ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III.,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Členy.
Proč jsi tady? Proč máš zpoždění? Proč jsi smutný? Proč jsi šťastný? Proč ti je zima? Proč nejsi ve škole? Proč nejsi ve třídě? Proč nejsi v tělocvičně?
Použito z webu TICK.CZ Determinanty (členy a/the/-) dávají se k podstatným jménům doplňují, “určují” jeho význam a/an, the, (-) Členy my, your, his, her,...
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Zájmena přivlastňovací
Počitatelná podstatná jména
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POČITATELNOST PODSTATNÝCH JMEN
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.5.
Kristýna Housová Anglický jazyk Kristýna Housová
stručný přehled a závěrečné procvičení
gramatika BÝT - otázka VY_22_INOVACE_41
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Existuje člen určitý (definite article), člen neurčitý (indefinite article) a člen nulový (zero article). Neurčitý a) Má tvar „a“ před vyslovovanou souhláskou.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Articles VY_22_INOVACE_23 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_12.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_09 
Procvičování učiva anglického jazyka 1.pololetí Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských.
VY_22_ZAZNAM_ Aj.I.3.BD.35 There is,there are. Když říkáme, že někde něco nebo někdo je, použijeme k tomu vazbu There is nebo There are. There is pokud.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Countable and Uncountable Nouns, some, any, a/ an
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_18
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
OPAKOVÁNÍ 7.ročník 1. – 3. lekce
ČLEN určitý / neurčitý Anglický jazyk 7. ročník
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Some, any VY_22_INOVACE_33 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Časování slovesa BÝT (to be)
Articles /členy/ Articles /členy/ 1. The definite article /určitý/ : The sun The sun 2. The indefinite article /neurčitý/ : A car An apple A car An apple.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Osobní, předmětná, přivlastňovací
 Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Bc. Lucie Ševčíková  VY_22_INOVACE_2.2.2 AJ8,9g_23  Téma: členy   8.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Avoid Common Mistakes I. Číslo vzdělávacího materiálu: AJ Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_33_Vazba.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Practicing of to be and possessives
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Určitý a neurčitý člen - a/ an, the
Anglický jazyk – Definite Article: The - 9.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_20
COLOURS (doplňovačky a zkoušení)
Quantifiers.
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 1
Podstatná jména počitatelná/nepočitatelná
VY_22_INOVACE_23.AJ.7 GRAMATICKÉ ČLENY I. (Articles I.) Ročník: 7.
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENE3OV
The articles Členy.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
COLOURS (doplňovačky a zkoušení)
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Transkript prezentace:

ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ČLENY Správné užití členů je někdy velmi obtížné. Proto je rozumné se naučit konkrétní vazby, protože je příliš mnoho výjimek a často se řídíme podle kontextu.

Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá pouze s počitatelnými podstatnými jmény v jednotném čísle! a car a man an orange an apple an hour a university

Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Pokud se o někom/něčem zmiňujeme poprvé: I buy a pen and a pencil. Kupuji pero a tužku. Protože v minule větě bylo toto podstatné jméno už definováno a oba komunikující už vědí o jaký předmět jde, bude v další větě už člen určitý „THE“ The pen is blue and the pencil is red. To pero je modré a ta tužka je červená.

Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Obecné tvrzení: A good teacher is always patient. Dobrý učitel je vždy trpělivý. Ve vazbě THERE IS/ARE: There is a poster on the wall. Na zdi je nějaký obraz. V popisu nebo identifikaci osob: Povolání:My dad is a doctor.Můj táta je doktor. Národnost:Jack is an American. Jack je Američan.

Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Popis osoby – nejčastěji ve spojení s přídavným jménem. She is a very nice lady.Je to velmi milá slečna. His mother is a very good cook. Jeho maminka je velmi dobrá kuchařka. You are a starJsi hvězda.

Neurčitý člen „a/an“ V množném čísle v těchto případech člen nepíšeme. Jde tedy o tzv. ČLEN NULOVÝ. Good teachers are always patient. I buy pens and pencils. There are posters on the wall. Jack and John are Americans. They are very nice ladies.

Určitý člen „THE“ Určitý člen „THE“ používáme u podstatného jména v kontextu, kde je toto podstatné jméno jediné nebo je známé jak pro mluvčího, tak pro posluchače.

Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména pokud: Podstatné jméno bylo již zmíněno: I have a cat and a dog. The cat is black and the dog is white Mám kočku a psa. Ta kočka je černá a ten pes je bílý. Podstatné jméno je jedinečné nebo jediné na světě: Look at the sky.Koukni na oblohu. The sun is shining. Slunce svítí.

Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména pokud: Které jsou blíže určené předložkovou vazbou nebo vedlejší větou. – Předložková vazba: The car in the garage. To auto v garáži. – Vedlejší věta: The man who lives in that house. Ten muž, který bydlí v tamtom domě.

Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména: Ve vazbě the + podstatné jméno + of – The Queen of England.Anglická královna. – The Statue of Liberty.Socha svobody. – The discovery of America. Objevení Ameriky. – The history of Kolín.Historie Kolína.

Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme: Se světovými stranami: the northseverthe south jih the east východthe west západ U řadových číslovek: The firstthe secondthe third the fifththe tenththe sixteenth