Systém kontrolní činnosti SEI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Finanční kontrola Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů veřejnosprávní kontrola kontrola podle mezinárodních.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Vedení správního řízení
Státní energetická inspekce
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Nástroje územního plánování
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Státní energetická inspekce
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Činnost Státní energetické inspekce
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Petr HoloubekJelenovská.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Kontrolní činnost z pohledu PENB
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Systém kontrolní činnosti SEI Ing. Petr Holoubek Státní energetická inspekce

Systém kontrolní činnosti SEI Působnost SEI - § 93 odst. 1 zákona č. 458/2000 Sb.: zákon č. 458/2000 Sb. – energetický zákon zákon č. 406/2000 Sb. – o hospodaření energií zákon č. 526/1990 Sb. – o cenách zákon č. 180/2005 Sb. – o podpoře využívání OZ Nařízení ES/1228/2003 Evropského parlamentu a Rady – podmínky pro přístup k síti pro přeshraniční výměny el. energie

Systém kontrolní činnosti SEI Kromě ukládání pokut je SEI dále oprávněna (§ 94 odst.1): vyžadovat písemný návrh opatření a termínů k odstranění zjištěných nedostatků a ve stanovené lhůtě podání písemné zprávy o jejich odstranění rozhodovat o povinnosti provést opatření navržená EA a o lhůtách kontrolovat, zda příjemci dotací v rámci Národního programu hospodárného využívání energie a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů uvádějí v žádostech a vyhodnoceních úplné a pravdivé údaje

Systém kontrolní činnosti SEI Kontrolní činnost SEI je prováděna na základě: návrhu MPO návrhu ERÚ z vlastního podnětu a při vlastním výkonu kontrolní činnosti se řídí: zákonem č. 552/1991 Sb., o státní kontrole interními předpisy

Systém kontrolní činnosti SEI Interní předpisy SEI v rámci kontrolní činnosti: Příkaz ústředního ředitele – Pracovní program na příslušný rok – tématické okruhy kontrolní činnosti Směrnice – Výkon kontrolní činnosti – pravidla kontrolní činnosti Pracovní instrukce – specifikují jednotlivé postupy a kroky v rámci konkrétních kontrolních úkolů (MPO, ERÚ) Elektronický systém LOTUS – NOTES – aplikace Kontrola – vedení jednotlivých spisů v rámci kontrol, včetně příslušných dokumentů v kontrolní činnosti

Systém kontrolní činnosti SEI Pracovní program na rok …: Elektroenergetika Kontrola způsobu rozúčtování nákladů na elektřinu podle § 3 odst. 3 energetického zákona u vybraných odběratelů Kontroly žadatelů o zvýšené výkupní ceny elektřiny z MVE podle cenového rozhodnutí ERÚ č. 10/2005 Kontrola u výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů na uplatnění formy zvýhodnění podle povinného výkupu nebo podle zeleného bonusu

Systém kontrolní činnosti SEI Plynárenství Kontroly výstavby vybraných plynových zařízení na základě státní autorizace, aktualizace vymezených území, havarijních plánů a smluv Kontroly přepočtů dodávek plynu na energetické jednotky a přerušení dodávky plynu při neoprávněném odběru Kontroly povinností vlastníků nemovitostí do které je chráněným zákazníkům dodáván plyn

Systém kontrolní činnosti SEI Teplárenství Kontroly energetických auditů, zpracovaných podle vyhlášky č. 213/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů Kontroly dodržování výše příspěvku při kombinované výrobě elektřiny a tepla podle cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu Kontroly dodržování cenových předpisů u dodávek tepelné energie

Systém kontrolní činnosti SEI Směrnice – Výkon kontrolní činnosti Úvod – kromě základních ustanovení, rozsahu platnosti a jednacího jazyka je zde stanovena místní příslušnost Metodika kontrolního postupu – stanoveny práva a povinnosti kontrolních pracovníků při vlastním výkonu kontroly a postup při zahájení, provedení kontroly a ukončení kontroly včetně případů, kdy SEI ukládá opatření k odstranění nedostatků a vlastního námitkového řízení

Systém kontrolní činnosti SEI Opatření k odstranění nedostatků se využívá v případech, kdy ze zákona vyplývá povinnost pro kontrolovanou osobu, ale příslušné ustanovení není pod pokutou nebo příslušné ustanovení je pod pokutou, ale jedná se o méně závažné porušení (smlouvy, vykazovací povinnost, atd) Za nesplnění lhůty podat písemnou zprávu o odstranění zjištěných nedostatků je zahájeno SŘ o pořádkové pokutě fyzické osobě (člen statutárního orgánu)

Systém kontrolní činnosti SEI Řízení o námitkách kontrolované osoby kontrolní pracovník – vyhoví v plném rozsahu ředitel inspektorátu – pokud kontrolní pracovník nevyhoví v plném rozsahu Ředitel inspektorátu může rozhodnout, že námitky kontrolované osoby se vyřídí v rámci správního řízení – správní řízení musí být zahájeno do 3 měsíců ode dne doručení námitek

Spis – zakládá se před zahájením kontroly v listinné a elektronické podobě v L-N a obsahuje následující dokumenty: Oznámení o zahájení kontroly, Pověření k provedení kontroly, Protokol, podklady získané při kontrole, Dodatek k protokolu, Rozhodnutí o námitce (kontrolní pracovník), Rozhodnutí o námitkách kontr. osoby (ředitel), Výzva ke splnění povinnosti, Usnesení o návrhu opatření a odstranění zjištěných nedostatků atd.

Specifikace kontrolních materiálů Zde jsou uvedeny jednotlivé náležitosti, které musí jednotlivé dokumenty obsahovat (protokol, protokol dle SŘ atd. – vzory jsou uvedeny v příloze této směrnice Ukládání spisů Pravidla určující kde se spisy zakládají a vedou v průběhu kontroly a po jejím ukončení včetně postupu předání spisu do správního řízení

Kontrola (počet) 2005 2006 (leden – duben) 458/2000 Sb. 1239 406 406/2000 Sb. 88 89 526/1990 Sb. 321 41

Porušení zákona 2005 2006 (leden – duben) 458/2000 Sb. 417 151 406/2000 Sb. 18 17 526/1990 Sb. 58 9

Uložené pokuty 2005 2006 (leden – duben) 458/2000 Sb. 214 80 406/2000 Sb. 3 4 526/1990 Sb. 33 17

2005 2006 (leden – duben) Audity 117 106 Nápravná opatření 143 39

Děkuji Vám za pozornost