Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."— Transkript prezentace:

1 ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

2 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) používá se v případě, že o dané věci mluvíme poprvé She works in a restaurant. We bought a new car. dále se používá v případě, že máme na mysli číslovku JEDNA (ONE) I have a cat and two dogs. one one I have an apple and two pears.

3 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) Can I borrow a pen? Bring me a chair, please.
dále se používá ve významu „jakýkoli“ – v případě, že něco chceme a je nám jedno, co dostaneme (chceme pero a je nám jedno jestli bude zelené nebo modré) Can I borrow a pen? Bring me a chair, please.

4 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) I‘m a teacher. Jane works as a shop assistant.
dále vždy používáme člen neurčitý pokud mluvíme o povolání I‘m a teacher. Jane works as a shop assistant. He‘s an accountant.

5 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) a dog an apple a chair an hour a car an elephant
a pen a book a train an apple an hour an elephant an actor an angel an egg přečti slova nahlas a zkus odvodit v jakém případě se používá AN a kdy A

6 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) a book -> + good a good book a book ->
v případě, že přidáme přídavné jméno, člen a/an závisí na tomto přídavném jménu a book -> + good a good book a book -> + interesting an interesting book

7 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) a couple of kilometres an hour twice a week
a několik ustálených spojení, kde se používá neurčitý člen: a couple of kilometres an hour twice a week a few a little, a bit

8 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) X a cars a people X an information a money X X
PAMATUJ! neurčitý člen se nikdy nepoužívá u množného čísla X a cars a people X neurčitý člen se nikdy nepoužívá u nepočitatelných podstatných jmen an information a money X X

9 ČLEN NEURČITÝ (A, AN) Vysvětli proč je v následujících případech člen neurčitý: I bought a new car. Mluvíme o autu poprvé. Nevíme, které konkrétní auto má mluvčí na mysli. I ate an apple and two oranges. Člen zde zastupuje číslovku jedna (one). Jane is a teacher. U povolání je vždy člen neurčitý. Bring me a chair. Chceme jakoukoli židli. Je nám jedno, kterou přinese, ale hlavně nějakou.

10 ČLEN URČITÝ (THE) používá se v případě, že o dané věci mluvíme podruhé – již víme, o kterou konkrétní věc se jedná She works in a restaurant. The restaurant is in the city centre. We bought a new car. The car is blue.

11 ČLEN URČITÝ (THE) Bring me the chair, please. Can I see the book?
používá se ve smyslu tamto, tohle (this, that) Bring me the chair, please. Myslíme tím jednu konkrétní židli! Can I see the book? Tu konkrétní knihu, kterou držíš v ruce.

12 ČLEN URČITÝ (THE) používá se pokud mluvíme o věci, která je unikátní – vyskytuje se na světě jen jednou nebo v případě, že se vyskytuje v našem okolí pouze v jednou (lednice, auto, koupelna) The Earth goes round the sun. Jane is in the bathroom. Your dinner is in the fridge.

13 ČLEN URČITÝ (THE) the 2nd of November I live on the 3rd floor.
používá se u řadových číslovek a před přídavným jménem ve 3. stupni the 2nd of November I live on the 3rd floor. This is the smallest size we sell. Tom is the fastest runner in our school.

14 ČLEN URČITÝ (THE) the cars the information the apples the money
na rozdíl od členu neurčitého, člen určitý se POUŽÍVÁ s MNOŽNÝM ČÍSLEM a u NEPOČITATELNÝCH podstatných jmen the cars the information the apples the money

15 ČLEN URČITÝ (THE) oceány moře řeky
také se používá u řady zeměpisných názvů (pozor – poměrně velké množství výjimek) the Pacific the Atlantic oceány the Baltic the Mediterranean moře the Thames the Vltava řeky

16 ČLEN URČITÝ (THE) souostroví pohoří pouště
také se používá u řady zeměpisných názvů (pozor – poměrně velké množství výjimek) the Shetlands the Bahamas souostroví the Alps the Himalayas pohoří the Sahara the Gobi pouště

17 ČLEN URČITÝ (THE) the Prague X the Germany X __ __ the Czech Republic
také se používá u řady zeměpisných názvů (pozor – poměrně velké množství výjimek) THE nepoužíváme před názvy MĚST A ZEMÍ (kromě názvů v množném čísle a sousloví) the Prague X the Germany X __ __ the Czech Republic the Netherlands

18 ČLEN URČITÝ THE a několik ustálených spojení, kde se používá určitý člen: go to the cinema/the theatre play the piano/the guitar listen to the radio/the MP3 Player in the morning/in the afternoon/in the evening in the picture the police, the army the top, the left, the right, the middle

19 ČLEN URČITÝ (THE) Vysvětli proč je v následujících případech člen určitý: Myslíme tím jedny konkrétní dveře. Stejně tak by to bylo s lednicí, zahradou, kobercem… Did you close the door? The second boy is the smallest. Řadová číslovka a přídavné jméno ve 3. stupni. The Alps are the highest mountains in Europe. Pohoří je vždy se členem. Přídavné jméno ve 3. stupni. There is a boy in the picture. Ustálené spojení. !Pamatuj! na obrázku – IN the picture.

20 ČLEN NULOVÝ (-) I love flowers. Honey is sweet. Water is wet.
všechna podstatná jména v angličtině MUSÍ mít člen pokud jej nemají, nazýváme tento případ jako člen NULOVÝ I love flowers. Honey is sweet. Water is wet.

21 ČLEN NULOVÝ (-) I love flowers. The flowers are beautiful.
člen se „nepoužívá“ v případě, že mluvíme o věcech obecně – často tedy u nepočitatelných podstatných jmen a podstatných jmen v množném čísle I love flowers. The flowers are beautiful. VŠECHNY KVĚTINY KONKRÉTNÍ KVĚTINY

22 ČLEN NULOVÝ (-) v ustálených vazbách by car by train by bus at home
at school at work to work to school in prison in hospital in church

23 ČLEN NULOVÝ (-) v ustálených vazbách breakfast lunch dinner
next/last month/year/Monday TV

24 DALŠÍ DETERMINÁTORY This is my car. I want this apple!
místo členu lze použít jiný „determinátor“ – přivlastňovací zájmeno, ukazovací zájmeno, apod. my, your, his, her… this, that… some, both, many, no… This is my car. I want this apple! I have no money!

25 ČLEN NULOVÝ (-) Vysvětli proč je v následujících případech nulový
Míníme všeobecně klokany, ne žádného konkrétního. Kangaroos live in Australia. I usually have breakfast at 7 o‘clock. Breakfast, dinner a lunch jsou vždy bez členu. I always travel by bus. By bus, by train, by car jsou vždy bez členu. I‘m going to school now. To school, to work jsou vždy bez členu.

26 PROCVIČENÍ – doplň členy
Where is Jane? She is at ___ work. I have ___ apple and two pears. It‘s I have to go to ___ school. Did you lock ___ door? Your dinner is in ___ fridge. I bought ___ new car. ___ car is red. I love ___ fruit. (-) an (-) the the a The (-)

27 PROCVIČENÍ – oprav chyby
the __ _ The Paris is a most beautiful city in France. A house is so close, that we can go there on the feet. I like spaghetti. Look at sky! It‘s going to rain. Martin works in the Prague. Let‘s go to a cinema! What time do you have a dinner? The __ __ the __ the _ _


Stáhnout ppt "ČLENY /ARTICLES/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google