Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLANETA ZEMĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLANETA ZEMĚ."— Transkript prezentace:

1 PLANETA ZEMĚ

2 VZNIK VESMÍRU - VELKÝ TŘESK (anglicky Big Bang)
- vesmír vznikl z velmi malého bodu o velké hustotě -> ten explodoval a začal se rozpínat – rozpíná se dodnes - stáří asi 13,8 mld. let - vývoj vesmíru vědci jen odhadují –buď se začne v určité fázi smršťovat a skončí v jednom nebo se bude rozpínat do nekonečna GALAXIE - hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty - ve viditelném vesmíru je jich asi 100 miliard - hmota galaxie rotuje kolem středu ve kterém bývají černé díry, tvar disku - naše se jmenuje MLÉČNÁ DRÁHA

3 VZNIK ZEMĚ - asi před 4,7 mld. let
- z rotujícího disku mezihvězdného plynu a prachu - 3. planeta sluneční soustavy, součást hvězdné soustavy Galaxie a její části Mléčné dráhy - nejdříve žhavá koule, postupně chladla -> vytvoření sfér: 1. LITOSFÉRA - kamenný obal Země = nerosty + horniny = svrchní plášť a zemská kůra 2. ATMOSFÉRA - plynný obal Země - plyny unikající ze zemského pláště 3. HYDROSFÉRA - vodní obal Země - teplota na povrchu Země klesá a vodní páry v atmosféře se vysrážely v kapky – vznik deště -> voda plnila prohlubně – vznik jezer, řek a moří (v praoceánu začínají vznikat první formy života)

4 4. BIOSFÉRA - část Země, kde je život
5. PEDOSFÉRA - půdní obal Země - povrch Země byl formován posuny litosférických desek, sopečnou činností, zemětřesením, dopady vesmírných těles, činností vody, větru, ledovců i organismů GEOLOGIE - věda o vývoji, stavbě a složení Země - tvar Země = GEOID (koule na pólech zploštělá) - pohyby: 1. otáčení kolem osy (1 otočení = cca 24 hodin) 2. obíhá kolem Slunce (1 oběh = 365 a 1/4 dne -> proto 1x za 4 roky přestupný rok - má 366 dní) 3. spolu se sluneční soustavou obíhá kolem jádra Galaxie

5 - poloměr Země = 6 378 km (pomůcka "šetři (6, 3) se (7) osle (8)")
- nejhlubší doly v hloubce 3,5 km, nejhlubší vrt cca 12 km hluboko - s hloubkou roste teplota, tlak i hustota - jednotlivé sféry zemského nitra byly rozlišeny na základě změny rychlosti a směru pohybu zemětřesných vln (v hustším prostředí se šíří rychleji = čím se vlny šíří rychleji, tím pevnější je prostředí) v různých hloubkách Země (mezi kůrou a pláštěm = zrychlení, mezi pláštěm a jádrem = zpomalení)

6 STAVBA A SLOŽENÍ ZEMĚ - 3 části = sféry:
1/ JÁDRO - teplota přes 5 000°C - vnitřní - pevné - vnější - kapalné (cirkuluje kolem vnitřního jádra) - železo, nikl (nejtěžší prvky) - dobře elektricky vodivé, udržuje magnetické pole Země 2/ PLÁŠŤ - svrchní - spodní - jeho nejsvrchnější část tvoří spolu se zemskou kůrou LITOSFÉRU (je pevná, rozdělena na pohyblivé litosférické desky - pohybují se rychlostí několika mm za rok)

7 3/ ZEMSKÁ KŮRA - nejsvrchnější část zemského tělesa a) kontinentální – horniny podobné žule bohaté na křemík a hliník, pod nimi čedičová vrstva (někdy na žulové vrstvě může být vrstva usazených hornin) - mocnost (= tloušťka) km, pod horstvy až 70 km b) oceánská – z čediče, horniny bohaté na křemík a hořčík, na ní vrstva usazených hornin - mocnost 6-15 km (viz učebnice str. 8, obrázek 3) ASTENOSFÉRA - plastická vrstva, na ní "plavou" litosférické desky (díky ní se mohou pohybovat)


Stáhnout ppt "PLANETA ZEMĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google