Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století."— Transkript prezentace:

1 Prezentace Martin Procházka 5.B

2

3

4 Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století a rozkládá se na ploše 570 dlouhé a 130 metrů široké, díky čemuž je podle Guinessovy knihy rekordů největším hradem na světě. Pěkný výhled na Prahu je z Hradčanského náměstí, kam vedou zámecké schody. Vstup do hradního areálu ze všech stran střeží hradní stráž.

5 Pražská botanická zahrada se nachází v krásné přírodě Trojské kotliny a pro veřejnost je otevřena teprve od roku 1992. Její součástí je i velmi pěkně udržovaná japonská zahrada a nedávno přibyla i pivoňková louka, která se nachází v areálu zásobní zahrady a je zatím přístupná pouze o víkendech. V létě 2003 byl v blízkosti zahrady postaven tropický skleník Fata Morgana, který je úctyhodných 130 metrů dlouhý a 13 metrů široký. Je rozdělen na tři části a pravidelně každé jaro se v něm volně pohybuje mnoho pestrobarevných exotických motýlů. Jedna ze tří částí představuje tropické deštné pralesy a najdete v ní i sedmimetrový vodopád.

6 Hrad Karlštejn Hrad založený českým králem a římským císařem Karlem IV. k uschování korunovačních klenotů a svatých relikvií. Dnešní podobu hradu vtiskla puristická přestavba v 19. století vedená Josefem Mockerem. První prohlídkový okruh zahrnuje prostory Císařského paláce a prohlédnete si i Pokladnici a Klenotnici v Mariánské věži. Druhý okruh vás pak zavede do Velké věže s proslulou Kaplí sv. Kříže s deskovými obrazy z dílny mistra Theodorika. Jde o největší soubor středověkých maleb z jedné dílny na světě. www.hrad-karlstejn.cz

7 Hrad Křivoklát Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých králů, jeho podobu utvářeli Přemyslovci, Lucemburkové i Jagellonci. Současnou středověkou podobu mu pak vrátila puristická obnova v 19. století. Uvnitř najdete řadu unikátních interiérů, jako je pozdně gotická kaple s bohatou sochařskou i malířskou výzdobou nebo Královský sál s velkolepou hvězdovou klenbou. Při prohlídce navštívíte rovněž knihovnu s 52 tisíci svazky, mučírnu nebo Velkou věž s vyhlídkou a loveckými sbírkami. www.krivoklat.cz

8 D omácí svíčková

9 Knedlo, vepřo, zelo

10 Česká republika


Stáhnout ppt "Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google