Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech."— Transkript prezentace:

1 Práce s datovými úložiště Jan Málek

2 Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech úložišť digitálních dokumentů.

3 Životní cyklus dokumentu Vyřizování spisu Dočasné uložení vyřízených a uzavřených spisů ve spisovně Trvalé uložení archiválií (dokumentů trvalé hodnoty) v archivu

4 Schéma cyklu

5 Skartační znaky

6 Povinnosti původce § 69 a, odstavec 3, zákona 499/2004 Sb. Uchovávání dokumentu v digitální podobě provádí určený původce postupem zaručujícím: – věrohodnost původu dokumentu –neporušitelnost jeho obsahu –čitelnost dokumentu, a to včetně údajů prokazujících existenci dokumentu v digitální podobě v čase.

7 Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Od 1. 7. 2012 bude pro většinu subjektů státní správy povinný Stanovuje požadavky na elektronickou spisovou službu Zaručuje splnění povinností obsažených v § 69 a, odstavec 3, zákona 499/2004 Sb.

8 Blokové schéma úložišť

9 Úložiště živých dokumentů dokumenty vzniklé v digitální podobě: –vlastní dokumenty –doručené dokumenty obrazy naskenovaných listinných dokumentů: –obrazy vlastních dokumentů –obrazy doručených dokumentů

10 Kdy do živého úložiště vstupují Vstupují v okamžiku, kdy jsou registrovány do systému spisové služby přiřazením jednoznačného identifikátoru – viz. vyhláška 191/2009 Sb., § 3, odst. 5.

11 Úložiště vyřízených dokumentů Jaké dokumenty do úložiště vstupují? –dokumenty v povinných výstupních formátech –metadata následně potřebná po uplynutí skartační lhůty pro vytvoření SIP balíčku –dokumenty v původních formátech, pokud to původce považuje za potřebné (nebude zaručeno jejich následné využití po celou dobu skartační lhůty)

12 Kdy vstupují do úložiště vyřízených dokumentů? Vstupují po vyřízení a uzavření spisu.

13 Vstupy do úložiště Národního digitálního archivu Jaké dokumenty do úložiště vstupují? –dokumenty trvalé hodnoty vybrané v rámci skartačního řízení za archiválie v povinných výstupních formátech –veškerá metadata předepsaná národním standardem pro SIP balíček Kdy do úložiště vstupují? –po ukončení skartačního řízení

14 Povinnosti původce a NDA Povinnosti původce: –předložit ve skartačním řízení odpovídající SIP Povinnosti Národního digitálního archivu: uchovávání dokumentu v digitální podobě postupem zaručujícím: – věrohodnost původu –neporušitelnost jeho obsahu a čitelnost dokumentu –údaje prokazujících existenci dokumentu v digitální podobě v čase.

15 Vstupy do úložišť Úložiště živých (vyřizovaných) dokumentů: –původce, bez omezení, kdykoli Úložiště vyřízených a uzavřených dokumentů: –původce, bez omezení, kdykoli Vstupy do úložiště Národního digitálního archivu: –původce, bez omezení, kdykoli, ostatní fyzické a právnické osoby po splnění zákonných požadavků pro nahlížení do archiválií.

16 Ukládání podle referenčního modelu OAIS Zdroj: Národní digitální knihovna [online]. 2008 [cit. 2011-05-05]. Koncepce Národní digitální knihovny a dlouhodobé ů ochrany digitálních dokumentů. dostupné z WWW:.


Stáhnout ppt "Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech."

Podobné prezentace


Reklamy Google