Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01"— Transkript prezentace:

1 ČR – PAMÁTKY UNESCO www.zlinskedumy.cz 79-41-K/41, 16-01-M/01
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Marcela Chovancová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu ČR – památky UNESCO Stupeň a typ vzdělávání SŠ – Gymnázium , Ekologie a životní prostředí Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor 79-41-K/41, M/01 Tematický okruh Regionální geografie České republiky Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, ročník Anotace Žáci se blíže seznámí s památkami UNESCO v ČR a dají si do souvislostí již dříve získané poznatky Vybavení, pomůcky atlas Klíčová slova Česká republika, UNESCO Datum

2 ČR – PAMÁTKY UNESCO Co je to UNESCO? Co jsou památky UNESCO? Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. „seznam světového dědictví“. Na tomto seznamu se nacházejí nejrůznější budovy, hory, jezera, národní parky i celá města. Smluvní státy, na jejichž území se dané památky nachází, zavázány jejich ochranou.

3 Krom hmotného dědictví UNESCO chrání i tzv. nehmotné dědictví.
ČR – PAMÁTKY UNESCO Krom hmotného dědictví UNESCO chrání i tzv. nehmotné dědictví. Co by tam mohlo patřit? Co v ČR bylo zapsáno na seznam nehmotného dědictví UNESCO? V ČR sem patří: verbuňk, masopust (Hlinsko), sokolnictví a jízda králů.

4 Které hmotné památky ČR patří na seznam UNESCO?
ČR – PAMÁTKY UNESCO Které hmotné památky ČR patří na seznam UNESCO?

5 Poznejte památku UNESCO dle popisu:
ČR – PAMÁTKY UNESCO Poznejte památku UNESCO dle popisu: Historická metropole, jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Památkou zapsanou na listinu světového dědictví je hrad, který je největším hradním komplexem na světě. Historické jádro města patří k nejcennějším městským památkovým rezervacím na Moravě. Dominantou a také nejvýznamnější architektonickou památkou města je renesanční zámek na nějž navazuje vnitřní město.

6 ČR – PAMÁTKY UNESCO Židovská čtvrť a křesťanská bazilika svatého Prokopa. Židovská instituce se skládá z radnice, školy, chudobince, velké synagogy a původního židovského hřbitova. Nejznámější evropská vila Ludwiga van der Rohe. Byla postavena v letech Součástí vily je zahrada, která je součástí budovy.

7 ČR – PAMÁTKY UNESCO Krajinný celek o rozloze 283,09 km2. Tato oblast byla v průběhu 18. a 19. století knížecím rodem Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku. Areál zahrnuje také část lužního lesa. Nachází se zde také Aquadukt a má připomínat torzo zavlažovacího zámeckého systému. Arcibiskupský zámek postavený ve slohu raného baroka a k němu přiléhající Podzámecká zahrada a Květná zahrada.

8 Poznejte památku UNESCO dle obrázku: A. B.
ČR – PAMÁTKY UNESCO Poznejte památku UNESCO dle obrázku: A. B.

9 ČR – PAMÁTKY UNESCO C. D.

10 ČR – PAMÁTKY UNESCO E. F.

11 ČR – PAMÁTKY UNESCO Řešení: Praha Telč Třebíč Brno – Tugendhat Lednicko-valtický areál Kroměříž Český Krumlov Zelená hora (kostel svatého Jana Nepomuckého), Žďas Kutná Hora Holašovice Litomyšl Olomouc – sloup Nejsvětější trojice

12 Zdroje a prameny Světové dědictví (Česko). [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Mapa/unesco. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Koníček, O.:Český Krumlov [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Church_of_St_John_of_Nepomuk_at_Zelená_hora_CZ. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Strzelecki, J.:Kunta_Hora(js). [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Hawkins, A.:Holašovice. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Louč,M.:Zámek_Litomyšl_1. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Olmütz_hauptplatz. [online]. [cit ]. Dostupný z www: <


Stáhnout ppt "ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01"

Podobné prezentace


Reklamy Google