Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu):"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Dvouletky (A-B) Tématická oblast: Pěstování letniček a dvouletek Ročník: 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování letniček a dvouletek je seznámit žáky se základními druhy letniček a dvouletek, které se nejběžněji pěstují, nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy letniček a dvouletek, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ. Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Dvouletky (abecedně podle latinských názvů pod písmenem A - B)

3 DVOULETKY (A - B)

4 DVOULETKY Potřebují k plnému vývoji dva roky.
V prvním roce (kdy se vysévají) vytváří přízemní růžici listů a někdy začínají kvést již na podzim. Po přezimování začínají kvést na jaře a v létě vytvářejí semena. Některé jsou i vytrvalé, ale pěstují se zpravidla ve dvouletém cyklu (Bellis perennis).

5 Nejznámější dvouletky – Sedmikráska a Maceška

6 NÁROKY A PĚSTOVÁNÍ Dvouletky jsou často domácí druhy, proto nejsou většinou náročné na pěstování. Nároky jednotlivých druhů na stanoviště jsou podobné a liší se pouze ve způsobu použití. Pěstují se na výsluní, snesou však i polostín. Půdy žádají kvalitní, humózní a hlinité, přiměřeně vlhké, nesnáší čerstvé hnojení chlévským hnojem. Množí se převážně semenem, řízkování se používá pouze u některých druhů pěstovaných pod sklem. Vysévají se od června do července v pařeništi, skleníku nebo i na záhon a musíme je udržovat vlhké a chránit vysokými teplotami a slunečním úpalem.

7 ALCEA ROSEA TOPOLOVKA RŮŽOVÁ (PROSKURNÍK)
ČELEĎ: Malvaceae - slézovité PŮVOD: Jižní Evropa, Malá Asie

8 POPIS: dvouletá až krátce vytrvalá, výška až 3 m, přímé lodyhy, listy dlouze řapíkaté, okrouhlé nebo vejčité, laločnaté, vroubkované nebo zubaté, velké květy po 1 až 3 v úžlabí listů, růžové, červené, žluté, hnědofialové, celá rostlina je plstnatá

9 NÁROKY: slunné stanoviště, propustná živná půda, dostatek vláhy POUŽITÍ: na záhony, solitera, k řezu, léčivá rostlina

10 ZDROJE JOSEF VÍT A KOLEKTIV. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání. Praha: KVĚT, ISBN „AUTOR NEUVEDEN“. waysidegardens.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 32. „AUTOR NEUVEDEN“. neoseeds.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 31. „AUTOR NEUVEDEN“. yardsom.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 35. „AUTOR NEUVEDEN“. homeandgardenideas.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 33. „AUTOR NEUVEDEN“. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 36.

11 BELLIS PERENNIS SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA
ČELEĎ: Asteraceae -hvězdnicovité PŮVOD: Evropa, Asie

12 POPIS: původem domácí trvalka, výška 15 až 25 cm, listy obvejčité, tvoří růžici, květní úbory 2 až 7 cm velké, barva bílá, růžová, červená, plnokvěté

13 NÁROKY: slunce až polostín, půda vlhčí, propustná, celkově nenáročná, citlivá na holomráz POUŽITÍ: na záhony, do nádob, hrnková květina, někdy k řezu

14 ZDROJE JOSEF VÍT A KOLEKTIV. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání. Praha: KVĚT, ISBN „AUTOR NEUVEDEN“. suttons.co.uk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 39. „AUTOR NEUVEDEN“. robsplants.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 37. „AUTOR NEUVEDEN“. benary.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 41. „AUTOR NEUVEDEN“. perennials.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 42. „AUTOR NEUVEDEN“. axon.rajce.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 43.

15 Určete názvy dvouletek, které jsou na obrázcích

16 Určete názvy dvouletek, které jsou na obrázcích


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu):"

Podobné prezentace


Reklamy Google