Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM: VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět: Pěstování rostlin Tematická oblast: Zelenina a hospodářské rostliny Autorka: Alžběta Rylková Anotace: Pomocí textu a pracovního listu se žáci seznámí jak sklízet a uskladňovat zeleninu na zimu. Klíčová slova: Metodické pokyny: Metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná pracovním listem Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák praktické školy dvouleté, II. ročník Datum vzniku VM: VM je součástí:  -- Soubory: Přístupné na Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín

2 Sklizeň a uskladnění Zelenina se sklízí buď postupně, nebo jednorázově. Při postupné sklizni se vybírají rostliny vhodné pro rychlou spotřebu. Současně se vytvoří prostor pro dorůstání zbylých rostlin a u plodové zeleniny pro tvorbu dalších plodů. Postupně se vytrhává např. raná mrkev, sklízejí hlávky salátu, plody okurek, rajčat apod. Jednorázově se sklízejí hlavně druhy zeleniny určené pro uskladnění a konzervaci. Sklízí se tak kořenová zelenina pro uskladnění, pozdní zelí, brukev, mrkev, cibule, apod. Doba sklizně závisí na pěstované zelenině, na záměrech pěstitele a způsobu pěstování. Technika sklizně se liší podle dané plodiny a určujeme ji podle zkušeností a úvahy, jak co nejšetrněji a nejúsporněji získat konzumní části rostlin. Zelenina se často konzervuje sušením, nakládáním do octa, soli, sterilováním v různých nálevech, mléčným kvašením a hlavně zmrazováním.

3 Nejvhodnějším nářadím pro sklizeň zeleniny jsou rycí vidle
Nejvhodnějším nářadím pro sklizeň zeleniny jsou rycí vidle. I při největší opatrnost se některé kořeny poškodí a ty je třeba pečlivě vytřídit. Nať není dobré uřezávat, ale rozhodně se vyplatí její ukroucení, jinak začnou vršky mrkví během skladování poměrně brzy zahnívat. Vytříděné zdravé kořeny skladujeme v chladnu, v bezmrazém ale vlhkém prostředí. Proto se doporučuje nahrubo očištěné kořeny navrstvit společně s vlhkou rašelinou v nádobách nepřístupným myším..

4 Pracovní list Jak uskladňujeme a konzervujeme zeleninu?


Stáhnout ppt "Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google