ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Podmět (Po) - opakování
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE Mgr. Michal Oblouk

VĚTNÉ ČLENY ZÁKLADNÍ – tvoří základní skladební dvojici ROZVÍJEJÍCÍ PODMĚT PŘÍSUDEK ROZVÍJEJÍCÍ PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ PŘÍVLASTEK DOPLNĚK každý větný člen může být: HOLÝ ROZVITÝ NĚKOLIKANÁSOBNÝ

VĚTNÉ ČLENY HOLÝ složený slovesný tvar ve funkci přísudku – byl bych přišel, je poznána, stáli jsme zvratné sloveso – směje se, pamatovali jsme si spojení způsobového nebo fázového slovesa a infinitivu plnovýznamového slovesa ve funkci přísudku – můžeme přijít, začali jsme utíkat přísudek jmenný se sponou – je veselý, byl by rozmrzelý předložkový pád – ze dveří, pro Petra ROZVITÝ – spojení členů, z nichž jeden je závislý a zároveň blíže určuje řídící člen, vztah nelze obrátit – náš Tomáš, malá rybka, tůňka vytvořená vtékajícím potůčkem, přečetl knihu NĚKOLIKANÁSOBNÝ – jednotlivé složky označují různé jevy, jsou na sobě významově nezávislé, ale mají něco společného, členy jsou v různých poměrech, oddělují se čárkami – Petr, ale ne Mirka, doma i ve škole, babička a dědeček

VÝRAZY, KTERÉ NEJSOU VĚTNÝMI ČLENY mluvnické prostředky: předložky (samy o sobě, jinak jsou součástí větného členu vyjádřeného jménem) –u našeho domu, nedaleko lesa, během hodiny spojky – Já s tím souhlasím, ale on je proti tomu, aby k nám přišli. částice – Kéž by se už vrátil! On to prý ještě neví. Čekáme už jen na Radka. Možná pozítří. Aby se mu tak něco stalo! odkazovací zájmena a příslovce – odkazují na vedlejší věty (Stále mluvil jen o tom, že by chtěl jet k moři. Začal se učit mluvit anglicky proto, že chce jet do Anglie. Kde ji postavili, tam ji našli. Peníze, ty mě nezajímají.) výrazy, které tvoří jeden větný člen ve spojení s plnovýznamovým slovem – smál se, rozmyslel si to, je smutná, stal se režisérem, musel bych přemýšlet, přestalo pršet prostředky, která zajišťují kontakt mezi mluvčím a posluchačem: 5. pád (oslovení) – Vašku, pojď sem! citoslovce – Hrome, to je slejvák! Brr, to je zima. některé prostředky, které navazují na předchozí text nebo jsou potřebné při výstavbě textu: Chtěl jsem jít domů. Ale pak jsem si to rozmyslel a šel jsem ještě na chvíli k Pavlovi. Už několikrát mě zklamal. Neumí totiž držet slovo. No tak se už… Poslyš, co… Na druhé straně si myslím…

PODMĚT větný člen, o kterém přísudek něco tvrdí může být: VYJÁDŘENÝ – jakýmkoliv slovním druhem, nejčastěji podstatným jménem nebo zájmenem – Dítě si hraje. Já mu to neřeknu. Léto začalo. Přijeli k nám příbuzní. Určitě přijdou všichni tři. Lhát se nemá. Každé proč má své proto. Odevšad se ozývalo fuj. A je spojka. NEVYJÁDŘENÝ – známe ho ze souvislosti, z předchozí věty, lze ho do věty doplnit, je patrný z tvaru slovesa – Přišli jsme včas. (MY) Umyl se. (ON) VŠEOBECNÝ – podmět není vyjádřen ani není znám, týká se mnoha lidí, které neumíme přesně pojmenovat, životný osobní podmět (lidé, člověk, někdo, všichni), často ve rčeních a přirovnáních – Hlásili to v rozhlase. Co dnes hrají v kině? Syrové ovoce jíme omyté studenou vodou. S poctivostí nejdál dojdeš. Křičel, jako by ho na nože brali.

PŘÍSUDEK něco tvrdí o něčem, co je vyjádřeno podmětem může být vyjádřen: jednoduchým určitým tvarem slovesa – zpívá, ponese, směje se citoslovcem – frnk, hup, hop, žbluňk složeným určitým tvarem slovesa – byl bych přišel, byl postaven, uviděli jsme způsobovými slovesy MUSET, MOCI, SMĚT, MÍT, CHTÍT + infinitivem slovesa – musel jsem odejít, chtěl zpívat, musel prosit fázovými slovesy ZAČÍT, PŘESTAT, ZŮSTAT + infinitivem – začíná se učit, přestal mluvit sponovými slovesy BÝT, BÝVAT, STÁT, STÁVAT SE + jmennou částí – je milý, byla ředitelkou, stal se poslancem víceslovným spojením s jedním společným významem – uvedeme do pohybu, dostal jsem se do problémů, dát pozor druhy: SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ nebo SLOŽENÝ – Ondřej dnes nepřijde. Pospěš si! Budu o tom přemýšlet. Je uklizeno? Žába hup do vody. Chci se napít. Nemocný musel být převezen do nemocnice. Začíná pršet. Upadl jsem do rozpaků. Dal mi najevo svou nespokojenost. JMENNÝ SE SPONOU – Den byl krásný. Velryba je savec. Tvoje práce je bez chyb. Herec se stával velice populárním. Jsem druhý. To je málo. Ta tužka je moje. Venku je dnes hezky. Buď zticha! JMENNÝ BEZE SPONY – Sliby chyby. Mladost – radost. Mlčeti zlato, mluviti stříbro.