INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Zpracováno: Autor: Mgr. Petra Adamovská.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Pravidla interpunkce.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
INTERPUNKCE VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
INTERPUNKCE VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba souvětí.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí podřadném
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI.01 ČÁRKA V JEDNODUCHÉ VĚTĚ.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
Pravidla interpunkce.
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Transkript prezentace:

INTERPUNKCE VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk

ČÁRKA V PODŘADNÉM SOUVĚTÍ jednotlivé věty oddělujeme od sebe čárkami, pokud VV nejsou souřadně spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO, ČI ve významu slučovacím nebo se přímo nevylučují jestliže je věta závislá vložena do řídící věty, odděluje se čárkami z obou stran je-li závislá věta vložena do řídící věty hned za spojovací výraz, klade se čárka jen před prvním z nich Čekám, kdy dostaneš odvahu a všechno mi vysvětlíš. Mně je to jedno, jestli tam chceš jet na kole nebo jestli chceš jít pěšky. Pes, který štěká, nekouše. Rodiče řekli, že když si ve škole nezlepším prospěch, nebudu smět jet na hory.

ČÁRKA V SOUŘADNÉM SOUVĚTÍ věty se od sebe oddělují čárkami, pokud nejsou spojeny spojkami A, I, ANI v poměru slučovacím nebo spojkami NEBO, ČI v poměru slabě vylučovacím je-li mezi souřadně spojenými větami věta podřazená, odděluje se čárkami vždy z obou stran jestliže se ve větě setkají dva spojovací výrazy, z nichž každý patří k jiné větě, píše se čárka zpravidla jen před prvním z nich Vyřídil jsem mu, co mu Pavla vzkázala, a šel jsem hned pryč. Chlapec srazil vosu do trávy, a když se namáhavě hrabala ven, přidupl ji patou.

ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ od věty jednoduché oddělujeme čárkou výrazy, které nevstupují do skladebních vztahů: CITOSLOVCE – Fuj, to jsem se lekla! Pst, buďte zticha! Br, to je dneska zima. PŘITAKACÍ ČÁSTICE – Ano, určitě přijdu. Ne, tak to není. OSLOVENÍ – Filipe, pojď sem! Co tomu říkáš, Alice? A proč jste, paní Krausová, přišla za mnou až teď? SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN – Příroda, ta je na jaře nejhezčí. To je opravdový znalec, ten pan Krejčí! DODATEČNĚ PŘIPOJENÉ ČLENY – Přijdu k vám zítra, asi tak okolo páté. Je tady zaměstnaný, jako údržbář.

ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ PŘÍVLASTEK VOLNÝ – První křížová výprava, vyhlášená papežem Urbanem II., skončila vítězně. Měsíc, vycházející za nedalekým lesem, ozářil krajinu. Paříž, rozkládající se na březích Seiny, je považována za nejkrásnější evropské město. VOLNÝ DOPLNĚK – Včera tady s námi seděl, zdravý a veselý. Po několikaletém pobytu v internátě se vrátila domů, inteligentní, rozumná a zcela dospělá. Vyprávěl nám tu příhodu, hlasitě se smějíce všem jeho bláznivým nápadům. Kryt nízkými smrčky, pomalu se plížil k tábořišti. Petr, rty semknuté, zamířil puškou na terč.

ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ čárkami se oddělují složky několikanásobného větného členu, jestliže nejsou spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO ve vztahu slučovacím (příp. slabě vylučovacím) – Být, či nebýt? Zmrzlinu dostanou všichni, nebo nikdo. Petra je starší, a proto rozumnější. Je to nejen příjemný, ale i zábavný společník. Zakrátko se to dozvěděl i Martin, i Jirka. Nikdy se tím nepochlubil ani tatínkovi, ani mamince. Teď se musíš počínat klidně, s rozvahou. V našich lesích rostou borovice, smrky, jedle a modříny. čárka se klade mezi jméno a po něm připojený titul – prof. Ivan Rambousek, DrSc., Mgr. Petr Čeněk, Ph.D.

ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ PŘÍSTAVKOVÁ KONSTRUKCE – Yetti, sněžný člověk, má údajně žít v Himalájích. Po dlouhých letech strávených ve Francii se vrátil domů, na rodnou Vysočinu. Byt se skládá ze tří obytných místností, kuchyně, obýváku a ložnice. Nový kreslený film potěší děti, rodiče i prarodiče, zkrátka všechny diváky. Šelmy kočkovité, tj. lev, tygr, ale i kočka domácí atd., mají podobné vlastnosti, např. zatažitelné drápy. VSUVKA – On, jak jsme se trochu naivně domnívali, by toho nebyl nikdy schopen. Chodí(,)tuším(,)do páté třídy. Já si to, upřímně řečeno, vůbec nemyslím. OSAMOSTATNĚNÁ ČÁST VÝPOVĚDI – Nakonec nám pomohl, i když neochotně. V Itálii už jsem byla, dokonce třikrát. Dotazník vyplňte hned, a to tiskacím písmem.

ČÁRKA VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ čárkami se neoddělují: členy ustálených spojení – křížem krážem, hlava nehlava, cestou necestou příslovečná určení stejného druhu, pokud se po významové stránce postupně, určují, zpřesňují – dnes ráno za úsvitu, vpravo u okna údaje o místě a času v datech – V Praze dne 13. února 2004, Brno 3. 6. 2000 výrazy vyjadřující totožnost a spojené spojkami NEBOLI, ČILI, ANEB – geografie čili zeměpis, kvasnice čili droždí, Lesní panna aneb Cesta do Ameriky nevětné výrazy uvozené spojkou NEŽ, JAKO – Nezajímá se o nic jiného než o počítačové hry. Je to stejné jako vloni v létě.