Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jedovaté houby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jedovaté houby."— Transkript prezentace:

1 Jedovaté houby

2 DRUHY jedovatých hub Mochumůrka tygrovaná Mochumůrka zelená Hřib satan
Ryzec kravský Hlíva olivová

3 Mochumůrka tygrovaná Muchomůrka tygrovaná roste od června do října v listnatých lesích a parcích, především v teplejších oblastech. Klobouk má průměr cm, bývá šedohnědý nebo žlutohnědý. Odlišné znaky: Od muchomůrky tygrované ji odlišíte díky prstenu. Růžovka ho má výrazně rýhovaný, muchomůrka tygrovaná hladký. Růžovka má navíc třeň pokrytý více kruhy malých bradavek, tygrovaná jej má zakončen bílou obrubou. Jedlá houba: Jedovatá houba: mochumůrka růžovka mochumůrka tygrovaná Zpět na úvod

4 Mochumůrka zelená Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, která má na svědomí až 90 procent veškerých úmrtí po otravách houbami. Roste od června do října, především v listnatých lesích. Zbarvení klobouku může být nažloutlé, zelené, ale i bělavé. Základním poznávacím znakem je ztlustlý spodní třeň, který obepíná volná pochva jako punčocha. Holubinka trávozelená roste hlavně pod břízami, ale i smrky, často na lesních cestách nebo i v parcích, od června do října cm velký klobouk je zelený, uprostřed nahnědlý. Třeň je křehký, bílý, ve stáří narezivělý. Odlišné znaky: Holubinku rozeznáte podle toho, že nikdy nemá prsten ani pochvu naspodu třeně. Ta je u muchomůrky zelené lidově nazývaná kalich smrti. Jedlá houba : Nejedlá houba: Holubinka trávozelená Muchomůrka zelená Zpět na úvod

5 Hřib satan Hřib kovář roste už od května, ale hojný je především v létě a na podzim. Najdete ho ve všech typech lesů, nejvíce ve smrčinách a hlavně v podhorských oblastech. Má tmavohnědý až hnědočerný sametový klobouk, dužnina je sytě žlutá, po poranění intenzivně modrá. Třeň je červeně šupinkatý. Je oblíben pro svou pevnost, chutný je v omáčkách i naložený v octu. Vyžaduje delší tepelnou úpravu. Odlišné znaky: Hřib kovář má tmavší klobouk a na třeni červené šupiny. Hřib satan má na třeni červenou síťku. Hřib satan najdete jen velmi vzácně, především v teplých listnatých lesích, pod buky, duby, lípami, břízami a habry. Klobouk má bělavý nebo našedlý, dužnina je bělavá, na řezu slabě modrá. Za syrova je prudce jedovatý, vyvolává silné žaludeční a střevní potíže. Protože jde o vzácnou houbu, je třeba ho chránit a nesbírat. Jedlá houba: Nejedlá houba: Hřib kovář Hřib satan Zpět na úvod

6 Ryzec kravský Ryzec smrkový můžete najít od srpna do listopadu, často v mladých smrčinách nebo na travnatých okrajích lesů či kolem lesních potoků. Klobouk má oranžový s tmavšími soustřednými kruhy. Starší plodnice mívají zelené fleky. Bohužel je často napaden hmyzem. Chuť má kořennou, skvěle chutná na sádle nebo naložený do octa. Odlišné znaky: Ryzec smrkový roní červené mléko, ryzec kravský palčivé bílé. Další jedlý ryzec borový má mrkvově červené mléko a ryzec syrovinka bílé, sladké a velmi silně ronící. Ryzec kravský má kobouk, který je na okrajích nápadně chlupatý, načervenalý se světlejšími pruhy. Může dosáhnout šířky až 12 cm. Roste nejčastěji pod břízami a ve světlých lesích, někdy i mimo ně, především v létě a na podzim. Vyznačuje se ostrou palčivou chutí. Vyvolává silné průjmy a zvracení. Jedlá houba: Nejedlá houba: Ryzec smrkový Ryzec kravský Zpět na úvod

7 Hlíva olivová Liška obecná je jedna z nejoblíbenějších hub. Roste od června do října v jehličnatých lesích, často pod smrky, místy velmi hojně. Klobouk má žlutý nebo oranžovohnědý, nálevkovitý, na okrajích zprohýbaný, dužninu bílou. Nejlepší je ve smetanových omáčkách, polévkách, smažená na oleji, s estragonem. Hodí se i k nakládání. Odlišné znaky: Liška obecná vyrůstá ze země na rozdíl od hlívy olivové, která vyrůstá v trsech ze dřeva. Rovněž podobná strmělka nálevkovitá (jedlá) ze dřeva nikdy neroste. Hlíva olivová se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech, na kmenech či pařezech listnatých stromů, obvykle ve větších trsech. Nálevkovitý klobouk je oranžový či hnědavý, dužnina žlutavá, tuhá. Způsobuje lehčí otravy. Je příčinou žaludečních potíží, které však po několika hodinách skončí bez následků. Jedlá houba: Nejedlá houba: Liška obecná Hlíva olivová Zpět na úvod

8 KONEC Zpět na úvodní stránku Karolína Kaizrová
Zdroj:


Stáhnout ppt "Jedovaté houby."

Podobné prezentace


Reklamy Google