Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10 unikátních lanovek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10 unikátních lanovek."— Transkript prezentace:

1 10 unikátních lanovek

2 10 lanovek - od švýcarské efektivnosti k čínské vynalézavosti
Jen málo věcí je demonstrací inženýrské zručnosti tak působivou, jako lanovky. Vděční jim mohou být všichni ti, kteří se chtějí dostat na vrchol a nejsou to zrovna horolezci typu Reinholda Messnera. Třeba takoví lyžaři by bez lanovek byli pořádně nahraní. Některé lanovky řeší dopravní problémy, jiné jsou jediným spojením do vzdálených míst ...

3 Nejrychlejší lanovka na světě

4 Nejrychlejší lanovka na světě
Jedna z nejefektivnějších asijských vzdušných gondol. Genting Skyway spojuje Gohtong Jaya a resort World Genting v Malajsii. Se svou rychostí 21,6 km/h je nejrychlejší na světě a také drží prim, co se délky týče v Jihovýchodní Asii.

5 Lanovka Genting

6 Lanovka Genting

7 Lanovka Genting

8 Nejvíce scénická lanovka

9 Nejvíce scénická lanovka
Aiguille du Midi se nachází ve Francii a převáží lezce a lyžaře z městečka Chamonix k Mont Blancu. Působivou vzdálenost lanovka zvládá za pár minut a na její výstupní zastávce také končí většina pasažérů. Pokud by ale pasažéři pokračovali dál, tak jízda kolem Vallée Blanche k masivu Pointe Helbronner nabízí ještě více pozoruhodné výhledy.

10 Lanovka Aiguille du Midi

11 Lanovka Aiguille du Midi

12 Lanovka Aiguille du Midi

13 Lanovka jako z jiného světa

14 Lanovka jako z jiného světa
Některé lanovky jsou ukázky skvělého inženýrství a tahle vlastně není výjimkou. Na první pohled to sice vypadá jako produkt domácího kutilství a lidové tvořivosti, jenže tenhle dopravní prostředek funguje jak má, jen nedodržuje evropské bezpečnostní standardy. Ostatně, nachází se v Číně, tak to ani není nutné. Projížďka je velkým zážitkem, ale nesmí se koukat dolů.

15 LanovkaYushan

16 LanovkaYushan

17 LanovkaYushan

18 Švýcarská efektivita - lanovka 21. století

19 Švýcarská efektivita - lanovka 21. století
Tohle je ta pravá lanovka 21. století. Je to první světový otevřený double-decker, který převáží pasažéry na vrcholek Mount Stanserhorn. Ze spodní stanice se na metrů vysokou horu dostane za 6 minut a díky chybějící střeše si pasažéři užijí nádherný a nerušený výhled.

20 Lanovka Mount Stanserhorn

21 Lanovka Mount Stanserhorn

22 Lanovka Mount Stanserhorn

23 Lanovka do města bohů

24 Lanovka do města bohů Některá města mají slavné budovy,
v případě Ria je to tenhle technický výtvor (i když ne jen ten). Tahle lanovka si zahrála v bondovce Moonraker a vede na horu Sugarloaf. V Riu je slavná socha Krista, ale tenhle div techniky v návštěvnosti vůbec nezaostává.

25 Lanovka Sugarloaf

26 Lanovka Sugarloaf

27 Lanovka Sugarloaf

28 Čínské inženýrství - druhá část

29 Čínské inženýrství - druhá část
Tahle lanovka byla označována za nejdelší na světě pro pasažéry. Její délka je totiž úctyhodných metrů a zdolává převýšení metrů. Ale dnes už má přemožitele.

30 Lanovka Tianmen

31 Lanovka Tianmen

32 Lanovka Tianmen

33 Lanovka - dojíždění v La Paz

34 Lanovka - dojíždění v La Paz
Lanovka v La Paz z roku 2014 je praktickou záležitostí. Slouží k dopravě lidí za prací a díky je možné „přelétnout“ četné zácpy. Má délku 10 kilometrů a je nejdelší vzdušnou lanovkou na světě.

35 Lanovka La Paz

36 Lanovka La Paz

37 Lanovka La Paz

38 Lanovka - dálnice nad Temží

39 Lanovka - dálnice nad Temží
Londýn má 34 mostů. Dalo by se říct, že víc způsobů jak se dostat přes řeku už snad ani není třeba. Ale skutečnost je jiná, v anglickém hlavním městě se přes Temži lze dostat třeba i pomocí lanovky z roku Emirates Air Line. Je ve výšce 90 metrů a jde o asi nejpůsobivější způsob, jak se dostat přes řeku a zároveň si užít krásný výhled.

40 Lanovka Emirates Air Line

41 Lanovka Emirates Air Line

42 Lanovka Emirates Air Line

43 Nejdelší lanovka bez podpory

44 Nejdelší lanovka bez podpory
Kanaďané jsou na tuhle lanovku hrdí a nutno říci, že oprávněně. Gondola PEAK 2 PEAK se nachází ve Whistleru a je unikátní tím, že má nejdelší nezajištěnou část - tedy bez sloupů - a to celé 3 kilometry (přesněji řečeno metrů). Je to také nejvyšší lanovka svého druhu na světě. Tyčí se ve výšce 436 metrů nad zemí.

45 Lanovka Peak 2 Peak Gondola

46 Lanovka Peak 2 Peak Gondola

47 Lanovka Peak 2 Peak Gondola

48 Nejvyšší lanovka na světě

49 Nejvyšší lanovka na světě
Lanovky v La Paz nebo na Mont Blancu jsou těžkou konkurencí co se výšky týče, ale přemožitelé se najdou. Tak třeba lanovka Mérida ve Venezuele. Začíná ve výšce metrů a končí tam, kde výškoměr ukazuje v metrech hodnotu Tahle lanovka vás vezme až do oblak.

50 Lanovka Mérida

51 Lanovka Mérida

52 Lanovka Mérida

53 Konec


Stáhnout ppt "10 unikátních lanovek."

Podobné prezentace


Reklamy Google