Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného."— Transkript prezentace:

1 N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na oblast trestného práva.

3 T RESTNÍ PRÁVO 2

4 O KOLNOSTI VYLUČUJÍCÍ TRESTNOST I když došlo k naplnění skutkové podstaty a byla zjištěna vina, je jednající osoba někdy beztrestná. Jedná se o tyto případy: 1. Nedostatečný věk – beztrestný je ten, komu nebylo v době spáchání 15 let. 2. Nutná obrana – chování, při němž člověk odvrací útok (posuzovaná je míra, meze nutné obrany. 3. Krajní nouze – situace, kdy někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící (např. člověk pod vlivem alkoholu veze do nemocnice zraněného). 4. Nepříčetnost – ten, kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nerozeznal jeho nebezpečnost nebo nemohl ovládat své jednání.

5 D RUHY TRESTŮ 1. Odnětí svobody - do výše 20 let, výjimečně na 30 let nebo doživotí 2. Domácí vězení 3. Obecně prospěšné práce 4. Propadnutí majetku 5. Peněžitý trest 6. Propadnutí věci 7. Zákaz činnosti 1-10let 8. Zákaz pobytu 1-10let 9. Zákaz vstupu na sportovní či společenské akce 10. Ztráta čestných titulů, vyznamenání, vojenské hodnosti 11. Vyhoštění z území ČR – pouze pro cizince

6 Za méně závažné trestné činy lze uložit podmíněný trest odnětí svobody. Znamená to, že pokud odsouzený ve zkušební době povede řádný život, trest se mu odpustí. Jinak mu bude trest změněn na nepodmíněný. Ochranná opatření. Kromě trestů lze ukládat ochranná opatření např. ochranné léčení, ochrannou výchovu mladistvým

7 T RESTNÍ ODPOVĚDNOST MLADISTVÝCH Ve věku od 15 do 18 let už let člověk trestně odpovědný, trestný čin mladistvého – provinění. U mladistvých provinilců soudy pro mládež snižují trestní sazby na polovinu. Zdůrazňuje se výchovná složka, často se ukládají výchovná opatření – např. dohled probačního úředníka, výchovná omezení, výchovné povinnosti. Dále může být nařízeno ochranné léčení a ochranná výchova. U závažných činů lze i mladistvému uložit trestní opatření včetně odnětí svobody nepodmíněně.

8 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. V jakých případech nebude člověk potrestán, i když byl spáchán čin, který by jinak byl hodnocen jako trestný ? 2. Co znamená podmíněné odsouzení pachatele ? 3. Jaké druhy trestů může soud udělit za trestný čin ? 4. Jaký je rozdíl v posuzování trestní odpovědnosti mladistvých a dospělých ?

9 ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN 80-7216-234-9 [2] DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště : Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN 80-723-5237-7. RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN 978-80-87204-57-3.


Stáhnout ppt "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného."

Podobné prezentace


Reklamy Google