Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Eva Procházková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Eva Procházková"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_20_Ovocnářství, vinařství a chmelařství Téma: Ovocnářství, vinařství a chmelařství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku přírodovědy.
Prezentace na interaktivní tabuli. Prezentace je určena k výkladu nového učiva. Pomůcky: interaktivní pero. Inovace: interaktivní způsob učení. Metodické pokyny: žáci na základě vhodně zvolených otázek společně s učitelem vyvozují nové poznatky.

3 OVOCNÁŘSTVÍ Co je to ovocnářství? Kdo jsou ovocnáři a čím se zabývají?
Ovocnáři se zabývají pěstováním ovoce. Šlechtěním a křížením získávají nové odrůdy ovoce. Je ovoce prospěšné našemu zdraví? Ovoce je velmi prospěšné našemu zdraví, protože obsahuje cukr a mnoho vitamínů. Víš, co je Zahrada Čech? Zahrada Čech je výstava ovoce a zeleniny v Litoměřicích. Co všechno se z ovoce vyrábí? Z ovoce se vyrábí marmelády, rosoly, džemy, povidla. Také se lisuje na mošty, šťávy a džusy. Slouží k výkladu nového učiva. Žáci na základě vhodně zvolených otázek vyvozují společně s učitelem nové poznatky.

4 VINAŘSTVÍ Co je vinařství?
Vinařství je pěstování hroznového vína. Pěstuje se na vinicích. U nás se nejvíce pěstuje v okolí Mělníka a na jižní Moravě. Víš, jak se nazývá sklizeň hroznů? Sklizeň hroznů se nazývá vinobraní a probíhá na začátku podzimu. Co se z hroznů vyrábí? Z hroznů se vyrábí víno. Ze zelených bílé víno a z modrých červené. Hrozny se také suší = hrozinky. Je víno vhodný nápoj pro děti? Víno není vhodný nápoj pro děti, protože obsahuje alkohol. Slouží k výkladu nového učiva. Žáci na základě vhodně zvolených otázek vyvozují společně s učitelem nové poznatky.

5 CHMELAŘSTVÍ Co je chmel?
Chmel je popínavá rostlina, která se pěstuje na chmelnicích. Trhají se jeho žlutavé šištice. Co se z chmelu vyrábí? Chmel se používá na výrobu piva. Slouží k výkladu nového učiva. Žáci na základě vhodně zvolených otázek vyvozují společně s učitelem nové poznatky.

6 Zdroje


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Eva Procházková"

Podobné prezentace


Reklamy Google