Management znalostí XIII. část. Potřeba řídit znalosti (1. část) jelikož v posledním období v tradičních odvětvích o úspěchu na trhu rozhodují čím dále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
MARKETING A MANAGEMENT
Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
Řízení lidských zdrojů -1
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
managementu znalostí podle
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Systémové pojetí manažerské práce
Strategie podniku v globálním světě
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Společnost vědění/učící se společnost
Historické etapy vývoje managementu
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Co je to: podnikové řízení?
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5. Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Systém managementu jakosti QMS
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Prosperita organizace
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Definice managementu.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Ekonomika malých a středních podniků
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Management znalostí XIII. část

Potřeba řídit znalosti (1. část) jelikož v posledním období v tradičních odvětvích o úspěchu na trhu rozhodují čím dále tím více znalosti a dovednosti zaměstnanců podniku. Jedná se zejména o dovednosti, schopnosti, zkušenosti a znalosti podnikových pracovníků. To jsou aktiva, pro která se v současné době teprve vytvářejí postupy a metodiky, jak je identifikovat, získávat, využívat apod.

Potřeba řídit znalosti (2. část) Vývoj ukazuje, že důležitost tohoto neviditelného bohatství neustále roste a s největší pravděpodobností dále poroste i v budoucnu. Oblasti, tvorby, sdílení a využití znalostí, dnes označované jako znalostní management, se stávají předmětem komerčního využití. Praktický znalostní management znamená dostat správné znalosti ke správným osobám ve správný čas a ve správné formě.

Základy znalostního managementu Znalostní management aplikovaný v podmínkách organizací vyžaduje konkrétnost a vysokou míru použitelnosti. Manažerská praxe vyžaduje co nejrychlejší praktickou aplikaci. Znalost je zdrojem veškerých lidských aktivit, je vázána na lidské vědomí a vyvíjí se v procesu učení.

Pragmatické chápání znalostí v managementu Drucker ve svých pracích ještě nemluví o managementu znalostí, ale o znalostech, jako o zdrojích, které budou pro budoucnost naprosto zásadní. Rozeznává tři druhy znalostí: zdokonalování postupů, výrobků nebo služeb, exploatace, nepřetržité využívání existujících znalostí k vyvíjení nových, rozdílných výrobků, postupů a služeb, a skutečné inovace, tj. uplatnění znalostí k produkci nových znalostí. Zajistit produktivitu znalostí dále vyžaduje, aby znalosti byly jasně zaměřeny. Musí být vysoce koncentrované. Úsilí o produktivní využití znalostí - ať je vynakládá jednotlivec, nebo tým - musí být cílevědomé a organizované.

Cesty k řízení znalostí (1. část) Z pohledu managementu podniku se jedná především o podporu znalostí zaměstnanců, kteří jsou schopni jejich využíváním vytvářet nové nápady znamenající jedinečnou konkurenční výhodu. Znalosti se klasifikují ve dvou rovinách: explicitní a tacitní.

Cesty k řízení znalostí (2. část) Explicitní (formální) mohou být vyjádřeny v hmotné podobě a uloženy například do podnikového informačního systému. Rozhodující podnikovou sílu mají znalosti tacitní, skryté v mozku člověka. Zejména skrytý typ znalostí je klíčový a tvoří podstatu managementu znalostí. Uplatnit a rozvinout skryté znalosti není lehké a velmi často naráží na odpor a nepochopení praxe. Vymezení knowledge managementu je dosud značně široké, ale obecně se chápe jako proces systematického a aktivního řízení a formování znalostí organizace.

Lidský činitel v procesu řízení Pro řízení každého podniku jsou nejdůležitější lidé, ale zatímco ještě v nedávné minulosti jsme mohli docela dobře zůstat jenom u proklamací, aniž se to výrazně promítlo do efektivity podnikového řízení, v poslední době se už praktické realizaci tohoto tvrzení vyhnout nemůžeme. Názory na využívání lidského potenciálu v řízení organizací prošly třemi globálními vývojovými etapami: člověk - stroj, člověk - zdroj a člověk - znalost.

Člověk - stroj Frederic Winslow Taylor, který je spojen s pojmem vědecké řízení, měl tendenci práci maximálně odlidštit. U Fordova pásu hromadné výroby, představujícího vyvrcholení myšlenek vědeckého řízení, který trefně parafrázovala Chaplinova „Moderní doba“, člověk vykonával několik málo pohybů, pečlivě naučených a rutinou dovedených k dokonalosti.

Člověk - zdroj (1. část) Další klasik moderního řízení Henry Fayol také respektoval principy vědeckého řízení, ale již kladl důraz na morálku kolektivu jako na důležitý prvek každého podniku. V tržním hospodářství spěl vývoj k personálnímu managementu, který už má strategický význam a je chápán jako důležitý faktor rozhodující o úspěšnosti organizace. V tomto pojetí se jedná o zabezpečení jak kvantitativní stránky lidského faktoru v řízení (kvalifikace, profesní struktura), tak kvalitativní stránky (motivace a loajalita k podniku, identifikace s cíli firmy, vytváření podnikové kultury).

Člověk - zdroj (2. část) Cílem současného snažení personálního managementu je proměna administrátora personálních procesů na klíčového strategického partnera vedení podniku a konzultanta zaměstnanců organizace.

Člověk - znalost (1. část) Na půdě personalistiky se v poslední době vedou diskuse o tom, jest-li je řízen lidský faktor, lidský zdroj, lidský kapitál nebo lidský potenciál. Východisko z těchto diskusí nabídl management znalostí: místo řízení člověka budeme řídit jeho znalosti.

Člověk - znalost (2. část) S rozvojem zájmu o člověka v řízení byla odedávna svázána oblast vzdělávání. Poslední vývoj z hlediska znalostí a jejich nabývání do značné míry stírá tradiční hranici mezi bílými a modrými límečky. Prosazuje se spíše dělení na znalostní a obslužné pracovníky. Management znalostí dnes zavádějí téměř bez výjimky excelentní firmy petrochemické, finanční, aplikující vysoké technologie, firmy konzultační a další. Zřizuje se funkce ředitele znalostí, který odpovídá za realizaci.

Možné směry dalšího vývoje (1. část) Prostřednictvím managementu znalostí se prezentuje doposud poslední etapa vývoje názorů na úlohu člověka v řízení. Problematika učící se organizace zůstává pořád spíše v teoretické rovině a podniková praxe kolem ní často jenom nepřesvědčivě přešlapuje. Velmi rychle nastává doba, kdy skutečným zdrojem konkurenční výhody bude hlavně talent.

Možné směry dalšího vývoje (2. část) V současnosti se řeší otázky: Jak kvantifikovat znalosti ? Kolik stojí vyprodukovat a distribuovat znalosti ? Jak vůbec rozumět pojmu návratnost znalostí ? Bude vytvořen model, který popisuje ekonomické jevy prostřednictvím kvantitativních znaků ? Toto jsou otázky, které položil již Drucker. Za kardinální považuje problematiku produktivity znalostí.