Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Zel.2.17 Kapusta hlávková Vytvořeno: Ověřeno: Třída: MZ2

2 Polní pěstování zeleniny
Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, kapusta Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Kapusta hlávková Brassica oleracea var. sabauda
V 1.roce vytváří na košťálu hlávku. Listy různě silně zkadeřené až bublinaté, měkčí než u zelí. Vnější listy zelené až modrozelené. Vnitřní žlutozelené. Vyžaduje půdy dobře vyhnojené, řadíme ji do I. trati.

4 Význam, použití Vhodná především k přímému konzumu.
Vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Pěstuje se na menších plochách než zelí. Lze pěstovat v nížinách i ve vyšších polohách. Není náročná na teplo. Vyžaduje vlhčí prostředí. Má stejné požadavky na půdu a prostředí jako zelí.

5 Odrůdy rozdělujeme na:
rané – povolené odrůdy : „Předzvěst“, „Raketa“ (na rychlení) pozdní - odrůdy : „Langendijská“ a „Vertus“ ozimé – „Arkta“ Předpěstování, příprava sadby a ošetření stejné jako u zelí. Při pěstování ozimé kapusty vyséváme koncem srpna do řádků 0,3m od sebe, před nástupem zimy přihrneme. Na jaře jednotíme – spon 0,3 x 0,4m, přihnojíme ledkem v dávce 30kg čisté živiny na 1ha. Sklizeň – raná, poloraná – probírkou, vybírají se rostliny s uzavřenou hlávkou(několik svinutých listů). Poloraná a pozdní se sklízí v době, kdy je hlávka pevná a uzavřená. Kapustu skladujeme v suchých a chladných skladech. Ve vlhku a teple se kazí.

6 Kapusta růžičková Brassica oleracea var. gemmifera
Vytváří až 1m vysoký košťál, na němž jsou dlouhé řapíkaté listy. V jejich paždí vyrůstají růžičky (velikosti vlašského ořechu), které jsou vytvořené z listů, velmi pevně svinutých do kuličky. Podle růstu dělíme na odrůdy nízké, polovysoké a vysoké. Nízké odrůdy mají růžičky hustě nasazeny. Rozmnožují se semenem. Pěstují se z předpěstovaných sazenic.

7 Výsev v dubnu do pařeniště nebo na záhon
Výsev v dubnu do pařeniště nebo na záhon. Řídké výsevy není nutno přepichovat. Výsadba sadby koncem května do dobře připravené a vyhnojené půdy, spon 70x cm (první údaj - 70cm znamená vzdálenost mezi řádky, druhý údaj cm vzdálenost mezi rostlinami v řádku). Vhodné přihrnutí, zabráníme tím vyvracení rostlin, rostliny i lépe zakoření a rostou. Pro lepší vývin růžiček je dobré seříznout začátkem září vrchol rostliny. Má dlouhou vegetační dobu. Sklízí se na podzim a na začátku zimy - jednorázově – buď samotné růžičky, nebo odlistěnný košťál s růžičkami.

8 Opakování kapusta hlávková
Kapusta hlávková vhodná především k přímému konzumu, má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Odrůdy rozdělujeme na: rané – povolené odrůdy : „Předzvěst“, „Raketa“ (na rychlení) pozdní - odrůdy : „Langendijská“ a „Vertus“ ozimé – „Arkta“ Při pěstování ozimé kapusty vyséváme koncem srpna do řádků 0,3m od sebe, před nástupem zimy přihrneme. Na jaře jednotíme – spon 0,3 x 0,4m, přihnojíme ledkem v dávce 30kg čisté živiny na 1ha. Kapustu skladujeme v suchých a chladných skladech. Ve vlhku a teple se kazí.

9 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"

Podobné prezentace


Reklamy Google