Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka"— Transkript prezentace:

1 Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka

2 Pražský Hrad

3 Pražský hrad, který je tradičním sídlem českých panovníků a od roku 1918 také sídlem prezidenta České republiky, je nejnavštěvovanější památkou Česka. Postupnými přístavbami a úpravami Pražského hradu vznikl jeden z největších hradních komplexů na světě, který denně navštěvují tisíce návštěvníků.

4 Korunovační klenoty Kresba korunovačních klenotů z 19. století
Fotka korunovačních klenotů z 21 století Kresba korunovačních klenotů z 19. století

5 České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štolou, pásem. Svatováclavskou korunu nechal v letech1345 až 1346 zhotovit Karel IV. ke své korunovaci českým králem, což ji dělá čtvrtou nejstarší v Evropě. Ostatní předměty se staly součástí později.

6 Národní Divadlo

7 Národní divadlo v Praze patří mezi nejznámější divadla v České republice. Novorenesanční budova divadla Josefa Zítky je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národněkulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického.

8 Staroměstský Orloj

9 Staroměstský orloj nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny, umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze. Orloj je poprvé doložen v listině z 9. října 1410.

10 Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha

11 Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je dominantní stavba na Pražském hradě. Jedná se o trojlodní gotickou katedrálu se třemi věžemi a sídelní kostel arcibiskupa pražského. Současná stavba vznikala v několika etapách, byla stavěna v letech 1344–1419, 1490–1510, 1556–1593 a 1873–1929 (západní část). V letech 1060–1920 byla zasvěcena třem významným českým světcům a nazývala se katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

12 Karlštejn Karlštejn -přítomnost Karlštejn - minulost

13 Karlštejn (něm. Karlstein), dříve nazýván také Karlův Týn, je středověký hrad, nacházející se v katastrálním území Budňany v městysi Karlštejn v okrese Beroun, asi 30 km jihozápadně od Prahy, uprostřed chráněné krajinné oblasti Český kras. Základní kámen byl položen 10. června 1348 arcibiskupem Arnoštem z Pardubic. Podle tradovaného výkladu byl hrad zbudován kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, ty zde však spolu s českými korunovačními klenoty nalezly umístění až postupem času; Karlštejn byl původně budován pro Karlovy soukromé účely coby malé sídlo s jednou věží a až postupně se rozrůstal o části určené ke střežení klenotů.V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

14 Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

15 Chrám svaté Barbory je římskokatolický filiální kostel v Kutné Hoře
Chrám svaté Barbory je římskokatolický filiální kostel v Kutné Hoře. Z architektonického hlediska se jedná o pětilodní gotickou katedrálu. Důvod jeho výstavby je zcela unikátní. Nebyl totiž vystavěn na popud některé církevní instituce, například kapituly, či pro bohoslužebné potřeby farnosti, nýbrž byl od počátku zamýšlen jako veliká reprezentativní stavba iniciovaná bohatými kutnohorskými měšťany. Podle kanonického práva měl původně status pouhé kaple. Architektonicky ovšem směle konkuroval pražské katedrále. Vyjadřuje dobové napětí mezi Prahou a Kutnou Horou a také mezi Kutnou Horou a sedleckým klášterem, na jehož pozemku bylo město vybudováno a jehož vlivu, ač bylo městem královským, podléhalo. Proto byl kostel také vybudován za městskými hradbami na pozemku pražské kapituly. Od roku 1995 je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO

16 To je konec naší prezentace
Z pozdravem Koza,Lukáš a Bára

17 Otázky 1. Vyjmenuj alespoň 4. korunovační klenoty.
2. Jak se taká nazývá národní divadlo? 3.Co to vlastně je Staroměstský Orloj? 4.Kolik lodí má Katedrála SV. Víta,Václava a Vojtěcha?

18 příklad ( )+( )+( )+( )+( ) =

19 odpovědi Koruna , žezlo, plášť , jablko Zlatá Kaplička
Staré astronomické hodiny Katedrála SV. Víta,Václava a Vojtěcha má 3 lodě

20 výsledek Výsledek příkladu je 188


Stáhnout ppt "Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka"

Podobné prezentace


Reklamy Google