Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Téma: Vesmír Název: Sluneční soustava Autor: Lucie Kováčová Popis: Prezentace . Výukový materiál. Slouží jako doplnění učiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

2 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
Metodika: Prezentace slouží jako výukový materiál k doplnění a upevnění učiva. Žáci si osvojují poznatky z probrané látky. Dokument můžeme využít jak při práci skupinové, tak i při samostatné práci žáků. Navíc umožňují samostatnou práci žáků, aktivní vyhledávaní a doplňování informací. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

3 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLUNCE Slunce je hvězda Obíhá okolo středu Mléčné dráhy ve vzdálenosti od 25 000 do 28 000 světelných let. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. Tvoří centrum sluneční soustavy, od Země je vzdálená asi 150 milionů km Jde tedy o hvězdu Zemi nejbližší. Hmotnost Slunce je asi krát větší než hmotnost Země a představuje 99,8 % hmotnosti sluneční soustavy Slunce je koule žhavého plazmatu, neustále produkuje ohromné množství energie. Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což je řadí mezi hvězdy středního věku Bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Většina informací o složení Slunce pochází z výzkumu spektrálních čar
Většina informací o složení Slunce pochází z výzkumu spektrálních čar. V jádře vlivem jaderných reakcí je větší obsah helia, než na jeho povrchu. Předpokládá se, že v jádře je vodík zastoupen z 34 % a hélium z 64 %. Sluneční spektrum současně ukazuje, že se ve Slunci nachází ve stopovém množství většina prvků, které jsou známé na Zemi.  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

5 MLÉČNÁ DRÁHA Naše galaxie Mléčná dráha či Galaxie je galaxie, v níž se nachází Slunce spolu se sluneční soustavou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

6 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet (především u Jupitera, Saturnu, Uranu a Neptuna) a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoriry apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová.

7 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
MERKUR Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy. Jeden oběh kolem Slunce trvá pouze 87,969 dne. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
VENUŠE Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě. Okolo Slunce oběhne jednou za 224,7 pozemského dne. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZEMĚ Země je třetí planeta sluneční soustavy. Země nejspíše vznikla před 4,6 miliardami let. Jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
MARS Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy, druhá nejmenší planeta soustavy . Má dva měsíce nepravidelného tvaru pojmenované Phobos a Deimos. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
JUPITER Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Okolo planety se nacházejí slabé prstence, které jsou ze Země špatně viditelné. Jupiter má nejméně 63 měsíců. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
SATURN Saturn je šestá, po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Saturn patří mezi velké plynné obry, pro které je typické, že nemají pevný povrch. Jeden oběh okolo Slunce vykoná Saturn za 29,46 pozemského roku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
URAN Uran je sedmá planeta od Slunce, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve sluneční soustavě. Tvoří ji převážně plynné formy vodíku a helia. Podobně jako další plynné planety má i Uran planetární prstence a obíhá ho řada měsíců. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
NEPTUN Neptun je osmá a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy a řadí se mezi představitele plynných obrů. Uran a Neptun jsou proto někdy vyčleňováni do zvláštní kategorie jako tzv. „ledoví obři“. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.
Citace: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Kováčová. Financované z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda."

Podobné prezentace


Reklamy Google