Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Pole.
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Simona Keková, KMD FreeDeK
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Jedovaté houby.
„EU peníze středním školám“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Glukosa a její vznik.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu:
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Měkkozobí Dominika Sattková.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Zelenina – druhy, význam
Aplikovaná biologie Vybrané pokojové rostliny s trvalými květy čeledi Orchideaceae Jarmila Kokotíková 2008/2009.
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Jižní, jihovýchodní a východní Evropa
Morfologické znaky rodu Cucurbita Cvičení z předmětu pěstování pokusných rostlin BOT/PPR1 ZS 2009/2010.
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Káva.
Ovoce Andy Poláková.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Náš mazlík Husky Autor: David Pšenička.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Polární záře. Ve slunci existují proudy elektricky nabitého plazmatu vytvářejícího malé magnetické pole Někdy se tyto proudy dostanou nad povrch Slunce.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
Transkript prezentace:

Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK

ODBORNÝ NÁZEV LIDOVÝ NÁZEV OBRÁZEK ROSTLINY OBRÁZEK PLODU ZEMĚ PŮVODU CHUŤ BARVA VELIKOST VYUŽITÍ ZAJÍMAVOSTI

ODBORNÝ NÁZEV Ananasovník chocholatý (Ananas comosus), též ananas chocholatý, nebo jen zkráceně ananas.

Lidový název zní Anánas,ananas,anana.

Takto vypadá ananas příčným řezem. OBRÁZEK ROSTLINY Takto vypadá ananas příčným řezem.

Plod ananasu bývá žlutě i zeleně pestře zbarvený. OBRÁZEK PLODU Plod ananasu bývá žlutě i zeleně pestře zbarvený.

Země původu je Jižní Amerika.

Chuť ananasu bývá sládká. Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 13 % sacharidů, 0,5 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota je přibližně 200 kJ/100 g syrové dužniny. Chuť ananasu bývá sládká.

BARVA Barva ananasu je většinou světle až tmavě hnědá, jsou ale případy kdy bývá i žlutá až načervenalá.

VELIKOST Velikost ananasu bývá různá,nejčastěji se setkáváme s ananasem o velikosti 10-20 cm,průměrná váha se pohybuje okolo 700g-1200g.

VYUŽITÍ Ananas se používá často v léčitelství - ulevuje slinivce břišní - odvodňuje,odbourává otoky - pomáhá při střevních poruchách a průjmech - pomáhá při slunečním úžehu - odstraňuje stařecké skvrny

Jak jsem se již zmínil existují i červené ananasy. ZAJÍMAVOSTI Jak jsem se již zmínil existují i červené ananasy.

POUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas http://images.google.cz/images?hl=cs&q=ananas&gbv=2 http://www.mebio.cz/recepty/dezerty-sladka-jidla/dort-ananasem-karotkou/