ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Neohebné slovní druhy.
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Německá gramatika – slovosled
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zvuková stránka jazyka
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
ČÁSTICE.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Slovní přízvuk 9. ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_19_SLOH_A_KOMUNIKACE.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Fonetika a fonologie českého jazyka - seminář
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
Druhy vět Věty podle funkce
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
RISKUJ!.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Druhy vět, větná melodie Stupeň a typ vzdělávání
Anotace: prezentace slouží k procvičování rozdělení hlásek a druhů vět
SUPRASEGMENTÁLNÍ ANALÝZA TEXTU
Zvláštnosti větné stavby
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Psaní přímé řeči.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY Mgr. Michal Oblouk

ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA – SLOVNÍ PŘÍZVUK slova dělíme na slabiky, jejichž základem je samohláska (dvojhláska) nebo slabikotvorná souhláska R, L slovní přízvuk (zesílení hlasu) v češtině se projevuje zesílením první slabiky = HLAVNÍ PŘÍZVUK – je na první slabice slova a přechází na slabičnou předložku vlastní, podtrháváme dvojitou čarou LAVICE NA LAVICI POČÍTAČ U VODY slova víceslabičná mohou mít ještě slabší přízvuk = VEDLEJŠÍ PŘÍZVUK – na lichých (třetí, páté) nebo na sudých (čtvrté, šesté) slabikách, podtrháváme jednou čarou NEJDOKONALEJŠÍ NEVYHOVUJÍCÍ

SLOVNÍ PŘÍZVUK předložky nevlastní (nepůvodní, od původu jiný slovní druh) – MIMO, KOLEM, MÍSTO, VEDLE, KROMĚ – nemívají hlavní přízvuk, např. kolem školy předložky vlastní (jsou jen předložkami) neslabičné – V, K, S, Z – nemají hlavní přízvuk a vyslovují se s první slabikou následujícího slova, např. [vlavici] slabičné – NAD, POD, DO, SE, BEZ, U, PŘED,… - mají přízvuk

SLOVNÍ PŘÍZVUK PŘÍKLONKY PŘEDKLONKY nepřízvučná slova, nemají vlastní přízvuk přiklánějí se ke slovům předcházejícím krátké tvary zájmen: MĚ, TĚ, SE, HO, MI, TI, SI, MU, tvary slovesa být: JSEM, JSI, JE, BYCH, BYS, BY, spojka VŠAK, částice PRÝ PŘEDKLONKY spojují se se slovy následujícími spojky A, I, AŽ, ŽE

ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY – VĚTNÁ MELODIE větná melodie = intonace = průběh hlasové výšky při vyslovení věty, liší se podle druhu věty (interpunkční znaménka . ? !) 1) věta oznamovací – melodie klesavá Do naší třídy přišel nový žák. 2) věta tázací doplňovací – melodie stoupavě klesavá Co máš nejraději? 3) věta tázací zjišťovací – melodie stoupavá Máme dneska tělocvik? 4) věta rozkazovací – melodie klesavá nebo stoupavá Nekřičte! 5) věta přací – melodie klesavá nebo stoupavě klesavá Ať už konečně přijdou! 6) věta zvolací – melodie klesavá nebo stoupavě klesavá To je nádhera!

Nikdy jsem toho nelitoval. Babička k nám přijela na návštěvu. DŮRAZ zesílený slovní přízvuk klademe ho: a) v psaném projevu zpravidla na konec věty, silněji slovo zdůrazníme, posuneme-li ho na začátek věty Ráda pracuji večer. Nikdy jsem toho nelitoval. b) v mluveném projevu na kterékoliv slovo ve větě bez změny slovosledu Babička k nám přijela na návštěvu.

TEMPO, PAUZY v mluveném projevu dbáme na tempo řeči tempo musí být přiměřené obsahu a posluchači: rychlé tempo znesnadňuje porozumění, pomalé unavuje posluchače s tempem souvisí také pauzy správným kladením pauz členíme projev na úseky, které spolu obsahově souvisí, a tím napomáháme porozumění projevu pauzy obvykle děláme tam, kde je v psaném projevu čárka, ale může být i tam, kde čárka není