Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Výklad Název materiálu Psaní čárky ve větě jednoduché Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1B_CJ_27(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia. Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Obsahuje tři vzorové příklady s animací podporující výklad. Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 25 – 30 min.

2 Psaní čárky ve větě jednoduché

3 Čárkou oddělujeme: Několikanásobné větné členy (nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či ve významu slučovacím): Maminka, tatínek, Radka a Tomáš šli do zoologické zahrady. Ve volném čase čtu, sportuji, hraji hry na PC nebo navštěvuji přátele. Jehlice jalovce jsou tmavě zelené, dlouhé, tuhé a špičaté.

4 Maminka vaří nejen chutně, ale i zdravě. Neměl ani úkol, ani pomůcky
Maminka vaří nejen chutně, ale i zdravě. Neměl ani úkol, ani pomůcky. (Dvojité spojovací výrazy) Tyto šaty jsou krásné, ale drahé. Byl velmi nadaný, až geniální. Máte jezevčíka krátkosrstého, nebo dlouhosrstého? (Není slučovací poměr)

5 Samostatný větný člen (výraz postavený mimo větu)
Čokoláda, to je pochoutka! Už nám to zase nastává, závěrečné zkoušky! Citoslovce Haló, kdo je tam? Ach, to je krása! Br, to je zima!

6 Oslovení Babičko, určitě přijeď! Vítáme vás, milí přátelé! Přejeme vám, dámy a pánové, příjemnou zábavu. Volný přívlastek (můžeme jej vynechat, aniž bychom změnili význam věty) Zahrádku, sloužící mu mnoho let, musel prodat. Stádo ovcí, pokojně se pasoucí na louce, střežil ovčácký pes.

7 Vysvětlivky, výčet (začínající výrazy totiž, např., jako, tj., a to)
Volný přístavek Alois Jirásek, tvůrce české historické prózy, se narodil v Hronově. Vsuvka (ustálený výraz, který s obsahem věty souvisí, ale není do ní začleněn, nezávisí na žádném jejím členu) Bylo to, zdá se mi, vloni o velikonocích. Vysvětlivky, výčet (začínající výrazy totiž, např., jako, tj., a to) Rád poslouchá naše skupiny, např. Olympic a Kabát. Velké problémy s čistotou ovzduší pociťují průmyslové a hustě zalidněné oblasti, jako Ostravsko a Kladensko.

8 Čárkou neoddělujeme: Několikanásobné větné členy (jsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či ve významu slučovacím): V sobotu ani v neděli nebudu doma. Radka a Tomáš šli do zoologické zahrady. Ustálená spojení Křížem krážem, hlava nehlava, chtěj nechtěj, ve dne v noci, sem tam, cestou necestou, vstávaje lehaje

9 Údaje místa a času v datech
V Plané 1. ledna 2011 V Plané dne Planá

10 Pozor! a) Podnikli jsme výlet na nepřístupný zchátralý gotický hrad.
b) Nad naše hlavy se vznesly bílé, červené a modré balónky. Urči podtržené větné členy. (Přívlastky) Odůvodni interpunkci. a) PK postupně rozvíjející b) PK několikanásobný

11 Doplň čárky: Jano já mám někdy takový strach! Haló je tam někdo?
Tachovský zámek chlouba města slouží jako sídlo městského úřadu. Pojďte dál paní Nováková. Chceš párek v rohlíku s hořčicí nebo s kečupem? Petr Janda zakladatel skupiny Olympic oslavil 70. narozeniny. Říkám vám to horem dolem! Prázdniny ty jsou ještě tak daleko! Narodil se v Plzni Neboj se ty bláhová! Paci paci pacičky táta koupil botičky.

12 Jano, já mám někdy takový strach. Haló, je tam někdo
Jano, já mám někdy takový strach! Haló, je tam někdo? Tachovský zámek, chlouba města, slouží jako sídlo městského úřadu. Pojďte dál, paní Nováková. Chceš párek v rohlíku s hořčicí, nebo s kečupem? Petr Janda, zakladatel skupiny Olympic, oslavil 70. narozeniny. Říkám vám to horem dolem! Prázdniny, ty jsou ještě tak daleko! Narodil se v Plzni Neboj se, ty bláhová! Paci, paci, pacičky, táta koupil botičky.

13 Zdroje: HAVRÁNEK, Bohuslav; JELIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: SPN, 1983, ISBN -. ŠAUER, Vladimír a kol. Pravidla českého pravopisu. Praha: Ottovo nakladatelství, 2005, ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google