„kráčejte s námi po Českých památkách“. Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

Život je jako cesta vlakem…
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 13
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Hudba Ernesto Cortazar ‘Bertha’ ‘Scent Of A Lifetime’
Nádherné letecké snímky. Poznáš místa odkud jsou?
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Kostelec nad Černými lesy
Zájezd do Jindřichova Hradce
Cestovní kancelář Silesia
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Náš kraj - Moravskoslezský kraj
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
,,Marcelko,jak ti dnes dařilo v autoškole?“ ptá se jedna přítelkyně druhé.,,Skvěle! Zítra to zkusím s otevřenýma očima.“
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Nejlákavější kulturní památka
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Kouřim– naše domovské město
ŠKOLNÍ VÝLET Buchlov Buchlovice Buchlovice. Vážení rodiče,milí žáci, i v letošním školním roce 2008/2009 pojede naše třída 3.B na školní výlet. KAM? Prohlédnout.
1. Ty jsi nás, Pane, volal a jasný byl tvůj hlas. My poznali, že vážně zveš k sobě také nás. Díky, že jsi mluvil k nám, Pane, mluv i dál, pomáhej, by každý.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
PAMÁTKY PRAHA.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Gmunden Horní Rakousko
Zámek Hluboká nad Vltavou
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
Dotek – Dům Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury. Vítejte v objektu bývalé barokní fary v Horním Maršově, kterou jsme přebudovali v ekologicky šetrný dům.
území oblíbené sportovci a turisty
24. srpna 2013 KČT Nepomuk zajistil autobusový zájezd na setkání na Čerchově.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Lukáš jaroš a petr halačka
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Pojďme se podívat do nové budovy píseckého Technologického centra… Fotografie: Vojtěch Nesvadba.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.
AUTOR: Tomas Calta. Čím to vlastně začalo: Serial Stargate SG-1 Navajoes na stejnojmenný film z roku Ten nás poprvé seznamuje s artefaktem jménem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Dnes jsme se vydali do Dolní oblasti Vítkovic, abychom si prohlédli nástavbu vysoké pece č.1.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Zručský park.
Nápověda: Poznal jsi kostel? Kolem kostela je zajímavý, starý hřbitov. Touto vesnicí také protéká čistý potůček. Moje adresa Úvodní stránka 9.
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
PřIjímací řízení na GJŠ
10 unikátních lanovek.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Návštěva Záchranky u nás v Pardubičkách
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Tradiční řemesla v konírně
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

„kráčejte s námi po Českých památkách“

Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu lahůdku. Co takhle Lovecký zámeček Humprecht, poblíž města Sobotka, kde se narodil slavný básník Fráňa Šrámek?

Nenápadný skvost Tento zámeček je poměrně malý, má 4 patra a na špici se hrdě tyčí Turecký srpek, později vysvětlím proč. Má kruhový půdorys a i když je to lovecký zámek, nejsou tam vystaveny trofeje ani zbraně, ale i přes to stojí za to ho navštívit.

Letní sídlo Zámek Vybudoval italský architekt Carlem Luragem v letech pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic, který je v zámku mnohokrát zobrazen. Tento zámek byl obýván pouze v létě, neboť nebyl dobře vyhříván. Konaly se zde hostiny, hony, a také jednání.

Skvělý diplomat… Díky svým diplomatickým schopnostem Jan Černín vyjednal mír s Turky a přijal kovový srpek na špičku věže. Rod Černínů byl v té době jeden z nejbohatších rodů a také z nejznámějších, takže kdybych tady musel napsat celou jejich historii, zaplnil bych paměť celého počítače. Vraťme se tedy k samotné památce.

Černá kuchyně První místnost, do které se podíváte je černá kuchyně. Černá protože se v ní vařilo na otevřeném ohni. Je zde vystaven jídelní servis Černínů, čítající dnes jen přes 20 kusů (kdysi jich měl asi 200), o němž se říká, že v něm nebyly dva stejné kusy a také obrazy malíře, jenž říkal, že všech co namaluje, také sní.

Druhé poschodí Ve druhém patře je nehezčí místnost z celého hradu. Říká se jí akustický sál a je vysoká 16 metrů. Po stěnách jsou nádherné malby a pokud v ní zakřičíte, uslyšíte ozvěnu ještě 8 sekund. V této místnosti jsou pořádány koncerty a také svatby.

Pro pány tu, ostatní tam! Ve druhém patře jsou také ložnice, doplněné barokním nábytkem a mnoha obrazy. Také je tam místnost, kde ať stojíte kdekoli, dívají se na vás všechny obrazy. Na jednom portrétu jsou dvě děti Jana Černína a říká se, že po dokončení obě dvě zemřely. Od té doby se v 6-ti letech maluje jen hlavička dítěte a až v 9-ti letech jeho tělíčko.

Věžička Ve věži není nic – moc k vidění, ale je tam vstup na ochoz. Z něj je možné zahlédnout hrad Kost, město Sobotka, Vysílač Ještěd a také vzdálené Krkonoše; výhled je vskutku pozoruhodný. Nejvyšší patro bohužel přístupné není, a tak zde naše prohlídka skončila. Doufám, že se vám můj popis zalíbil, a přijedete se také podívat.

Poklad Zámek Humprecht má také svou legendu o pokladu. Ten není na zámku, ale v nedaleké studánce, kde ho hlídá bílý had se zlatou korunkou. Jen jednou za rok prý poutníkovi, který se ze studánky napil, může had svěřit část pokladu, který tam zámecká paní v zoufalství vyhodila.

Důležité informace Stojí v Královéhradeckém kraji u Sobotky, vstupné je příznivé; Dětský do 12-ti let je 30,- Kč, dospělý 60,- Kč. Parkoviště je asi 500m od zámku, ale je možné zaparkovat v Sobotce a projít se tam pěšky. V Sobotce najdete také dobrou restauraci, ale až dole u kolejí, na náměstí sice jedna je, ale vaří tam mizerně.

Konec Vítejte na konci, doufám, že vás má prezentace neodradila od cestování s kanceláří BOTA a budete dále odebírat naše recenze. Mé jméno je Vojtěch Drnek. Zdroj: