Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary"— Transkript prezentace:

1

2 Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary

3 Čeština má v domácích slovech 25 souhlásek 5 krátkých a 5 dlouhých samohlásek 1 dvojhláska (ou) Čeština je jazyk s pevným slovním přízvukem (na první slabice). Ohýbá slova, má volný slovosled, k zápisu slouží latinka obohacena o písmena s diakritickými znaménky.

4 Flexe (ohýbání) - skloňování podstatných a přídavných jmen, zájmen a číslovek - časování sloves Odvozování pomocí předpon a přípon. Slovosled je volný, základem věty je sloveso v určitém tvaru.

5 Co je příkladem flexe? žena – ženin žena – věna žena – ženy žena – ženský (c) 2) Který jev je pro češtinu typický? Pevný slovosled Skládání slov Ohýbání slov Volný přízvuk

6 Národní jazyk – jazyk, jímž se dorozumívají příslušníci jednoho národa (společenství lidí, které spojuje historický původ, kultura a obvykle i území). Útvary národního jazyka zahrnují spisovný jazyk i útvary nespisovné.

7 národní jazyk spisovná čeština nespisovné útvary zeměpisného typu
sociálního typu dialekt (např. slezský, hanácký) interdialekt(např. obecná čeština) argot profesní mluva slang

8 Spisovná čeština – celonárodně uznávaný útvar spisovného jazyka, její mluvenou podobu představuje hovorová čeština. Nářečí (dialekty) – nespisovné podoby jazyka užívané v určitých částech země. Nadnářeční útvary (interdialekty) – společné pro větší část území. Profesní mluva – jazyk profesních skupin (lékaři, učitelé…). Slang – užívaný zájmovými skupinami (studentský, železničářský…). Argot – mluva v kriminálním prostředí.

9 Odhadněte, co znamenají jednotlivá slova
- v slangu pracovníků bezpečnosti: kufrař, dolinář (zloděj zavazadel, kapsař) v slangu železničářů ušust, jeseničák, bajvůz (spadlá skála, rychlík do Jeseníků, vlečný vůz) v slangu trampském dálkoplaz, bagrovat (účastník dálkového pochodu, jíst)

10 Zdroje: Kolektiv autorů. Český jazyk a komunikace pro střední školy 1.díl. První vydání. Brno: Didaktis, s. ISBN Hubáček, J. Malý slovník českých slangů. Vydání první. Ostrava: Profil, s.


Stáhnout ppt "Charaktristika češtiny, národní jazyk a jeho útvary"

Podobné prezentace


Reklamy Google