Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:
Lilkovité.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Kakost luční (Geranium pratense)
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pionýrů 400, Frýdek-Místek
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
Zelenina.
Dřišťálovité-Berberidaceae
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Chryzantémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čeleď: Brukvovité.
Čeleď: Brukvovité.
Rajče obecné.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Ovoce Andy Poláková.
Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
LIST.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
BANÁNOVÉ CHIPSY (Mustafa) 20/08/15 | Recept | GhanaGhana
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
LIST. Nadzemní vegetativní orgán Vyrůstá z uzlin na stonku List2.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Jako ryba ve vodě Kopřiva africká.
Získávání energie pro život
Autor: Mgr. Eva Procházková
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název prezentace (DUMu):
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Pokusy s droždím Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina. Čínské zelí má vzpřímenou listovou růžici. Řapík a žilnatina listu jsou zmohutnělé.

Způsoby jak připravit čínské zelí Způsoby: Čínské zelí můžeme připravit mnoha způsoby jedním z nich je tradiční salát který je velice jednoduchý na přípravu. Pokyny: Nejprve si připravíme vhodný nálev potom zelí opereme pod tekoucí vodou a nakrájíme potom vložíme do nálevu a podáváme.

Sázení Sázení: Je z jara sází se 5 cm pod zem. Na konci června se sklízí.

Proč jíst čínské zelí Čínské zelí vedle vitamínů (např. 20 až 80mg% vitamínu C) obsahuje více bílkovin (např. aminokyselinu lysin, uplatňující se při závěrečných fázích metabolismu bílkovin, při tvorbě močoviny v těle) a méně cukru. Pro krátký čas, kdy se čínské zelí u nás pěstuje, není po ruce dostatek předpisů na jejich kuchyňskou úpravu.

Pěstování Pěstování není nijak složité. Zvládne každý zahradník. Není potřeba žádný skleník. Stačí jen zasadit a zalévat. Doporučuji ochranu před ptactvem.

Historie čínského zelí Pravé čínské zelí, brukev čínskou (Brassica chinensis) asi zatím sotva kdo ochutnal. Není divu. Do Evropy přišlo ve 20.letech 20.století a v ČR bylo zatím pěstováno pokusně ve Výzkumném šlechtitelském ústavu zelinářském v Olomouci.

Závěr Čínské zelí je velmi chutné a doporučuji vyzkoušet. Zahradníci si ho mohou vypěstovat.