Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čadské jezero Hana Krátká 7.třída 20.9. 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čadské jezero Hana Krátká 7.třída 20.9. 2008."— Transkript prezentace:

1 Čadské jezero Hana Krátká 7.třída

2 Mapa Čadské jezero se nachází ve střední Africe, na jižním okraji Sahary, v Čadské pánvi.Rozkládá se na hranicích Nigeru, Nigérie, Kamerunu a Čadu. 13° s. š. 14° v. d. Čadské jezero Sahara

3 Nadm. výška: 240 m Státy: Nigérie, Niger,
Přítok vody: Šari, Komaduru-Jobe  Čad, Kamerun  Odtok vody: Bahr-el-Gazal  Světadíl: Afrika Současné sladkovodní jezero je pozůstatkem starého vnitrozemského moře. Rozloha: km² U severovýchodních a východních břehů Max. hloubka: 4 m se nachází mnoho malých ostrovů. V jezeře žijí kapustňáci, hroši a krokodýlové. Velmi bohatě jsou zastoupeni vodní a bažinatí ptáci. Je zde rozvinuté rybářství. Roční výlov činí přibližně 100 000 t. V okolí jezera rostou velké stromy jako je kapok či eben. Pobřeží je nízké, převážně bažinaté. Je obklopeno písečnými dunami, které jsou porostlé rákosem a šáchorem. Zajímavosti: (Šari je dlouhá 950 km) (Komaduru-Jobe je dlouhá 320 km) Následkem bažinatých břehů a kolísání, nelze přesně určit rozměry Čadského jezera. Čadské jezero je čtvrtým největším jezerem na africkém kontinentu.

4 Kolem jezera Čad se rozkládá kotlina.
Jezero stále vysychá. Podnebí Čadského jezera ovlivňují dva podnebné pásy, první je suchý tropický pás a druhý vlhký tropický pás. Průměrné teploty během období dešťů dosahují 32°C. Nejteplejším měsícem v okolí jezera je duben, kdy teploty dosahují až 43°C.

5 Shrnutí: - nachází se v Africe - rozloha: 10 000 km²
- je čtvrtým největším jezerem v Africe - je pozůstatkem vnitrozemského moře - jezero stále vysychá

6 Použité zdroje informací:


Stáhnout ppt "Čadské jezero Hana Krátká 7.třída 20.9. 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google