Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cibule obecná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cibule obecná."— Transkript prezentace:

1 Cibule obecná

2 Cibule obecná pochází ze západní Asie - z Afganistánu, Pákistánu, a Iránu. Cibuli pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem. Vedle chleba byla cibule hlavní potravou dělníků při stavbě egyptských pyramid.

3 Cibule se sklízí v průběhu srpna a září
Cibule se sklízí v průběhu srpna a září. Je vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně.

4 Cibule obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek
Cibule obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek. Je také bohatá na vápník, fosfor, fluor, vitamíny A, B, C, E a další látky. Cibule má samozřejmě bohaté využitý v kuchyni, kde se většina pokrmů bez ní neobejde.

5 Podle některých zpráv se dokonce v zemích, kde pojídají cibuli v syrovém stavu, vyskytuje rakovina velmi zřídka. Z historie je známo, že cibule byla zeleninou Řeků i Římanů, odkud se její obliba rozšířila do celé Evropy.

6 Pěstování cibule Pěstování cibule z přímých výsevů. Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Zařazujeme ji do druhé až třetí tratě s dobrou zásobou živin, s pH minimálně 5,5. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby semena měla dostatek vláhy, do řádků cm vzdálených, do hloubky cm. V řádku jednotíme

7 podle potřeby na cm. V průběhu vegetace věnujeme pozornost kultivaci s cílem udržet provzdušněnou strukturu půdy. Závlaha je vhodná, ale pouze do poloviny července. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.

8 Cibule vyžaduje středně těžké, propustné půdy s dobrou strukturou a zařazujeme ji do druhé až třetí tratě po čerstvém hnojení. V oblastech se srážkovým deficitem a u odrůd salátových s velkou cibulí je nutná závlaha. Výsev jarních odrůd co nejdříve v březnu do hloubky 2,5 cm do jednořádků nebo dvojřádků semen na 1 m řádku podle klíčivosti (neplatí pro odrůdu GLOBO).

9 Ozimé odrůdy se vysévají ve druhé polovině srpna o 1 cm hlouběji
Ozimé odrůdy se vysévají ve druhé polovině srpna o 1 cm hlouběji. Během vegetace je nutné zajistit kultivaci meziřádkových prostorů a intenzivní ochranu proti houbovým chorobám a škůdcům.

10 Cibule jako lék Cibule je dobrá jako lék na kašel a rakovinu je to nedobrá ale zdravá zelenina. V lidovém léčitelství se její šťáva vkapává do nosu při postižení rýmou. Při bodnutí hmyzem je účinné přiložit kolečka pokrájené cibule.

11 Další cibulovitá zelenina
Pórek: je chladnomilná zelenina, která snese i vyšší teploty (při vyšších teplotách potřebuje dostatek vláhy). Jedlou částí rostliny je sladce chutnající dužnatý bílý krk. Pórek vyžaduje dlouhou vegetační dobu, a proto s výsadbou pórku začínáme co nejdříve.


Stáhnout ppt "Cibule obecná."

Podobné prezentace


Reklamy Google