Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání."— Transkript prezentace:

1 Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. VY_32_INOVACE_11_07

2 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Slovní druhy Autor: PaedDr. Hana Vyoralová Vytvořeno: Ročník: 3. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Téma: Slovní druhy Pomůcky: dataprojektor, notebook, kancelářský papír Anotace: Motivační seznámení žáků 3. ročníku se slovními druhy, určováním a zařazováním do jednotlivých skupin VY_32_INOVACE_11_07

3 Slovní druhy Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů. Rozeznáváme deset slovních druhů: ohebná neohebná podstatná jména přídavná jména zájmena číslovky slovesa příslovce předložky spojky částice citoslovce

4 Podstatná jména Vyjadřují názvy Ptáme se na ně otázkami kdo? co?
osob (tatínek, Josef) zvířat (lachtan, želva) věcí (tužka, kolo) vlastností (píle, vytrvalost) činností (plavání, studium) dějů (déšť, promítání). Ptáme se na ně otázkami kdo? co? Můžeme si na ně ukázat slovy ten, ta, to, ti, ty, ta.

5 Přídavná jména Vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí (pěkný, malý, falešný). Ptáme se na ně otázkami jaký? který? čí?

6 Zájmena Jsou to slova, která zastupují podstatná jména, nebo na ně ukazují (ten, onen, tentýž).

7 Číslovky Jsou to slova, která vyjadřují čísla, počet, četnost nebo pořadí (dvě, pátý, sedmkrát). Ptáme se na ně otázkami kolik? kolikátý?

8 Slovesa Jsou to slova, která vyjadřují činnost nebo stav (cvičí, hrajeme si). Ptáme se na ně slovy co dělá?

9 Příslovce Jsou to slova, která vyjadřují čas, místo nebo okolnost děje (dnes, dozadu, pomalu). Ptáme se na ně slovy kde? kam? kdy? jak?

10 Předložky Předložky stojí ve větě většinou před podstatnými jmény
(s, bez, kromě).

11 Spojky Spojky jsou výrazy, které spojují slova nebo věty (a, nebo).

12 Částice Jsou to slova, která znamenají výzvu, zvolání nebo přání. Často uvozují větu (kéž, ať).

13 Citoslovce Jsou to slova, která vyjadřují zvuk, hlas, dále city, nálady nebo výzvy (au, bú, ne).

14 Urči slovní druhy první vlevo au tatínek kéž tento protože a čtvrtý
sedm druhý padá můj pěkná s někdo vedle papír papírový smutně

15 Zdroje Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office: Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. VY_32_INOVACE_11_07


Stáhnout ppt "Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání."

Podobné prezentace


Reklamy Google