Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché Tematická oblast: Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru Tesař Ročník III. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR

2 Anotace Cílem vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK je rozvíjet komunikační kompetence žáků a naučit je užívat jazyk jako prostředek k dorozumívání a myšlení, k přijímání, sdělování a výměně informací. Cílem této prezentace je seznámit žáky se stavbou českých výpovědí, vést je k tomu, aby se zamýšleli nad jejich formální a významovou stránkou, aby pochopili jejich strukturu, osvojili si větná schémata, syntagmatická pravidla i zákonitosti výstavby textu a naučili se získané znalosti užívat ve své komunikaci. Tématem této prezentace je psaní čárky ve větě jednoduché.

3 Psaní čárky ve větě jednoduché

4 Několikanásobný větný člen
Čárkou se oddělují: složky několikanásobného větného členu, nejsou-li  spojeny spojkami a, i, nebo, ani, či v poměru slučovacím. Marie, Jana, Petr a Ctibor dostanou zaslouženou odměnu. (několikanásobný podmět) Jde-li o spojení větných členů v jiném než slučovacím poměru, pak platí, že před daným spojovacím výrazem píšeme čárku: poměr odporovací: nerozuměl tomu ani odborník, natož laik poměr příčinný/důsledkový: obsáhlá, a proto poučná výstava   poměr stupňovací: nemáme dost kanceláří, ba dokonce ani dost stolů

5 Jsou-li větné členy spojeny dvojitými či souvztažnými spojovacími výrazy, oddělujeme obě části spojení čárkou. ani tak – jako spíš, ať – ať, ať – či, ať – nebo, buď – (a)nebo, dílem – dílem, jak – tak, jednak – jednak, nejen – ale i/nýbrž i, na jedné straně – na druhé straně apod. Hodnotit dílo této osobnosti jen na základě cestopisů by nebylo ani tak odvážné, jako spíš neuvážené. V EU je důležité umět jak francouzsky, tak italsky.

6  Čárkou se neoddělují složky několikanásobného větného členu spojené spojkami a, i , nebo, ani, či v poměru slučovacím členy ustálených spojení: křížem krážem, ten onen, sem tam, ve dne v noci, čím dál tím více přívlastky postupně rozvíjející: přední světová hokejová družstva nesouřadná příslovečná určení: letos v zimě, vlevo nahoře údaje místa a času v datech: Uherský Brod 12. prosince 1997 Výrazy spojené spojkami vyjadřujícími totožnost /neboli, čili, aneb/: Skladba neboli syntax mi dělá  problémy.

7 Čárkou se oddělují Větné členy i jiné výrazy volně připojené nebo do věty vložené: a) členy ve vztahu přístavkovém  Nejrůznější úřední písemnosti, jako např. přijaté dopisy, kopie odeslaných dopisů a další, se ukládají pro případné další použití Jestliže je první složkou vlastní jméno, druhý člen se vždy odděluje čárkami: Míra Rožánek, vášnivý fanoušek Sparty, si čte i při hodině českého jazyka sportovní zprávy.   Je-li vlastní jméno na místě druhém, čárkou se neodděluje: Vášnivý fanoušek Sparty Míra Rožánek si čte i při hodině českého jazyka sportovní zprávy.  

8 Následuje-li za osobním zájmenem jednoslovný výraz, který specifikuje osoby vyjádřené zájmenem, obvykle se čárkami neodděluje: My studenti s takovýmto postupem nesouhlasíme. Je-li osobní zájmeno rozvito, čárky se kladou: My, studenti SOU Uherský Brod, s takovýmto postupem nesouhlasíme. Můj otec Petr Novák pracuje v zahradnictví. Petr Novák, můj otec, pracuje v zahradnictví.

9 Volný přívlastek Přívlastek je větný člen rozvíjející podstatné jméno.
Volný přívlastek není vzhledem ke kontextu nebo situaci pro větu nezbytný. Lze jej vynechat, aniž se tím poruší smysl sdělení. V psaném textu se odděluje čárkami, je-li vložen, odděluje se z obou stran: Karlův most, založený Karlem IV. roku 1357, je turisticky atraktivní.

10 Těsný přívlastek Těsný přívlastek vyjadřuje skutečnost podstatnou, v dané situaci a kontextu nezbytnou pro jednoznačné porozumění výpovědi. Při vypuštění přívlastku by se porušil základní smysl celého sdělení. Těsný přívlastek se čárkami neodděluje: Studenti uvedení v tomto seznamu mohou odejít. (= Odejít mohou jen ti zapsaní, nikoli všichni.)

11 5. pád Oslovení se závazně odděluje od ostatního textu čárkami.
Už jsme si to, Jano, vysvětlovali tisíckrát. Jestlipak, hoši, umíte násobilku? Přátelé, prosím o chvilku pozornosti. Pokračujte, pane kolego. Psaní bez čárky je však přípustné ve spojení pozdravu a oslovení, protože jde o ustálené, rytmicky těsné spojení: ahoj(,) Ivano.

12 Vsuvka Vsuvkou obvykle chápeme celek, který s danou větou významově souvisí jen velmi volně, není začleněn do gramatické stavby věty, do níž je vložen (není jejím větným členem), a proto je zpravidla oddělen čárkami z obou stran: Manželství je, to mi věř, choulostivá záležitost. Prostě mu to, jak se říká, vyšlo. A taková úleva, řekl bych, stojí i za nějakou tu modřinu.

13 Vysvětlete: Podívala se z okna a pak šla otevřít dveře. Rodný kraj jsme prošli křížem krážem. Primářka přednostně prohlédla děti umístěné po porodu v inkubátorech. Není kde si postěžovat. Hledal po kapsách sirky nebo zapalovač.

14 Seznam zdrojů ČECHOVÁ, Marie. Český jazyk pro 3. ročník středních škol. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, 208 s. ISBN STYBLÍK, Vlastimil a Marie ČECHOVÁ. Stručná mluvnice česká: mluvnická a slohová cvičení. 8. vyd., (ve Fortuně 3., přeprac.). Praha: Fortuna, 2007, 215 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu) Psaní čárky ve větě jednoduché"

Podobné prezentace


Reklamy Google