Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo VY_32_Inovace_3376 Název Planety sluneční soustavy Téma hodiny Sluneční soustava Předmět přírodověda Ročník/y/ 5.A Anotace Materiál obsahuje základní informace o planetách sluneční soustavy. Očekávaný výstup Umí vyjmenovat planety sluneční soustavy a zná základní informace o nich. Druh materiálu prezentace

2 Planety sluneční soustavy

3 Merkur Je první a zároveň nejmenší planetou sluneční soustavy.
Oběh kolem slunce, tedy jeden „rok“ na Merkuru trvá pouze necelých 88 dní.

4 Venuše - Je druhá planeta, skladbou i velikostí velmi podobná Zemi.
Ze Země je viditelná za soumraku a před svítáním, proto se někdy nazývá „Večernice“ nebo „Jitřenka“. Atmosféra Venuše je velmi hustá a prašná s vysokým obsahem oxidu uhličitého.

5 Země Je třetí planeta od Slunce a největší „kamenná“ planeta sluneční soustavy. - Je jediným tělesem ve vesmíru, na kterém byl potvrzen život. Má jednu přirozenou družici – Měsíc.

6 Mars Má pevný povrch posetý krátery, sopkami a kaňony.
Obíhají jej dva měsíce – Phobos a Deimos. Pomocí sond byla zjištěna přítomnost vody na Marsu, ta však existuje pouze ve formě ledu a vodních par.

7 Jupiter Je největší planetou sluneční soustavy.
Je první z tzv. „plynných obrů“ Má slabé prstence a 63 pojmenovaných měsíců, z nichž 49 je menších než 10km – čtyři nejznámější jsou Io, Europa, Ganymed a Callisto.

8 Saturn Je druhá největší planeta sluneční soustavy.
Patří mezi plynné obry a má nejmenší hustotu ze všech planet. Známý je systémem svých prstenců a má 62 zatím objevených měsíců – největší z nich se jmenuje Titan.

9 Uran Sedmá planeta od Slunce
Je plynný obr a společně s Neptunem také tzv. „ledový obr“, obsahuje značný podíl vody Má nejchladnější atmosféru ze všech planet Má též systém slabých prstenců a 27 známých měsíců (Titania, Oberon…)

10 Neptun Nejvzdálenější planeta od Slunce.
Patří mezi „plynné obry“ a také mezi „ledové obry“ s velkým podílem vody v atmosféře. Jako u jediné planety byla jeho existence předpovězena matematickými výpočty. Má též slabé prstence a známých je zatím 13 jeho měsíců (největší je Triton).

11 Zdroje: Archiv autora http://office.microsoft.com/cs-cz/images


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google