Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami."— Transkript prezentace:

1

2 Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami méně významných budov starého hradu a po víceleté přestávce pokračuje stavební ruch i za Jáchymova syna Adama II. z Hradce, kdy celý areál získává vrcholně renesanční podobu.

3 Svou velikostí a nádherou zastínilo sousední budovy na hlavním nádvoří tzv. Nové stavení Adamovo, projektované A. Ericerem, které dokončil roku 1587 Baltazare Maggi, podle jehož plánů vznikly další stavby v zámeckém areálu. Nejvýznamnější z nich je tzv. Rondel s velkolepou vznosnou klenbou a zlacenou reliéfní dekorací interiéru. Nádvoří uzavřely tzv. Velké arkády a v protějším rohu architektonicky odlišné Malé arkády.

4 Současně se zámkem se rychlým tempem rozvíjelo i město a na počátku 17. století se počtem domů řadilo v království hned na druhé místo za Prahu. Ještě dnes tuto slavnou minulost prozrazují krásné štíty renesančních a barokních domů na náměstí a církevní památky, např. kostel sv. Jana Křtitele s přiléhajícím minoritským klášterem nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie s vysokou přístupnou věží.

5 Ve Starém paláci hradního a zámeckého areálu se nalézá síň s cennými nástěnnými malbami z roku 1338 s výjevy svatojiřské legendy. V přízemí Červené věže se dochovala i s částí původního zařízení pozdně gotická hradní kuchyně.

6 V Adamově stavení se prochází interiéry s původními renesančními stropy a nástěnnými malbami. Z vybavení zaujme především raně renesanční dvojdílná skříň s erby Adama I. z Hradce a jeho manželky Anny z Rožmitálu, velká jídelní souprava Černínů se vzácným souborem habánské majoliky ze 16. a 17. století a obě rozměrná plátna ve Slavatovské jídelně od Salvatora Rosy a Petra Brandla.

7 Výsledný dojem z návštěv zámku v Jindřichově Hradci: velmi dobrý. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlý renesanční areál, je zde výběr z více průvodcovských tras, přičemž přinejmenším Adamovo stavení a výstup na věž si nenechá ujít asi nikdo. V Černé kuchyni se před staletími vařila každoročně také slavná kaše (i další jídla) pro chudinu z města a jeho širokého okolí. V zahradním Rondelu zpívala mimo jiné i Ema Destinnová a v této tradici se pokračuje i dnes. Kolikrát se zde prošla Bílá paní, to již nelze stanovit, ale máte-li štěstí, pak ji při večerní prohlídce lze někdy spatřit. Bohužel si dodnes podržela ten zvyk, že zmizí stejně rychle, jako se objeví.

8 V Černé kuchyni se před staletími vařila každoročně také slavná kaše (i další jídla) pro chudinu z města a jeho širokého okolí. V zahradním Rondelu zpívala mimo jiné i Ema Destinnová a v této tradici se pokračuje i dnes. Kolikrát se zde prošla Bílá paní, to již nelze stanovit, ale máte-li štěstí, pak ji při večerní prohlídce lze někdy spatřit. Bohužel si dodnes podržela ten zvyk, že zmizí stejně rychle, jako se objeví.

9 S českým výkladem Děti (od 6 let), studenti,ZT P DospělíSeniořiRodinné vstupné Trasa A: Adamovo stavení 50,- Kč100,- Kč60,- Kč240,- Kč Trasa B: Gotický hrad 40,- Kč90,- Kč60,- Kč210,- Kč Trasa C: Apartmány a Rondel 40,- Kč90,- Kč60,- Kč210,- Kč Prohlídka trasy A, B, C 100,- Kč220,- Kč150,- Kč500,- Kč Černá věž 20,- Kč25,- Kč 60,- Kč

10 S příplatkem za cizojazyčný výklad Děti (od 6 let), studenti, ZTP DospělíSenioři Trasa A: Adamovo stavení 100,- Kč180,- Kč140,- Kč Trasa B: Gotický hrad 90,- Kč160,- Kč130,- Kč Trasa B: Apartmány a Rondel 90,- Kč160,- Kč130,- Kč Prohlídka trasy A, B, C 200,- Kč390,- Kč300,- Kč

11

12 1. Na kterém z následujících obrázků je zámek Jindřichův hradec ?

13 2. Kdy a kým byl hrad založen a)ve 2. století Janem Husem b)ve 13. století Jindřichem z rodu Vítkovců c)v 19. století Karlem Havlíčkem Borovským d)ve 13.-14. století Janem Lucemburským

14 3. kým bylo projektováno tzv. Nové stavení Adamovo A) Leonardo da Vinci b) Michelangelo Buonarroti C) A. Ericer d) Rafael Santi

15 4. Na které místo se počtem domů město řadilo ? (v království, v 17.století) a) 1. místo B) 12. místo c) 2. místo D) 6. místo

16 5. Co je zobrazeno na cenných nastěnných malbách z roku 1338 ? A) bitva u Gaugamél b) svatojiřské legendy B) hrad střekov c) Jindřich z rodu Vítkovců

17

18 1.

19 2. b) ve 13. století Jindřichem z rodu Vítkovců

20 3. C) A. Ericer

21 4. c) 2. místo

22 5. b) svatojiřské legendy


Stáhnout ppt "Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami."

Podobné prezentace


Reklamy Google