Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jupiter.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jupiter."— Transkript prezentace:

1 Jupiter

2 Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Jupiter je téměř 2,5× hmotnější než všechny ostatní planety sluneční soustavy dohromady. Jupiter má nejrychlejší rotaci ze všech planet v celé sluneční soustavě, jednu otočku kolem své rotační osy uskuteční za méně než 10 hodin

3 Saturn

4 … 2 největší planeta sluneční soustavy.
Jde o z velké části plynné těleso, složené převážně z vodíku s nejnižší hustotou (690 kg/m3) v celé sluneční soustavě. Velmi nápadné je u Saturna jeho zploštění na pólech, způsobené rychlou rotací Sklon osy rotace vůči oběžné dráze má velký význam z hlediska viditelnosti Saturnova prstence.

5 Uran

6 Uran je sedmá planeta od Slunce, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve sluneční soustavě. Oběh kolem Slunce trvá planetě Uran 84 let.

7 Neptun

8 … Neptun je svým vzhledem, velikostí i hmotností velmi podobný Uranu.
S hmotností 1,0243×1026 kg je Neptun těleso nacházející se mezi hmotností Země a většími plynnými obry. V porovnání se Zemí je Neptun sedmnáctkrát hmotnější, ale zároveň jeho hmotnost dosahuje pouze 1/19 hmotnosti Jupitera. Poloměr rovníku Neptunu je 24 764 km – čtyřikrát větší než Země. Jelikož je Uran a Neptun podobného složení tvořeného částečně ledem, občas se vyčleňují ze skupiny plynných obrů do skupiny tzv. ledových obrů.


Stáhnout ppt "Jupiter."

Podobné prezentace


Reklamy Google