Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem"— Transkript prezentace:

1 ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_08

2 STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
NÁZEV: Královéhradecký kraj AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN): Čtení OČEKÁVANÝ VÝSTUP (INOVACE): Porozumění textu, práce s textem, doplnění PL VĚKOVÁ SKUPINA: 7. ročník praktická škola METODICKÝ POKYN: Společné čtení, vysvětlení, odpovídat na otázky, práce s PL Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Královéhradecký kraj Královéhradecký kraj je kraj, kde bydlíme, žijeme. Hradec Králové je největší město našeho kraje. Má přibližně obyvatel. Sídlí zde Krajský úřad. Je zde několik strojírenských závodů, město se proslavilo výrobou klavírů značky Petrof. Povrch: převažují kopce a hory Krkonoše – patří k nejnavštěvovanějším a turisticky oblíbeným místům v naší republice. Nejvyšší horou je Sněžka – 1602 m. Krkonošský národní park KRNAP je nejstarší v republice. Hřebeny jsou porostlé klečí, nejvyšší vrcholy jsou holé. Okolo Labe jsou nížiny. Na východě kraje se rozkládají nižší Orlické hory. V kraji najdeme i Broumovské stěny, Adržpažské skály –podobné útvarům v Českém ráji. Řeky: Labe – pramení v Krkonoších, na svém toku přijímá Úpu, Metuji, Orlici – soutok Labe a Orlice je v Hradci Králové. Na území podél řeky Labe se rozkládá úrodná oblast. Pěstuje se zde obilí, cukrovka, slunečnice. Chovají se prasata a skot. Město Vrchlabí tvoří bránu Krkonoš, vyrábějí se zde auta značky Škoda. Textilní průmysl je ve městech Trutnov, Náchod, ve Dvoře Králové. Zde se také nachází známá zoologická zahrada. V části nazvané Safari mohou návštěvníci projíždět automobilem a pozorovat zvířata zblízka – žirafy, zebry, antilopy. Město Jičín je nejen městem pohádek, ale připomíná nám pohádkový les Řáholec s loupežníkem Rumcajsem. Poblíž se nachází město Sobotka se zámkem Humprecht, nedaleko je hrad Kost. Královéhradecký kraj má rychlé spojení s Prahou dálnicí a železnicemi. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Vyhledej v textu odpovědi na otázky:
Jaký povrch v kraji převažuje? ……………………………………………………. Jak se jmenují pohoří? …………………………………………………………….. Ve kterém je Sněžka a kolik m měří? …………………………………………….. Napiš 4 řeky, které najdeme v kraji. ………………………………………………. Která pramení v Krkonoších? …….……………………………………………….. Kde najdeme soutok Labe a Orlice? ……………………………………………… Které hrady zde můžeme navštívit? ………………………………………………. Ve kterém městě je známá ZOO? ………………………………………………… Kde se vyrábějí klavíry Petrof? .…………………………………………………… Napiš značku automobilů, které se vyrábějí ve Vrchlabí. .……………………… Napiš názvy měst, která jsou významná. ………………………………………… ………………………………………………………………………………………… Jaké zde najdeme hrady a zámky? ………..……………………………………… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Poznáš tato města a památky?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 CITACE Zeměpis Česká republika: učebnice. 1. vydání. Praha: Parta, 2006, 44,45. ISBN ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Building_Fairs_Brno_2011_%28199%29.jpg/220px-Building_Fairs_Brno_2011_%28199%29.jpg Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem"

Podobné prezentace


Reklamy Google