Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel 2.16 Zelí hlávkové Vytvořeno:17. 11. 2013 Ověřeno: 16. 12. 2013 Třída:MZ2 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel 2.16 Zelí hlávkové Vytvořeno:17. 11. 2013 Ověřeno: 16. 12. 2013 Třída:MZ2

2 Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Zelí hlávkové  Předpěstování sadby: - teplota při klíčení denní 15-18°C, noční 8 - 10°C - přepichujeme ve fázi děložních lístků na záhony ve skleníku, pařeništi, do balíčků - asi po 10 dnech sadbu přihnojujeme plným hnojivem, nejlépe na list  Ošetření sadby : - větrání, snižování teploty – otužování, udržujeme přiměřenou vlhkost a preventivně ošetřujeme proti houbovým chorobám (plísni zelné)  Otuženou sadbu den před výsadbou důkladně zalijeme.

4  Vysazujeme rostliny pokud mají čtyři až šest pravých listů.  Vysazujeme hlouběji, ale srdéčko nesmí být zakryto.  Vzdálenost výsadby je závislá na odrůdě, účelu pěstování a je určována dostupnou mechanizací.  Rané zelí 0,4x0,4m, silněji rostoucí 0,4x0,5m polorané 0,5x0,5m, pozdní 0,6x0,5m i více. špatně dobře  Rostliny z přímého výsevu ve fázi dvou pravých lístků vyjednotíme s okopávkou (ponecháme nejzdatnější rostlinu).

5 Ošetřování v době růstu  Včasná ochrana proti živočišným škůdcům, zejména dřepčíkům. Poprvé proti nim zasáhneme chemickými přípravky, ve fázi děložních lístků, postřik opakujeme, aby nedošlo k narušení srdíčka požerem.  Odplevelujeme – plečkování, okopávkou. Při silnějším zaplevelení použijeme herbicidy s ohledem na druhový výskyt plevelů.  Poprvé zavlažujeme za teplejšího dne. Nejvíce zálivky – v době růstu hlávek - před sklizní.  Přihnojujeme dusíkatými hnojivy, poprvé dva týdny po výsadbě nebo jednocení a podruhé za další dva týdny.

6 Význam, použití.  Důležitým zdrojem vitamínů a dalších látek.  Rozdělení: a)rané a polorané - sklízíme probírkou b)kruhárenské – sklízíme jednorázově, termín určíme podle vývinu a dozrávání hlávek do tržní velikosti, nesmí dojít k praskání c)pozdní - skladovatelné – sklízíme až v říjnu, kdy jsou hlávky pevné a tvrdé Dobře sklizené a ošetřené zelí lze skladovat až do jarních měsíců.

7 Zelí hlávkové červené  Má listy tmavě červené, silně ojíněné.  Hlávky o něco menší, jsou velmi pevné.  Pozdní odrůdy pěstujeme ve sponu 50x50cm  Je odolnější vůči mrazu, chorobám a škůdcům.

8 Opakování Teplota při klíčení denní 15-18°C, noční 8 - 10°C. Ošetření sadby: větrání, snižování teploty – otužování, udržujeme přiměřenou vlhkost a preventivně ošetřujeme proti houbovým chorobám (plísni zelné). Otuženou sadbu den před výsadbou důkladně zalijeme. Vzdálenost výsadby je závislá na odrůdě, účelu pěstování a je určována dostupnou mechanizací. Rozdělení odrůd zelí: a)rané a polorané - sklízíme probírkou b)kruhárenské – sklízíme jednorázově, termín určíme podle vývinu a dozrávání hlávek do tržní velikosti, nesmí dojít k praskání c)pozdní - skladovatelné – sklízíme až v říjnu, kdy jsou hlávky pevné a tvrdé Dobře sklizené a ošetřené zelí lze skladovat až do jarních měsíců.

9 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google