Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Královéhradecký kraj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Královéhradecký kraj."— Transkript prezentace:

1 Královéhradecký kraj

2 Krajské město Královéhradeckého kraje je Hradec králové
Rozloha kraje je 4758 km² Na jihu sousedí s Pardubickým krajem,na jihozápadě se Středočeským krajem a na západě s Libereckým krajem.Na severu sousedí s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

3 Přírodní podmínky Kraj je protkán říčkami a řekami povodí Labe (největším přítokem je řeka Orlice). Pramen Labe najdeme v Krkonoších. Toto pohoří se svým národním parkem a nejvyšší horou Sněžkou tvoří jednu z nejnavštěvovanějších lokalit a výraznou dominantu kraje. Doplňují ji Orlické hory. Na druhou stranu se od nejvyšších vrcholů Krkonoš dostaneme do úrodné nížiny podél Labe.

4 Města Největšími městy v kraji jsou Hradec Králové ( obyvatel), Trutnov ( obyvatel) a Náchod ( obyvatel), Jičín ( obyvatel), Dvůr Králové nad Labem ( obyvatel), Vrchlabí ( obyvatel), Jaroměř ( obyvatel), Nové Město nad Metují ( obyvatel).

5 Zemědělství Zemědělství má v úrodném Polabí velmi dobré podmínky pro pěstování cukrovky a obilovin (zejména pšenice). Podíl rostlinné a živočišné výroby je vyrovnaný.

6 Průmysl Královehradecký kraj je vyspělou průmyslově zemědělskou oblastí. Průmyslová činnost se soustřeďuje především na textilní výrobu, strojírenský a potravinářský průmysl. Textilní výroba má celostátní význam. Největší textilky jsou na Trutnovsku (Trutnov - Texlen, Dvůr Králové nad Labem - Tiba, Juta) a na Náchodsku (Náchod, Broumov - Veba). Strojírenský průmysl má široké zastoupení ve většině měst kraje (Hradec Králové, Trutnov, Náchod, Vrchlabí, Nové Město nad Metují, Hronov, Dobruška ad.). Závody potravinářského průmyslu (konzervárny, lihovary, pivovary ad.) jsou rozmístěny rovnoměrně v celé oblasti. Mezi další průmyslové obory patří gumárenský (Náchod - pláště na kola) a papírenský průmysl (Hostinné).

7 Těžba V Královéhradeckém kraji se těží hlavně Horniny, Uhlí, Zemní plyn, Rašelina, Uran, Ropa a Lignit

8 Zajímavosti Královéhradecký kraj disponuje pestrou nabídkou různých památek, za kterými se můžeme jako turisté vydat. K zámkům Častolovice, Chlumec nad Cidlinou, Hrádek u Nechanic, Kuks a Opočno můžeme přidat pevnost v Josefově či klášter v Broumově.

9 Zápis Krajské město: Hradec Králové Rozloha: 4758 km²
Přírodní podmínky: Řeky: Labe,Orlice Hory: Krkonoše,Orlické hory Největší města: Hradec Králové,Trutnov a Náchod

10 Zemědělství: Dobré podmínky pro pěstování cukrovky a obilovin(pšenice).
Podíl rostlinné a živočišné výroby je vyrovnaný. Průmysl: Královehradecký kraj je vyspělou průmyslově zemědělskou oblastí. Průmyslová činnost se soustřeďuje především na textilní výrobu, strojírenský a potravinářský průmysl. Těžba: Horniny, Uhlí, Zemní plyn, Rašelina, Uran, Ropa a Lignit

11 Zajímavosti: Zámek Častolovice, Chlumec nad Cidlinou, Hrádek u Nechanic, Kuks a Opočno


Stáhnout ppt "Královéhradecký kraj."

Podobné prezentace


Reklamy Google