Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluSlinivka břišní Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 FIZIOLOGIE VÝŽIVY Trávicí soustava ÚLOHA SLINIVKY BŘIŠNÍ(PANKREAS)

3 Úloha slinivky v lidském těle žláza dlouhá asi 20 cm žláza dlouhá asi 20 cm, uloženažaludkem s vnitřní a vnější sekrecí, je uložena pod žaludkem, má dvojí funkci: šťávu štěpí cukry, tuky, bílkoviny, 1) produkuje šťávu, která obsahuje enzymy, které štěpí cukry, tuky, bílkoviny, a je odváděna do dvanáctníku,

4 hormony: 2) 1,5 % objemu pankreatu tvoří buňky, které produkují důležité hormony: insulin insulin (snižuje hladinu glukagon cukru v krvi), glukagon (vyrovnává hladinu cukru v krvi). Jsou vylučovány do krve. Působením nervových vlivů se vylučuje menší Při poškození množšství šťávy. Při poškození slinivky dochází k poruchám trávení.

5 Stravování při onemocnění slinivky břišní poškozeníporuší tvorba Při poškození slinivky břišní se postupně poruší tvorba a vylučování pankretické šťávy, následek poruchy a vylučování pankretické šťávy, což má za následek poruchy trávení. trávení. Nejvíce se poruší trávení tuků, bílkovin a glycidů. Jeli poruší se žláza poškozena ve větší míře, poruší se i její další funkce – tvorba hormonů tvorba hormonů (inzulinu). Při stravování je doporučeno omezit přísun tučných mas, plísňových sýrů, slaniny, kávu, alkohol, zákusky, sladké pečivo, kynuté knedlíky, luštěniny, majonézy, vaječné saláty…

6 Opakování 1)Kde se nachází slinivka břišní? 2) Jak dlouhá je tato žláza? 3) Jaké živiny štěpí pankreatická šťáva? 4) Jaký důležitý hormon produkují buňky pankreatu? Jakou má funkci? 5) Jaké jsou zásady stravování při onemocnění slinivky břišní?

7 Odpovědi k opakování 1) Pod žaludkem. 2) Slinivka je dlouhá 20 cm. 3) Šťáva štěpí tuky, bílkoviny cukry. 4) Důležitý hormon je inzulin. Snižuje hladinu cukru v krvi. 5) Ze stravy je důležité vyloučit tučná jídla, sladká jídla a pečivo, luštěniny, majonézy, tučné sýry.

8 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80- 239-1040-X http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_cs.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1085.png


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google