Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání."— Transkript prezentace:

1 Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0822

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Občanská výchova v 9.ročníku na základní škole praktické Doba vzniku říjen 2012 Ověřeno 6. 11. 2012 Učivo žáci zvládli po opakování, reagovali aktivně a správně Určeno pro procvičování učiva a práci s interaktivní tabulí

3

4 Důsledky spáchání trestného činu Trestný čin, jako je třeba šíření drog, je nejdříve vyšetřován policií. Policejní vyšetřovatel předá výsledky vyšetřování státnímu zástupci, který žádá jménem státu potrestání u soudu. O vině rozhoduje soudce. Obžalovaného zastupuju advokát. Každý občan má právo na advokáta.

5 Tresty Nejčastějším trestem za závažný trestný čin je odnětí svobody. Výše trestu záleží na různých okolnostech- například na věku pachatele. Za osoby mladší 15 let nesou odpovědnost jejich rodiče. Děti nemohou jít do vězení, ale v některých případech mohou jít do výchovných ústavů.

6 Právo Každý stát si stanovuje určitá pravidla lidského chování = Právo. Na dodržování práva dohlíží stát a používá k tomu také své mocenské orgány. Nejdůležitější orgány státní moci jsou soudy. Právo je vyjádřeno v zákonech, vyhláškách a nařízeních.

7 Lidské chování ovlivňují různá odvětví práva. Postihy za páchání trestných činů se zabývá trestní právo. Dalšími odvětvími práva jsou například rodinné právo, finanční právo nebo pracovní. Trestní řízení vykonávají orgány činné v trestním řízení- policie, státní zastupitelství, soudy, advokátní kanceláře atd.

8 Trestní právo Trestné činy jsou společensky nebezpečná jednání - opilství, výtržnictví, krádeže atd. Na všechny trestné činy právo pamatuje a uvádí je v trestních zákonech. U každého činu je také uvedený trest, který postihne pachatele činu. Tímto stát ochraňuje všechny poctivé a slušné občany.

9 Kdo zastupuje občana při soudu? Kdo rozhoduje o vině? Jaké právo postihuje pachatele trestného činu? Co je to právo? Co je nejčastějším trestem za vážnější trestné činy? Mohou jít děti do vězení? Pokud ne, tak kam mohou být umístěny? Kdo zodpovídá za děti mladší 15 let?

10 1) _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2) _ _ _ _ _ 3) _ _ _ _ _ _ _ 4) _ _ _ _ _ 5) _ _ _ _ _ _ 1)Povolání, které dbá na dodržování pořádku a řeší zločiny. 2)Co nás čeká při porušení zákonů? 3)Kdo zastupuje lidi u soudu? 4)Člověka, který něco provedl, tak soudce uzná, že je…? 5)Kdo odsuzuje lidi u soudu? Tajenka: _ _ _ _ _


Stáhnout ppt "Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání."

Podobné prezentace


Reklamy Google