Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Gramatika a konverzace v anglickém jazyce Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_16 Název DUMu: Vztažné věty Pro obor vzdělávání: 82-51-L/01 UZK, 82-51-L/02 UZD Předmět: Anglický jazyk Ročník: 4. Autor: Daniela Benešová Datum: 02.12.2013

2 Střední škola Oselce Vztažné věty Relative clauses Vedlejší věty vztažné jsou obvykle uvozeny vztažnými zájmeny who, that, which; Pro věci užíváme which/that; Pro osoby užíváme who/that; Pro osoby ve vztažných větách neužíváme which (který), ale who (kdo);

3 Střední škola Oselce Mluvíme-li o osobách, užijeme who, ne which: The woman who lives next door. – Žena, která bydlí vedle. Můžeme také říct: The woman that lives next door. Mluvíme-li o věcech, užijeme which/that: I don´t like stories which/that end unhappy.

4 Střední škola Oselce Ve vztažných větách neužíváme what (co, jaký), ale jen which: Řekneme: Everything that happened was my fault. (Ne: *everything what happened…) České „COŽ“ Rovněž ve významu což používáme jen which, what nikdy neznamená což: Joe got the job, which surprised everybody. Sarah couldn´t meet us, which was very pity.

5 Střední škola Oselce Pokud jsou which/that/who ve větě podmětem, nelze je vynechat: The woman who lives next door is a doctor. Pokud jsou which/that/who ve větě předmětem, vypustit je můžeme: The woman who I wanted to see wasn´t at home. Můžeme říct také: The woman I wanted to see wasn´t at home.

6 Střední škola Oselce Pozice předložek ve větách vztažných: Předložky in, to, for a další klademe ve vztažných větách až na konec věty ( zůstávají v pozici za slovesem; před that nemůže stát předložka ): Tom is talking to a woman. → Do you know the woman Tom is talking to? Podobně: The man I was waiting for… The holiday I was looking forward to…

7 Střední škola Oselce Vztažné věty s whose/whom/where WHOSE – přivlastňovací jehož/jejíž/jejichž We saw people whose car had broken down. WHERE – kde, používáme, pokud mluvíme o místě: The restaurant where we had dinner… I would like to live in a place where there is plenty of sunshine.

8 Střední škola Oselce WHOM – předmětový tvar od who Tvar whom je možno použít, pokud zastupuje předmět: The woman whom I wanted to see was away. (= kterou) Whom můžeme použít také po předložkách: from whom, to whom, with whom: The people with whom I work are very nice. V mluvené angličtině se whom používá velmi málo, častěji je: The people I work with… /The people who/that I work with…

9 Střední škola Oselce Interpunkce Na rozdíl od češtiny se v angličtině vztažné věty čárkou neoddělují; čárkou se oddělují jen ty věty, které jsou do hlavní věty vloženy a plní funkci přívlastku volného – obsahují dodatkovou informaci, která je postradatelná: My brother Rob, who lives in Australia, is a doctor. Ale: The woman who lives next door is a doctor.

10 Střední škola Oselce Ve větách, pro které platí výše zmíněné pravidlo o oddělování čárkou, se nepoužívá that místo who, which: John, who (ne that) speaks French, works as a tourist guide. V tomto případě také nemůžeme vypustit vztažné zájmeno.

11 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: MURPHY, R., English Grammar in Use. Third edition. Cambridge University Press, 2006. ISBN 0-521-53762-2. PEPRNÍK, J., Angličtina pro pokročilé. Praha, Fortuna, 2004, vyd. 6., ISBN 80- 7168-673-5. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google