Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi."— Transkript prezentace:

1 Zelenina

2 Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni. Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžete si jich proto bez obav naset jen takové množství, jaké potřebujete. Zbytek si uschovejte pro příští sezonu. Celer na venkovní záhony nevysazujte dříve než po polovině května. Sazenice celeru sázejte pečlivě, tak aby srdéčko nebylo v zemi. Celer je náročný na živiny a obsah vápna v půdě. Během vegetace je potřeba ho přihnojovat vícesložkovým hnojivem. Bulvový celer vyžaduje dostatek vláhy a prospívá v hlinitých, humózních půdách. Menší bulvy celeru můžete sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Také listový celerse začíná sklízet postupně od července a teprve koncem září přijde jednorázová sklizeň.

3 Pěstuje se především pro dužnaté bulvy vyznačující se jasně červenou až rudou barvou. K výsevu červené řepy dochází v období od dubna až do začátku června. Připravte se na to, že vegetační období trvá zhruba od 60 do 120 dnů. Později již vysévejte jen kultivary s lahůdkovými bulvičkami, které vyrostou rychle. Ty se konzumují i syrové. Semena by měla být od sebe vzdálena zhruba 40 centimetrů. Nezapomínejte na postupné protrhávání rostlinek, tak aby vzdálenost mezi jednotlivými byla zhruba 8 centimetrů. Na půdní podklad nemá červená řepa nějaké speciální požadavky. Jen si dejte pozor na silně kyselé a štěrkovité půdy, v nichž se jí moc nedaří. Nejčastěji ji pěstujeme až jako druhou rostlinu po některé rané zelenině. Během vegetace je vhodné přihnojit plným hnojivem anebo přidat kompost. Zavlažování stačí pouze za extrémnějšího suchého počasí.červená řepa

4 Pěstování ředkviček není nijak zvlášť náročné. Ředkvičky pěstujeme na jaře a na podzim, v létě se nepěstují, protože vytvářejí květní stonky a semena. Můžeme však sehnat i letní odrůdy ředkviček, které jsou schopné poskytnout úrodu i v létě. Pro pěstování ředkviček je vhodná kyprá lehčí půda bohatá na dostatek živin. Semena ředkviček vyséváme ve sponu 10 x 10 cm. Ředkvičky mají rády slunné stanoviště, do volné půdy je vyséváme v dubnu. V pařeništích nebo sklenících můžeme semena ředkviček vysévat už v únoru. Velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů se mohou začít sklízet. Při sázení ředkviček v srpnu zvolíme spon 15 x 20 cm. Počítáme s vegetačním obdobím 30-40 dní. Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že je musíme pravidelně zalévat. Při kolísající vlhkosti začnou dřevnatět. Při vysoké vlhkosti jsou ředkvičky napadány plísněmi a hnilobou, proto je zaléváme menšími dávkami dešťové vody. Ředkvičky jsou výborné ve studené kuchyni, ideální jsou zasyrova.


Stáhnout ppt "Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi."

Podobné prezentace


Reklamy Google