Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
(2) ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis (1) VY_32_INOVACE_05_Města, kraje I Čechy (SADA ČÍSLO 6)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky dalších ročníků dle individuálních možností a schopností žáků) Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: Města, kraje I - Čechy Metodické poznámky: Opakování a procvičování učiva. POUŽITÉ ZDROJE: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Word, internet

3 MĚSTA ČESKÉ REPUBLIKY Města často vznikala na soutocích nebo březích řek, hlavně tam, kde vedly staré obchodní cesty. Velké město bývá středem okolního kraje. Každé město má svůj znak a městské zastupitelstvo v jehož čele stojí starosta, ve velkých městech primátor. Mnoho měst má cenné stavební památky.

4 VÝZNAMNÁ KRAJSKÁ MĚSTA
Praha Hradec Králové Plzeň Pardubice Ústí nad Labem České Budějovice Karlovy Vary Liberec

5 (3)

6 Čechy (4)

7 Hlavní město Praha Praha patří mezi nejkrásnější města na světě.
Leží ve středu Čech a od pradávna je sídlem hlavy státu. Prahou protéká řeka Vltava. Je to významné kulturní, obchodní a průmyslové středisko země. (5) Praha

8 Středočeský kraj Kraj obklopuje hlavní město Prahu, kde má i své sídlo. Je to největší kraj v Česku. Leží uprostřed Čech. Krajem protékají řeky Labe, Vltava a Berounka. Labe u Mělníka (7) (6)

9 Jihočeský kraj Sídlo jihočeského kraje je v Českých Budějovicích na jihu Čech. Krajina je známa řadou rybníků, řek, kopců a historických památek. Leží zde největší chráněné území ŠUMAVA. Protéká tudy řeka Vltava, na které leží mnoho přehrad – Lipno, Orlík. Český Krumlov (9) (8)

10 Plzeňský kraj Sídlo kraje je v Plzni na jihozápadě Čech.
Město Plzeň je důležitý železniční uzel. Vyrábí se zde plzeňské pivo Krajem protéká řeka Berounka. V kraji jsou chráněné krajinné oblasti, přírodní parky. Český Krumlov Hradiště (11) (10)

11 Karlovarský kraj Sídlo kraje leží v Karlových Varech na západě Čech.
Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy lázně jsou známy po celém světě. Léčivé minerální prameny pomáhají mnoha lidem. Těží se zde hnědé uhlí. Český Krumlov (12) Karlovy Vary (13)

12 Ústecký kraj Sídlo kraje leží v Ústí nad Labem, na severozápadě Čech.
Leží zde Národní park České Švýcarsko a Krušné hory. Daří se zde zemědělství i průmyslu. Těží se zde hnědé uhlí. V Teplicích jsou světoznámé lázně, kde se léčí pohybové ústrojí. Český Krumlov (15) Ústí nad Labem - Labe (14)

13 Liberecký kraj Sídlo kraje leží v Liberci.
Kraj se nachází na severu Čech. Kraj oplývá velkým přírodním bohatstvím. Dominantu tvoří Lužické a Jizerské hory, na severu Krkonoše. Krajem protéká řeka Jizera. Liberec (16) (17)

14 Královéhradecký kraj Sídlo kraje leží v Hradci Králové.
Kraj se nachází na severovýchodě Čech. Kraj oplývá velkým přírodním bohatstvím. Leží zde rozsáhlé roviny i nejvyšší hora ČR Sněžka, kterou najdeme v Krkonošském národním parku . Sněžka (19) (18)

15 Pardubický kraj Sídlo kraje leží v Pardubicích .
Kraj se nachází na východě Čech. Krajem protéká řeka Labe. Lidé pracují ve strojírenství, průmyslu a zemědělství. Většinu území tvoří pahorkatiny a vrchoviny, které přecházejí do nížin kolem řeky Labe. Kralický sněžník (21) (20)

16 Kde vznikala velká města?
Na kopcích Podél řek, u obchodních cest

17

18

19 Kdo stojí v čele zastupitelstva?
Primátor, starosta Pan Novák

20

21

22 Spočítej kolik je krajů v Čechách
Spočítej kolik je krajů v Čechách. Kliknutím na mapu se zobrazí správný počet. 9 (22)

23 Klikni na krajská města.
Praha Ústí nad Labem Kladno Liberec Jičín

24 Ve kterém kraji těží hnědé uhlí?
Ústeckém kraji Jihočeském kraji

25

26

27 Spoj kraj a jeho krajské město. Správnost ověříš kliknutím na kraj.
Plzeňský kraj Jihočeský kraj Ústí nad Labem Liberec České Budějovice Plzeň Ústecký kraj Liberecký kraj

28 Klikni na znak Čech? (23)

29

30 Jste šikulky.

31 POUŽITÉ ZDROJE: (1, 2) 320 000x obrázky, Terasoft multimedia s.r.o. (3, 22) [online]. [cit ]. (4, 23) [online]. [cit ]. (5) [online]. [cit ]. (6) [online]. [cit ]. (7) [online]. [cit ]. (8) [online]. [cit ]. (9) [online]. [cit ]. (10) [online]. [cit ]. (11) [online]. [cit ]. (12) [online]. [cit ]. (13) [online]. [cit ]. (14) [online]. [cit ].

32 (15) Http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Usti_skala. jpg [online]
(15) [online]. [cit ]. (16) [online]. [cit ]. (17) [online]. [cit ]. (18) [online]. [cit ]. (19) [online]. [cit ]. (20) [online]. [cit ]. (21) [online]. [cit ]. Ostatní použité obrázky jsou kliparty MS Office


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google