Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nela Bártová Opava,2010 Březen

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nela Bártová Opava,2010 Březen"— Transkript prezentace:

1 Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR Nela Bártová Opava,2010 Březen

2 Co to je vesmír? Vesmír je soubor všech kosmických těles.Skládá se z galaxií. Celý vesmír je neustále v pohybu.

3 Hvězdy Jsou základním stavebním prvkem vesmíru. Tvoří je žhavé plyny.Vyzařují tepelné a světelné záření. Hvězdy vytvářejí galaxie. Prostor mezi hvězdami vyplňuje mezihvězdná hmota.

4 Galaxie Galaxie je soustava hvězd složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty. Galaxie existují ve 3 tvarech. Eliptické, nepravidelné a spirální. Naše vlastní galaxie mléčná dráha je rozsáhlá spirální galaxie s průměrem světelných let a šířkou 3000 světelných let.

5 Planety Kolem slunce obíhají planety. Proto se taky nazývají oběžnice. Jsou to pevná tělesa. Planety, které obíhají nejblíže Slunci se nazývají planety zemského typu. Čím jsou planety od Slunce vzdálenější, tím déle ho obíhají. Na těchto planetách klesají teploty hluboko pod bod mrazu.

6 Slunce Jednou z obrovského počtu hvězd je Slunce. Vzniklo asi před 4,7 miliardami let. Přestože jsou jeho rozměry obrovské(poloměr Slunce činí téměř km), patří ve vesmíru k menším hvězdám. Tvoří vodík a helium. Do okolí vysílá neustále tepelné a světelné záření. Teplota na jeho povrchu dosahuje 6000°c. Slunce je středem sluneční soustavy.

7 Sluneční soustava Sluneční soustavu tvoří devět planet- Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a Pluto-, jejich přirozené družice, planetky, komety, hvězdy a meteorická tělesa.

8 Země Naše Země je jednou z devíti planet obíhajících okolo Slunce. Od osmi ostatních planet se liší složením své atmosféry a existencí života. Průměrná vzdálenost od Slunce: 150 milionů km. V dávných dobách si lidé Zemi představovali jako desku. Teprve z kosmického prostoru se mohli přesvědčit o kulovém tvaru Země.

9 Měsíc Stejně jako ostatní planety, také Země má svoji přirozenou družici. Na Měsíc cestovalo mnoho lidí. Měsíc obíhá okolo Země ve vzdálenosti km. Jako první kráčel po Měsíci Neil Armstrong , člen posádky kosmické lodi Apollo 11. Povrch je tvořen krátery, pohořími a „moři“.

10 Tak zase někdy příště...


Stáhnout ppt "Nela Bártová Opava,2010 Březen"

Podobné prezentace


Reklamy Google