Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
Vysokoškolské práce: současný stav, hlavní problémy, trendy elektronizace a digitalizace, legislativní souvislosti Celostátní porada vysokoškolských knihoven,
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Geo-informační systémy
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Elektronické VŠKP na FAST VUT
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
FRVŠ 2004 TO E V tomto okruhu je možné podat jen jeden projekt za školu. a/využití moderních informačních technologií pro nové systémy zpřístupňování informačních.
Vnitroorganizační normy
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
Diplomový seminář úvodní přednáška
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Oborová informační brána Musica
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Elektronický registr vysokoškolských kvalifikačních prací
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě

Směrnice rektora o závěrečných pracích Směrnice rektora č. 29/2000. Uchovávání a zpřístupňování diplomových, rigorózních, doktorských disertačních a habilitačních prací. (Účinnost od ) NEPLNILA SE! Důvody: organizační problémy Směrnice rektora č. 42/2002. O jednotné formální úpravě závěrečných prací, jejich uložení a zpřístupnění. (Účinnost od ) TÉMĚŘ SE NEPLNILA! Důvody: nejasné technické řešení Směrnice rektora č. 48/2003. Jednotná formální úprava závěrečných prací, jejich uložení a zpřístupnění. (Účinnost od ) ZAČALA SE NAPLŇOVAT!

Předpoklady prosazení koncepce = shoda všech subjektů univerzity (fakult, ústavů) na jednotných zásadách navržených knihovnou postup řešení a schvalování návrhu: knihovna + CIT knihovní rada ( prorektor pro VaV, proděkani pro VaV) studijní komise ( prorektorka pro studium, proděkani pro studium) kolegium rektora směrnice rektora ( právní oddělení)

Východiska jednotné koncepce PROČ? CO? ZA CO? JAK? KDO? KDE? KOMU?

PROČ evidovat, uchovávat a zpřístupňovat závěrečné práce (i v elektronické podobě) doklad o studijní a vědecké činnosti univerzity (informační hodnota) hodnota myšlenková, fixované poznání možnost přechodu na zpřístupňování děl pouze v elektronické podobě (široké uplatnění, možnost kontroly četnosti využívání díla, úspora místa, úspora nákladů studentů)

CO? Na které práce se směrnice vztahuje? práce zadané po datu začátku účinnosti směrnice práce obhájené všechny typy závěrečných prací univerzity

ZA CO? server = hrazen z předešlých projektů CIT databázová část: využita stávající databáze Oracle 8i na serveru vyhrazeném pouze pro databáze (správce CIT) aplikační a prezentační část: využit stávající linuxový server s free aplikačním serverem JBoss 3.2 projektování, testování a provoz = nalezeny kapacity na CIT v rámci služeb poskytovaných jiným subjektům OU, v knihovně využit pracovník v kumulované funkci

KDO? Dělba povinností: autor- katedra-knihovna-CIT Autor: po obhajobě předat tištěnou/elektronickou práci včetně souhlasu/nesouhlasu se zpřístupněním díla nebo jeho části a formulářem pro vkládání dat do DB CIT: dostatečná kapacita pro ukládání dat na serveru, zálohování a archivace dat, zabezpečení různých úrovní přístupu uživatelů pro vkládání dat a vyhledávání, programátorské práce Katedra: kontrola formální správnosti a úplnosti ZP, fyzické dodání ZP + příloha do knihovny Knihovna: kontrola úplnosti fyzického dodání dokumentů, evidence tištěných prací, kontrola a případná úprava dat vložených do databáze, uložení tištěných prací (studovny x archiv), prezenční zpřístupňování ve speciálním režimu

JAK? Hledání optimálního technického řešení Forma práce – navrženy 3 varianty: - pouze tištěná + knihovnické zpracování v IS T-SERIES - pouze elektronická + vložení metadat autorem do databáze - tištěná nebo elektronická + vložení metadat do databáze Povinné vybavení – resumé v JČ a JA, klíčová slova Požadavky fakult: respektovat formát dokumentu používaný na dané fakultě/katedře a případná další specifika oboru = kompromis Zabezpečení autorizovaného přístupu (editace, prohlížení)

Praktické naplňování směrnice rektora problémy právní povahy - licenční smlouva na školní dílo v. souhlas autora (zákon 36/2000 Sb. – tzv. autorský zákon) - archivace ZP (instrukce MŠ ČSR z – skartační řád) problémy organizační = plnění úkolů v „dělbě práce“

Stav databáze ZP k

Práce obhájené versus evidované

Plnění povinností autorů

Plnění povinností kateder

Technické zabezpečení CIT databázová část - databáze Oracle 8i na serveru vyhrazeném pro databáze aplikační část – linuxový server s free aplikačním serverem JBoss v. 3.2, technologie EJB firmy Sun prezentační část – webovský server (JBoss) -. použití kombinace servletů a JSP stránek, FOP software pro generování pdf dokumentů

Plnění povinností knihovny tištěné práce - kontrola úplnosti produkce (nutná spolupráce se studijními odděleními fakult/ústavů - fyzická kontrola (splnění formálních náležitostí, zejména doklad o vložení údajů do BD, souhlas se zpřístupněním díla) prozatímní výsledek ne vždy uspokojivý! práce v elektronické podobě záznamy v databázi kontrola úplnosti a správnosti údajů metodická pomoc při vkládání údajů do databáze

Co se změnilo? sjednocení pravidel pro všechny subjekty (vnitřní předpisy fakult – studijní a zkušení řád fakulty, vnitřní předpis pro zadávání a obhajoby ZP) evidování, ukládání a zpřístupňování závěrečných prací interním uživatelům budování a provozování databáze přístupné online interním i externím uživatelům

A co dál? Úkoly -budování dostatečné hardwarové kapacity (+ organizační a finanční zabezpečení) pro lokální archiv prací s metadaty -podpora postupného přechodu na výlučně elektronickou plnotextovou formu prací (přinejmenším disertace) -zabezpečení podmínek (technické organizační, finanční) pro možné překlopení metadat z báze VŠ kvalifikačních prací do báze knihovního katalogu -restrukturalizace dat a inovace systému v rámci spolupráce s uvažovaným národním systémem e-disertací -aktivní zapojení do uvažovaného konsorcia pro evidenci a zpřístupňování e-disertací

+ trvalé „politické působení“ přesvědčovat vedení univerzity, fakult a kateder o prospěšnosti budování jednotně strukturované databáze v celosvětovém měřítku a nutnosti změn v měřítku lokálním motivovat autory k zodpovědnosti při spoluvytváření kvalitní databáze metadat motivovat autory prací ke zpřístupňování plnotextových prací v elektronické podobě co nejširšímu počtu potenciálních uživatelů zasazovat se o případnou změnu tzv. autorského zákona v ČR s cílem umožnit využití poznatků fixovaných ve VŠ kvalifikačních pracích co nejširším okruhem uživatelů

Odkazy na dokumenty Směrnice rektora č. 48/2003: jednotná formální úprava závěrečných prací, jejich uložení a zpřístupnění. Ostrava: Ostravská univerzita, Dostupný z: Prováděcí předpis ke směrnici rektora č. 48/2003 o jednotné formální úpravě závěrečných prací, jejich uložení a zpřístupňování. Ostrava: Ostravská univerzita, Dostupný z: