem své osy otáčí nejpomaleji.

9

10 Země Jediná planeta, na které je podle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Země je nejhustější planetou ve sluneční soustavě. Je také jedinou planetou sluneční soustavy, jejíž povrch je pokryt kapalnou vodou. Má jedinou přirozenou družici – Měsíc. .

11

12 Mars Je pojmenován po římském bohu války.
Povrch je pokrytý sopkami, krátery a kaňony. Má dva měsíce – Phobos a Deimos. Při pozorování má načervenalou barvu. (Železo v půdě reaguje s kyslíkem a vytváří tak oxid železitý, rez.)

13

14 Jupiter Největší planeta sluneční soustavy.
Řadí se spolu s dalšími mezi tzv. plynné obry. Z vesmíru vidíme horní vrstvu atmosféry, tvořenou z různě barevných pruhů a skvrn, které jsou atmosférickými bouřemi. Nejznámější takovouto bouří je Velká rudá skvrna. Má též tenký prstenec, ze Země hůře viditelný. Jupiter má 63 pojmenovaných měsíců. (Čtyři největší měsíce: Io, Europa, Ganymed a Callisto.) Právě měsíc Europa se považuje za nejžhavějšího kandidáta na objevení mimozemského života.

15

16 Saturn Druhá největší planeta sluneční soustavy.
V Saturnově atmosféře vanou větry, které dosahují obrovských rychlostí. Má kolem sebe mnoho prstenců, které jsou tvořeny z kamení, prachových částic a úlomků ledu. Patří mezi plynné obry. Má mnoho měsíců. (Známých je okolo 60).

17

18 Uran Nejchladnější planeta sluneční soustavy, řadí se mezi ledové obry. Má 13 objevených prstenců, které se při pohledu ze Země jeví jako terč s Uranem ve středu. Je to důsledkem sklonu rotační osy. Jeho největší měsíce jsou Titania a Oberon. (Celkem má Uran 27 známých měsíců).

19

20 Neptun Nejvzdálenější planeta od Slunce.
Do dnešní doby má 5 objevených prstenců. Neptun má charakteristicky modrou barvu. Má několik měsíců, největší z nich je Triton, který je zároveň nejchladnějším místem sluneční soustavy. Neptun je jediná planeta, která byla objevena na základě matematických výpočtů.

21

22 Seznam použitých obrázků:
Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010–09–22]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Slunce < Merkur < Venuše < Země < Mars < Jupiter < Saturn < Uran < Neptun <


Stáhnout ppt "Planety sluneční soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google