Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: VkO6 - 20 Datum ověření ve výuce: Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tématický okruh: Má vlast Téma: Školní výlet

2 ANOTACE Digitální výukový materiál ŠKOLNÍ VÝLET je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn obrázky z internetu a internetovými odkazy týkající se zajímavostí našich památek. Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Školní výlet JINDŘICHOHRADECKO 6. třída Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4 JINDŘICHOHRADECKO Jindřichův Hradec Dačice Slavonice

5 Zámek DAČICE

6 Historie zámku Dačice byly v 16. století centrem rozsáhlého panství Krajířů z Krajku, šlechtického rodu pocházejícího z Korutan. Ti zde nejprve nechali postavit v roce 1579 tzv. Starý zámek (dnes sídlo Městského úřadu). Nový zámek, rovněž v renesančním slohu, postavil pro Oldřicha Krajíře (+ 1600) koncem 16. století italský stavitel Francesco Garof de Bissone. V průběhu staletí vlastnil zámek např. Vilém Dubský z Třebomyslic, rod Berků a Fürstenberků aj. Architekt Francesco Camelli navrhl úpravu zámecké věže, do které byly vsazeny hodiny, datované rokem 1713. Nejslavnějším rodem, který zámek vlastnil, byl šlechtický rod Dalbergů, na který přešel zámek v roce 1809 dědictvím. V roce 1940 se stal zámek nakrátko majetkem rodu Salm-Salm. v roce 1945 byl ale zestátněn a zpřístupněn veřejnosti.

7 Zrcadlový sál

8 Zámecká knihovna

9 Zámecký park Další informace

10 Město SLAVONICE

11 Slavonice Slavonice se dvěma navazujícími náměstími a uceleným souborem rene-sančních domů tvoří jednotný a velice působivý historický celek. Město vyrostlo ze strážní osady na cestě z Prahy do Vídně a bývalo pod-danským městem. Postupně je drželi pánové z Hradce, Slavatové, pánové z Lichtensteinu-Castelcornu a Podstatzky-Lichtensteinové. Největšího rozmachu zažilo v 16. století. Nejhonosnější domy se soustřeďují na náměstích (Horní náměstí a námě-stí Míru) oddělených farním kostelem. Domy s gotickým jádrem a renesanční úpravou pocházejí převážně ze 16. století. Jejich štíty nebo i celé průčelí zdobí sgrafitová .

12

13

14 Další informace

15 Slavonické podzemí

16 Slavonické podzemí Slavonické podzemí je jednou z nejstarších částí města a pravděpodobně souvisí s gotickou zástavbou z 13. století. Podzemní kobky zasahují až pod náměstí. Nejprve byly vyhloubeny sklepy (lochy), dnes tzv. druhé patro sklepů, které jsou užší chodbové, s výklenky pro sudy nebo řemeslnou činnost (textilní výrobu, jirchářství, zpracování potravin).

17

18

19 Další informace

20 Hrad LANDŠTEJN

21 Hrad Landštejn Hrad byl vybudován na počátku 13. století zřejmě moravskými Přemyslovci jako opěrný bod území na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska. Svým pojetím dvou věží propojených palácem, představuje ojedinělý komplex svého druhu v Čechách a je jedním ze tří dochovaných románských hradů v ČR a jednou z nejvýznamnějších románských památek ve střední Evropě. Expozice představuje dějiny hradu, místní archeologické nálezy a středověké zbraně. V mohutných zdech hradu se kdysi zalíbilo německému básníkovi Friedrichu von Schillerovi, který do okolních lesů umístil děj svých loupežníků. V době sezóny se zde konají Landštejnské slavnosti.

22

23

24 Další informace

25 Hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

26 Monumentální soubor budov hradu a zámku v Jindřichově Hradci, prohlášený v r. 1996 národní kulturní památkou, patří k nejrozsáhlejším památkovým komplexům v České republice. S přiléhajícím městem se spojuje v harmonický celek, jehož historický ráz a jedinečné stavební a umělecké památky tvoří městskou památkovou rezervaci, vyhlášenou již v r   V držení panského sídla i města se za sedm staletí vystřídaly generace tří předních šlechtických rodů. Páni z Hradce, Slavatové i Černínové z Chudenic se svým vysokým politickým a společenským postavením podíleli na utváření osudů celé země . V letech 1976 - 1993 prošel hrad a zámek generální opravou a postupně byl celý zpřístupněn veřejnosti. Návštěvníky očekávají tři prohlídkové trasy, rozdělené podle jednotlivých stavebních etap. Prostory hradu a zámku často ožívají divadelními představeními, koncerty a dalšími akcemi, které z něj vytvářejí i pro současnost významné kulturně společenské centrum.

27

28

29 Gotický palác Rondel

30 Kaple sv. Ducha

31 Černá věž

32 Další informace

33 UBYTOVÁNÍ Autokemp KOMORNÍK- chatky LUŽNICE

34 ZDROJE

35 ZDROJE http://podzemi.shslavonice.cz/images/foto05b.jpg


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google