Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Státní energetické koncepce
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetická strategie ČR do roku 2040
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Zemní plyn v rámci státní energetické koncepce
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Nová energetická koncepce
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Obsah Priority energetické politiky Koncepce rozvoje hlavních oblastí Stav projednávání a další vývoj Závěry

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu Východiska aktualizace SEK 2004 Závěrečná zpráva NEK Zpráva oponentní rady Vyhodnocení plynové krize projednané BRS 3. liberalizační balíček Klimatický balíček Analýzy MPO 4

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu SEK 2009 VYVÁŽENOST Konkurenceschopnost, udržitelný rozvoj, bezpečnost Struktura primárních zdrojů (žádný zdroj není jednoznačně dominantní Rozvoj zdrojů i infrastruktury Rozvoj HW, SW i lidských zdrojů Bezpečnost Dlouhodobá Krátkodobá Každý tam něco kritizuje

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu

7 Priority (s definovanými cíli) Výrobní dostatečnost a vyvážený mix zdrojů Energetická účinnost a úspory Infrastruktura (oil, gas, electricity) Věda, výzkum, lidské zdroje pro energetiku Energetická bezpečnost a odolnost Ochrana životního prostředí a snižování zátěže

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Hlavní oblasti rozvoje Elekroenergetika Plynárenství a zpracování ropy Teplárenství Těžba a zpracování primárních energetických zdrojů Energetická účinnost Výzkum vývoj a školství Energetické strojírenství a průmysl Doprava Vnější energetická politika a mezinárodní vazby Energetická bezpečnost

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Elektroenergetika Liberalizace a integrace trhu s elektřinou regionální integrace (CEE), ČR jako jádro integrace efektivně fungující trhy (likvidní, transparentní, otevřené, kontrola tržní síly) ochrana zákazníků harmonizace pravidel trhu a přístupu k sítí v regionu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Elektroenergetika Výrobní zdroje Jaderná energetika je pilíř výroby elektřiny (>50%) Optimální využití OZE (rovnováha mezi OZE a ostatními zdroji, OZE mezi sebou, dopady na trh, podíl OZE na regulaci) Uhelná energetika – pomalý útlum, vysoká účinnost, zůstává významným domácím zdrojem Zemní plyn – zdroj regulačních služeb a záložní palivo, s ohledem na energetickou bezpečnost limitovaný podíl (max. 20% za podmínky přebytkové bilance) Druhotné zdroje – vyšší podíl spalování odpadu, JE

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Elektroenergetika Rozvoj přenosové a distribuční soustavy Přenosová soustava Rozvoj a obnova PS (desetiletý investiční plán) Řízení provozu a mezinárodní spolupráce Připojení nových zdrojů a spotřeby (OZE, ETE, PE, PPC) Distribuční soustava Rozvoj a obnova DS (dostatek kapacit, zvýšení spotřeby) Ostrovní provoz a krizové zásobování Inteligentní sítě a jejich koordinace s řízením PS

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Vize Přebytková energetika s mírně exportním charakterem (5 až 15% RC, E > 0) Standardní spolehlivost + vysoká odolnost Významný tranzitér ve střední Evropě, tranzit jako obchodní příležitost (S-J, V-Z) Regionální leader (trh i řízení ES) Efektivní integrace distribuované výroby Energetická účinnost a úspory

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Teplárenství Udržet rozsah centralizovaného zásobování teplem – zabránit rozpadu SCZT Uhlí zůstává významným zdrojem („uhlí za limity je pro výrobu tepla“) Postupný přechod k biomase (2 až 3 mil t) v kombinaci se ZP Vícepalivové systémy Využití tepla z JE Koordinace stavů nouze (elektro, plyn, teplo)

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Plynárenství - Vize Významná tranzitní soustava s postupným důrazem na osu sever-jih Bezpečnost dodávek plynu pro konečné spotřebitele a odolnost proti přerušení dodávek

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Plynárenství - koncepce Výstavba infrastruktury a rozšíření tranzitních schopností Diverzifikace dodávek a mezinárodní spolupráce Trh s plynem Rezervy a přístup k zásobníkům Krizové řízení Přiměřená role ZP ve výrobě elektřiny

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Těžba a zpracování surovin a Aktualizace surovinové strategie (surovinová bezpečnost) Těžba za limity (ČSA, Bílina) Otevření možnosti těžby ČU v lok. Frenštát Podpora pěstování biomasy (dendromasa) Pokračování těžby uranu a jeho zpracování Rožná Průzkum všech ložisek a ekonomická analýza otvírek Zpracování – zpracovat možné řešení v rámci regionálního trhu (koncentrát, palivo)

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 Výzkum, vývoj a lidské zdroje Výzkum a vývoj Technologie OZE a energetická účinnost Dopravní systémy a elektromobilita Inteligentní sítě a řídící systémy sítí (vč. Krizových) Pokročilé technologie pro jadernou energetiku Lidské zdroje a vzdělávání Generační obměna v energetice !!! Lidské zdroje pro distribuovanou a high tech energetiku Atraktivnost technických oborů Zkvalitnění struktury dovedností Celoživotní vzdělávání

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Energetická bezpečnost Rezervy Ropa: 120 dní dovozu Jaderné palivo: 4 překládky Plyn: 30 dnů 70% max. denní spotř., 40%roční spotř. Společná evropská politika Solidarita Společný postoj vůči non-EU státům Společné projekty Energetická odolnost Koordinace krizových mechanimů Ostrovní provozy a „nástroje přežití“

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu

Postup projednávání aktualizace SEK Představena v říjnu 2009 MPŘ – ukončeno, vypořádáno cca 90 stran připomínek cca 40 subjektů Zbývá cca 60% původních připomínek MŽP – ostatní rezorty vypořádány Materiál připraven k předložení vládě Dohoda PM a ministrů MPO a MŽP o schvalování až na podzim společně s POK a Surovinovou politikou  podpora průmyslu

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu Změny oproti říjnové verzi Formulační upřesnění v mnoha částech Podíl OZE aktualizován Výroba elektřiny cca 11% (9,6 TWh) k roku 2020 Podíl na konečné spotřebě 13% Vyšší podíl plynu na výrobě 12% k roku 2020 ve vztahu na konečnou spotřebu elektřiny Bezpečnostní rezervy v zásobnících pouze jako možnost, spolu s přístupem k zásobníkům Rozsah implementace smart grids v návaznosti na provedení studie Dlouhodobé investiční plány na úrovni PS Podpora dendromasy v rámci OZE

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu Kontroverzní témata Prolomení limitů a další těžba uhlí (odpisy) ČSA, Frenštát, Bílina Podíl uhlí v teplárenství Scénář vývoje spotřeby energie i elektřiny – možný rozsah úspor Orientace české elektroenergetiky (dovozní nebo vývozní) Těžba uranu a zpracovávací a fabrikační kapacity JE v nových lokalitách Rozsah snížení emisí do roku 2050 (56 vs. 85%) Podíl OZE Rezervy jaderného paliva

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu Realizace energetické strategie Úkol pro většinu resortů (MPO, MŠMT, MD, MŽP, MMR, MV, MZe, MF, MZv) Národní akční plány (úspory a efektivnost, energetická odolnost, rozvoj lidských zdrojů, věda a výzkum, výstavba infrastruktury, Teplárenství) Územní energetické koncepce a jejich závaznost pro stavební řízení

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 26 Děkuji za pozornost

 2009  Ministerstvo průmyslu a obchodu 27 Ing. Pavel Šolc Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1