Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová"— Transkript prezentace:

1 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla Macillisová Tematický celek Gravitační pole Ročník 1. ročník Datum tvorby květen 2012 Anotace zajímavosti - Sluneční soustava Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Gravitační pole Slunce - zajímavosti
1.

3 Přehled planet sluneční soustavy
2.

4 Merkur nejmenší planeta nejblíže Slunci
je špatně pozorovatelný ze Země nemá atmosféru 3. 4. Detail přechodu Merkuru - USA Merkur a chromosféra Uznání a copyright: Phil Jones

5 Venuše nazývána sesterskou planetou Země má zpětnou rotaci
je vulkanicky aktivní 5. Velmi podrobný snímek Venuše - skládaný z mnoha set radarových snímků Venuše pořízených sodnou Magellan 6.

6 Mars poslední z planet zemského typu druhá nejmenší planeta Sluneční
soustavy dostal své jméno, podle rudého zbarvení, které bylo symbolem války, ohně a krve lze za příhodných podmínek pozorovat celou noc a má načervenalou barvu 7. Přistávací modul Vikingu 2, fotografie zachycuje nejbližší okolí sondy 8.

7 Jupiter - největší planeta Sluneční soustavy první plynný obr
má vlastní prstenec je tvořen z vodíku jádro je ale kamenné 9. Ilustrativní srovnání velikostí mezi Jupiterem a Zemí. Na obrázku je zachycena i Velká rudá skvrna. 10.

8 Saturn má jasné prstence prstence nejsou jednolité, ale skládají
se z částic o rozměrech do několika málo metrů jediná planeta, která by plavala ve vodě na povrchu má pravidelné pruhy 11. Saturn v pravých barvách na snímku sondy Voyager 2 Panoramatický pohled na prstence Saturnu 12. 13.

9 Uran plynný obr odlišuje se sklonem rotační osy, ta je
vychýlena o téměř 90° rotuje ve zpětném směru má své vlastní prstenec 14. Srovnání velikostí Země a Uranu 15. Uran na snímku sondy Voyager 2 16.

10 Neptun - nejvzdálenější planetou od Slunce
má 2 bouřkové oblačnosti, jedna se nazývá Velká tmavá skvrna, druhá skvrna má název Skútr (neustále mění svůj tvar) má prstenec objevený sondou Voyager 2 17. Velká tmavá skvrna vyfotografovaná sondou Voyager 2 19. Neptun vyfotografovaný sondou Voyager 2 v roce 1990 18.

11 Pluto (již nepatří do sluneční soustavy)
má excentrickou dráhu pravděpodobně je na Plutu i voda 20. Složený snímek povrchu Pluta 22. 21. Objem Pluta dosahuje asi 0,6 % objemu Země

12 Zdroje: RNDr. Milan Bednařík, CSc., doc. RNDr. Miroslava Široká, CSc.: Fyzika pro gymnázia – Mechanika, Prometheus, spol. s. r. o 1., 2. 3., 4. AUTOR NEUVEDEN. chcitovedet.blog.cz [online].Dostupný na WWW: < 5., 6.< AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online].Dostupný na WWW: < 9., 10. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW: < 11. , 12., 13. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW: < 14., 15., 16. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW: < 17., 18., 19. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW: < 20., 21., 22. AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová"

Podobné prezentace


Reklamy Google