BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připravovaná dokumentace
Advertisements

Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Co má obsahovat prezentace
Závěrečná fáze výzkumu
Jak psát seminární práci
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Jak napsat odbornou práci?
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Zpracování ročníkových prací
Management a rozvoj obcí
Pokyny pro psaní bakalářské práce (BP)
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. PhD.
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Úvod do studia.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Zuzana khendriche trhlínová
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Zpracování ročníkových prací – letní semestr ROPR4 a KROP4 Ing. Martina Juříková, Ph.D.
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Absolventská práce.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Metody a normy citování. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
MPH_FMAN Finanční management Jaro 2012
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Regionální politika RP ČR.
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Struktura bakalářské práce
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Jak napsat zprávu z praxe
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Úvod práce, závěr práce Odkazy v textu.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Seminář Bakalářská práce
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Vzor individuální prezentace
Rozvoj inovací v EU.
Vzor individuální prezentace
Transkript prezentace:

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Struktura práce Počet stránek: Počet stránek: Odsazení a formální úprava písmo a odstavce (viz metodika) Odsazení a formální úprava písmo a odstavce (viz metodika) Přílohy – 4-6 příloh, max 10 nebo žádná Přílohy – 4-6 příloh, max 10 nebo žádná Jazyková a stylistická úroveň Jazyková a stylistická úroveň Vnější vzhled! Vnější vzhled! Vyváženost rozsahu kapitol (5 kap, počet stran) Vyváženost rozsahu kapitol (5 kap, počet stran) Odborný jazyk – jasné vyjadřování Odborný jazyk – jasné vyjadřování Teoretický rámec – aplikace v praxi Teoretický rámec – aplikace v praxi Komparační práce (srovnat legislativu) x analytické práce (obsáhnout problém a návrhy řešení) Komparační práce (srovnat legislativu) x analytické práce (obsáhnout problém a návrhy řešení)

Struktura práce Abstrakt Abstrakt Klíčová slova Klíčová slova Teze k BP Teze k BP Dílčí shrnutí na konci každé kapitoly Dílčí shrnutí na konci každé kapitoly

4 Úvod práce Spolu se závěrem práce nejčtenější část BP Spolu se závěrem práce nejčtenější část BP Cca 2 stránky Cca 2 stránky Jasně definovaná struktura: Jasně definovaná struktura: - Vymezení problému (malá sídla, neexistence RRA, CR jako významné ekonomické odvětví, dopad E integrace, nová legislativa, změna financování apod.): 2-3 odstavce - Cíl práce, popř. dílčí cíle: 1 odstavec - Hypotéza - Obecná strukturace – jak budete popisovat při psaní práce - Metodika psaní práce (jaký typ literatury jsem využil, z jakých zdrojů, popř. empirická šetření) - Případová studie – představení regionu, obce, základní ekonomické a demografické charakteristiky, poloha, velikost – vlastní znalost úřadu, obce

Cíle práce V úvodu práce V úvodu práce Nejdůležitější první krok Nejdůležitější první krok Vydefinovat si co chci a proč Vydefinovat si co chci a proč Na základě rešerše literatury a zdrojových pramenů Na základě rešerše literatury a zdrojových pramenů Relativně stručný ale jasný cíl a záměr – odvíjí se od něj další části práce Relativně stručný ale jasný cíl a záměr – odvíjí se od něj další části práce Může být doplněn dílčími cíli Může být doplněn dílčími cíli

ZÁVĚR PRÁCE 1-2 stránky 1-2 stránky Reaguje na stanovené cíle a záměry, popř. hypotézy práce a hodnotí, jak se podařilo cílů dosáhnout Reaguje na stanovené cíle a záměry, popř. hypotézy práce a hodnotí, jak se podařilo cílů dosáhnout I negativní zjištění je zjištění! Pokud se nepotvrdí výchozí předpoklady je třeba zdůvodnit proč a proč by se tomu měla věnovat pozornost (např. neexistují data, ale bylo by třeba je mít) I negativní zjištění je zjištění! Pokud se nepotvrdí výchozí předpoklady je třeba zdůvodnit proč a proč by se tomu měla věnovat pozornost (např. neexistují data, ale bylo by třeba je mít) Obecný charakter – shrnuje hlavní zjištění a zobecňuje je ! Obecný charakter – shrnuje hlavní zjištění a zobecňuje je !

CITOVÁNÍ PUBLIKACÍ A DALŠÍCH ZDROJŮ Pro zpracování práce lze využít: odborné monografie, internet (Wikipedia!), výroční zprávy, statistická data, interní materiály úřadů, zákony Pro zpracování práce lze využít: odborné monografie, internet (Wikipedia!), výroční zprávy, statistická data, interní materiály úřadů, zákony Každý přenesený údaj – okamžitě zaznamenat odkud je převzat (strana) Každý přenesený údaj – okamžitě zaznamenat odkud je převzat (strana) Seznam literatury na konci obsahuje všechny uvedené zdroje, částečně mohou být citovány přímo v práci – i pokud byla studována jen jedna kapitola Seznam literatury na konci obsahuje všechny uvedené zdroje, částečně mohou být citovány přímo v práci – i pokud byla studována jen jedna kapitola

8 CITOVÁNÍ PUBLIKACÍ A DALŠÍCH ZDROJŮ Předloha odborných publikací –skutečné monografie Předloha odborných publikací –skutečné monografie V seznamu literatury oddělit odborné knihy a internet – min 5 odborných titulů, internet a další zdroje nestačí V seznamu literatury oddělit odborné knihy a internet – min 5 odborných titulů, internet a další zdroje nestačí Vždy konzultovat se školitelem! Vždy konzultovat se školitelem!

Jak uvádět literaturu: monografie MACHÁČEK, Jaroslav Udržitelný rozvoj lidských sídel. Praha: UK, str. ISBN X MACHÁČEK, Jaroslav Udržitelný rozvoj lidských sídel. Praha: UK, str. ISBN X BLAŽEK, Jiří; MALINOVSKÝ, Jan Regionální rozvoj: východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha: Linde Praha, a. s., s., ISBN BLAŽEK, Jiří; MALINOVSKÝ, Jan Regionální rozvoj: východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha: Linde Praha, a. s., s., ISBN MATES, P., eds. (2007): Reforma veřejné správy. ASPI, Praha, 378 s. ISBN

Jak uvádět literaturu: odborné články Burjanek A., Co je rezidenční segregace. In: Sociologický časopis 5/2008. AV ČR: Praha, str Burjanek A., Co je rezidenční segregace. In: Sociologický časopis 5/2008. AV ČR: Praha, str Tůma A., Obce a investování – poučení z krizového vývoje. In: Obec a finance 1/2010. Praha, str: X-Y Tůma A., Obce a investování – poučení z krizového vývoje. In: Obec a finance 1/2010. Praha, str: X-Y 10

Jak uvádět literaturu: další zdroje Česko (Československo). Zákon ze dne č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. In Sbírka zákonů. 1992, částka 28, s Česko (Československo). Zákon ze dne č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. In Sbírka zákonů. 1992, částka 28, s Česko. Zákon ze dne č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, In Sbírka zákonů. 1993, částka 1, s Česko. Zákon ze dne č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, In Sbírka zákonů. 1993, částka 1, s KUPKA, V.: Krátká tematická analýza - Malé a střední podniky, (elektronický zd.) ČSÚ, 2007, citace , přístup z KUPKA, V.: Krátká tematická analýza - Malé a střední podniky, (elektronický zd.) ČSÚ, 2007, citace , přístup z internetu: 07.dochttp:// 07.doc Evropská komise: Evropský portál pro malé a střední podniky: Evropská komise: Evropský portál pro malé a střední podniky: Liberecký kraj: Program rozvoje hospodářsky slabých oblastí, citace , přístup z internetu: rozvoj.kraj-lbc.cz/page3427 Liberecký kraj: Program rozvoje hospodářsky slabých oblastí, citace , přístup z internetu: rozvoj.kraj-lbc.cz/page

Tabulky, grafy, schémata Graf č. 1: alokovaná výše podpory ze SF Zdroj: vlastní úpravyhttp://

Citace zdrojů přímo do textu 1. Přímá citace – úvozovky „Cestovní ruch se stal v posledních padesáti letech velmi významným růstovým faktorem pro většinu vyspělých světových ekonomik. Rozvoj cestovního ruchu a jeho zvyšující se dynamika byla způsobena především mnohými technologickými změnami, zvláště pak zvýšením dostupnosti přepravních prostředků pro širší vrstvy obyvatelstva a relativním snížením přepravních nákladů.“ [autor, rok:str ] popř. poznámka pod čarou „Cestovní ruch se stal v posledních padesáti letech velmi významným růstovým faktorem pro většinu vyspělých světových ekonomik. Rozvoj cestovního ruchu a jeho zvyšující se dynamika byla způsobena především mnohými technologickými změnami, zvláště pak zvýšením dostupnosti přepravních prostředků pro širší vrstvy obyvatelstva a relativním snížením přepravních nákladů.“ [autor, rok:str ] popř. poznámka pod čarou Právní definice zní: „Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.“ 9, [autor, rok:str] Právní definice zní: „Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.“ 9, [autor, rok:str]

Citace zdrojů přímo do textu 2. nepřímá citace – používám významnou inspiraci z nějakého zdroje, ale necituji přesně, doplňuji vlastními zdroji Poznámka pod čarou – píšete o problému, blíže k problematice cestovního ruchu srov. viz Wokoun R., Regionální politika. ….. Poznámka pod čarou – píšete o problému, blíže k problematice cestovního ruchu srov. viz Wokoun R., Regionální politika. ….. Přímo do textu Přímo do textu …. Participaci lze pak chápat dvojím způsobem….života v jakékoliv podobě, která se nemusí vládnutí přímo týkat. Na konci odstavce: [NejdL, P., Čermák D., 2008:str x-y] Pozor na to, aby text nebyl jen sledem citací – vlastní analýzy, zhodnocení