Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HVĚZDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HVĚZDY."— Transkript prezentace:

1 HVĚZDY

2 1.Hvězda Hvězda je zářící koule žhavého plynu
Hvězda je velmi hmotné těleso Za obrovských teplot zde dochází k termonukleární reakci Uvolňování obrovského množství energie ,která hvězdu ohříva,proto svítí .Většinou po miliardy let.

3 Vznik Hvězdy : Vznikají z oblaků chladného plynu a prachu ,zvaných mlhovin
Mlhovina

4 1.Kde se vyskytují hvězdy
1.Otevřená Hvězdokupa : Nevykazuje kulové prostorové uspořádání Má desítky až deseti tisíce hvězd 2.Kulová Hvězdokupa Neobsahují žádné těžší prvky a proto jsou velmi staré ,nezřídka 12 až 13 miliard roků Statisíce až miliony hvězd Otevřená Kulová

5 Galaxie: seskupení hvězd,hvězdných asociací,otevřených a kulových hvězdokup, mezi hvězdné látky a temné hmoty Liší se strukturou ,vyzařovaným výkonem,hmotností Galaxie

6 2.Struktura hvězd Jádro: v jádře probíhá termonukleární reakce
Vrstva v zářivé rovnováze (zářivá zóna) Jádro obklopuje vrstva v zářivé rovnováze ,která tvoří Velkou část hvězdy Konvektivní vrstva(vrstva proudění) nachází se pod povrchem hvězdy a tvoří asi jednu třetinu jejího objemu. Fotosféra – povrch hvězdy. Chromosféra - vnější vrstva atmosféry. Koróna – nejsvrchnější a nejřidší vrstva hvězdy.

7 Popis

8 Jak jsou zbarvené Nejchladnější : s povrchovou teplotou 3000 stupňů Celsia – Červenou barvu Teplejší – (6000 °C) jsou žluté Nejteplejší – ( – °C) mají modrobílou barvu

9 Velké hvězdy Červený obr (též rudý obr) je dosti zářivá hvězda, která se nachází v pozdní fázi svého hvězdného vývoje . Modrý obr je hvězda spektrálního typu O nebo B a třídy svítivosti III (patří mezi obry). Její název souvisí s jejím vzhledem, protože jako hvězda těchto spektrálních typů je její povrchová barva bílomodrá až modrá. Veleobr je velmi hmotná a velmi zářivá hvězda.Velikostí se rovnají 1 000krát průměru Slunce.

10 Malé hvězdy Bílý trpaslík je astronomický objekt vznikající zhroucením hvězdy o průměrné nebo podprůměrné hmotnosti. Tyto hvězdy nejsou dostatečně hmotné, aby dosáhly ve svém jádře teplot potřebných k fúzi uhlíku. Červený trpaslík je malá a relativně chladná hvězda, na Hertzsprungově-Russellově diagramu se nachází na hlavní posloupnosti pozdního spektrálního typu K případně M. Hnědý trpaslík je subhvězdný objekt, který nevyzařuje světlo a energii díky termonukleárním reakcím jako hvězdy hlavní posloupnosti, ale má vodivý povrch a jádro. Černý trpaslík je chladný hvězdný objekt, který se vyvinul z bílého trpaslíka a nakonec postupným zářením černého tělesa ochladl.

11 Zánik- Závěrečný kolaps Gravitace – smršťuje Tlak záření – rozpíná
Hmotnost Slunce -- zažehnuty nukleární reakce, rozepne se do červeného obra. Poté dojde ke kolapsu, odhození svrchní obálky a z hvězdy se stane bílý trpaslík. Hvězda desetkrát hmotnější -- červený veleobr Závěrečném kolaps -- ohromný výbuch (supernova).

12 Hnědý trpaslík

13 Červený obr Červený trpaslík

14 Červený Veleobr Modrý obr

15 Zdroje http://vesmirek.mypage.cz/menu/domovska-stranka

16 JMÉNO:Kateřina Hrabovská 9.B


Stáhnout ppt "HVĚZDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google