Sociální patologie SCPT SCPA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kapitoly z rodinného a trestního práva
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Trestní právo Trestní zákon
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Způsoby intervence, které u nás mají tradici
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Tresty a ochranná opatření
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální patologie SCPT SCPA
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Sociální patologie SCPT SCPA 8. přednáška Delikvence a kriminalita Systém reedukace poruch chování Odchylky v sexualitě Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni

Terminologie Delikvence - delikventní chování: jednání, které je v rozporu s právními předpisy společnosti, včetně přestupků (delinquere - chybovati, delictum - provinění, delinquens - ten, který se proviňuje) Predelikvence - delikvence dětí do 15 let: extrémní jednání, přestupky Kriminalita - zločinnost, výskyt trestného chování, vyjádřený souborem trestných činů ve společnosti (crimen - zločin)

Kriminalita sledování kriminality: vymezení kriminality: sociálně etické normativní (trestně právní) sociologické druhy kriminality: násilná majetková ekonomická sledování kriminality: policejní statistiky soudní statistiky kriminalita oznámená kriminalita objasněná kriminalita latentní

Organizovaná kriminalita hierarchicky uspořádaná dělba činnosti, zisk (X teroristická organizace) znaky: vysoká profesionalita přísně sankcionovaná vnitřní disciplína vysoký stupeň konspirativnosti vysoká finanční zabezpečenost vysoká informační vybavenost subkultura s příslušným hodnotovým systémem začleňování zahraničních delikventů

Delikvence mladistvých znaky: recidivismus (do ½ roku 20-30%, celkově 50%) páchání trestné činnosti v partě, často pod vlivem alkoholu a drog delikventní party: převážně chlapecké, stejného věku, ze stejného bydliště, vyšší stupeň organizovanosti, 75% trestnosti mládeže X nedelikventní party: prosociální chování, častější provozování sportu, širší zájmy nárůst agresivity Delikvence mladých dospělých (do 24 - 26 let) majetková trestná činnost, loupeže, výtržnictví, neoprávněné užívání motorového vozidla

Trestání kriminality u trestně odpovědných jedinců Cílem trestání je: chránit společnost před pachateli trestných činů • zabránit odsouzenému v dalším páchání trestné činnosti • vychovávat pachatele k tomu, aby vedl řádný život • působit výchovně i na ostatní členy společnosti Druhy obecně používaných trestů - rozhoduje nezávislý soud: • odnětí svobody (podmíněný a nepodmíněný) • obecně prospěšné práce Věznice se podle režimu: s dohledem s dozorem s ostrahou se zvýšenou ostrahou

Legislativní vymezení Zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže)

Náhradní rodinná péče osvojení (adopce) - zrušitelné a nezrušitelné o osvojení rozhoduje soud na návrh osvojitele, kromě v zákoně uvedených případů je k osvojení třeba souhlasu zákonného zástupce osvojovaného dítěte, osvojením vzniká mezi osvojitelem a osvojencem takový poměr jaký je mezi rodiči a dětmi pěstounská péče - zákonným zástupcem dítěte zůstává rodič, pěstouni nemají vyživovací povinnost, dítě zastupují jen v běžných záležitostech, stát uplatňuje dohled podoba pěstounské péče: individuální nebo skupinová (SOS vesničky)

Ústavní výchova Má - li dítě nefunkční rodinu a vyžaduje-li to zájem dítěte, rozhodne soud o jeho náhradní výchově Náhradní rodinná péče má přednost před ústavní výchovou Ústavy plní tři hlavní funkce • podpůrná (u jedinců s nefunkční rodiny) • léčebná, výchovná, resocializační • represivní, ochranná (chrání společnost) Ústavní výchova: výchovné opatření, které v občanskoprávním řízení nařizuje soud nezletilým do 18 let - nařizuje se mravně ohroženým jedincům, kteří žijí v patologickém rodinném prostředí a tudíž je jejich vývoj ohrožen nebo mravně narušeným nezletilcům, u nichž byla rodičovská výchova zanedbána. Může se nařídit i z objektivních důvodů, kdy rodiče nemohou o dítě pečovat. U mravně narušených jedinců se ústavní výchova nařizuje pouze tehdy, nejsou -li splněny podmínky pro uložení ochranné výchovy

Systém ústavní výchovy Kojenecký ústav Kojenecký ústav s dětským domovem Dětský domov Domov sociální péče Diagnostický ústav Pokud se u dítěte objevují poruchy chování, je třeba zajistit nápravná opatření. Ta mohou probíhat formou: • ambulantních opatření - zajišťují Střediska výchovné péče, Krizová centra, pedagogicko psychologické poradny atd. • ústavních opatření

Ochranná výchova Ochranná výchova: opatření, které ukládá soud v trestním řízení mladistvým (15 - 18 let), kteří se dopustili trestného činu, za který byli souzeni, avšak bylo upuštěno od potrestání nebo zároveň s uloženým trestem (např. podmínečným) b) v občansko právním řízení ukládá soud obligatorně, když osoba mezi 12. - 15. rokem spáchala čin, který by byl u dospělého posuzován jako závažný trestný čin, za který je možné uložení výjimečného trestu, nebo fakultativně ve všech ostatních případech, kdy osoba mladší 15let spáchala čin, který by jinak byl trestným činem a uložení ochranné výchovy je nutné k zajištění její řádné výchovy

Speciální výchovná zařízení Dětský domov: pro děti s nařízenou ústavní výchovou bez závažných poruch chování Dětský domov se školou: a) pro děti s nařízenou ústavní výchovou mají -li závažné poruchy chování nebo vyžadují výchovně léčebnou péči b) pro děti s uloženou ochrannou výchovou c) pro nezletilé matky Výchovný ústav : pro děti starší 15 let s nařízenou ústavní výchovou nebo uloženou ochrannou výchovou se závažnými poruchami chování Před zařazením dvouměsíční pobyt v diagnostickém ústavu: pro děti a mládež Úkoly DÚ: - diagnostické - vzdělávací - terapeutické - výchovně sociální a sociálně právní - organizační - koordinační - záchytné

Dělení poruch podle MKN sexuální dysfunkce: odchylky jednotlivých fázích sexuálního aktu hyposexualita a hypersexualita poruchy sexuální identity:nespokojenost s biolog. pohlavím nebo sex. rolí transvestitismus, transsexualismus abnormity sex. preference (parafilie): kvalitativní změna sexuální motivace pedofilie (heterosexuální, homosexuální - pederastie, efebofilie) fetišismus, exhibicionismus, zoofilie, voyerství, gerontofilie, nekrofilie, sadomasochismus psychologické problémy se sexuálním vývojem a orientací: předčasná sexuální aktivita homosexualita: psychosexuální a kulturní jev apetence vůči osobám stejného pohlaví - mužská homosexualita : gayové - ženská homosexualita = lesbismus (sapfismus) bisexualismus, pseudohomosexualita

Homosexualita do 20. století trestná celoživotní psychosexuální apetence vůči osobám stejného pohlaví do 20. století trestná koncem 20. století vyřazena ze seznamu sexuálních poruch mužská homosexualita : gayové ženská homosexualita : lesbismus (sapfismus) coming out rané příčiny vzniku (zatím přesně neodhaleny) psychosociální, zdravotní, právní aspekty rozšíření v populaci

Sociální problémy sexuálního života 1 promiskuita (promiscuus = promíchaný, střídavý): typ sexuálního chování charakterizovaný častým náhodným střídáním sexuálních partnerů příčiny: - zvýšená sexuální apetence - projev neurózy nebo specif. komplexu nedostatečná socializace kriminalita spojená se sexuálním chováním: dětská prostituce, zneužívání dětí, obchod se ženami...

Sociální problémy sexuálního života 2 prostituce (prostitutere = věřejně vystavovat, zaprodat se): institucionalizovaná forma poskytování sexuálních úsluh za peníze dělení: - podle provozující osoby: ženská, mužská i dětská - podle místa provozování: pouliční a ve spec. zařízeních (nevěstince) z hlediska státu: prostituce legální a nelegální historicko - kulturní typy prostituce : - rituální (chrámová) - jako součást ceremoniálu přijetí hosta - ekonomicky a sociálně podmíněná

Konec osmé přednášky