Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uran Sluneční soustava Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uran Sluneční soustava Název školy"— Transkript prezentace:

1 Uran Sluneční soustava Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Uran Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_9 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Sluneční soustava Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o planetě Uran.

2 Uran

3 Základní fakta Uran je sedmá planeta dluneční soustavy, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější. Řadí se mezi plynné a ledové obry. Minimální teploty se pohybují okolo -220 °C. Maximální nepřesáhnou -200 °C. Okolo slunce oběhne přibližně jednou za 84 let. Uran má 27 známých měsíců, z nichž nejznámější jsou Miranda, Ariel a Titania.

4 Struktura planety Atmosféra Uranu je složena převážně z vodíku (83 %) a helia (15 %), dále methanu, čpavku a vody. Planeta samotná pak z ledu a skalnatého jádra. Jeho modrá barva je způsobena absorbcí červené barvy jeho methanové atmosféry. Standartní model struktury Uranu předpokládá tři oddělené vrstvy: kamenné jádro obalené velice silnou vrstvou ledu (okolo 60 % velikosti Uranu) a plynný obal (asi 20 %).

5 Obežná dráha Podobně jako Saturn má i Uran planetární prstence.
Ty jsou poměrně úzké (150 m) a jsou tvořeny decimetrovými až metrovými kameny. Osa rotace je téměř v rovině oběhu okolo Slunce, proto jsou prstence ze Země dobře pozorovatelné.

6 Zdroje: :


Stáhnout ppt "Uran Sluneční soustava Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google